Κεντρική Αρθρογράφοι Ταρνατόρος Καλά που υπάρχει και το στοίχημα. Τί…όχι;

Καλά που υπάρχει και το στοίχημα. Τί…όχι;

Είμαστε ανίκανοι; Είμαστε αμόρφωτοι; Είμαστε απαίδευτοι; Είμαστε ενάντια στην εξέλιξη και την ανάπτυξη; Όχι δεν είμαστε, και από το να σατανοποιούμε το στοιχηματισμό, ας τον αντιμετωπίσουμε με λογική και ευφυΐα με σκοπό να τον εκμεταλλευτούμε και να τον απολαύσουμε.

Δεν γίνεται, δεν το δέχομαι, να τσουβαλιάζουμε καταστάσεις και ενέργειες, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας τις θετικές επιπτώσεις που έχουν, παρά μόνο να γινόμαστε μίζεροι και ενάντιοι στην πρόοδο που μπορεί να προσφέρουν λόγω ανικανότητας να το διαχειριστούμε.

Καθ’ υπερβολή για να γίνω κατανοητός… το πατίνι μπορεί να προκαλεί ζημιές και τραυματισμούς ή είναι ένα υπέροχο μέσον διασκέδασης; Τα πάρκα είναι σημεία συγκέντρωσης παραβατικών ή τόποι συνεύρεσης και διασκέδασης; Τα νυχτερινά μαγαζιά είναι κέντρα διασκέδασης και χώροι εργασίας ή σημεία πώλησης νοθευμένων ποτών;

Σαν άνθρωποι έχουμε την τάση, σε ότι δεν έχουμε προλάβει ή καταφέρει να θεσπίσουμε κανόνες και να διαχειριστούμε σωστά, να το κάνουμε εχθρό και να δαιμονοποιούμε τους πάντες και τα πάντα που βρίσκονται μέσα ή γύρω από αυτό.

Ο αθλητικός στοιχηματισμός, δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, διότι αντί να αντιληφθούμε τα οφέλη του στην ανάπτυξη του επιχειρείν, της τεχνολογίας και του αθλητισμού και να τον θωρακίσουμε, σε πολύ μεγάλο βαθμό, έχει γίνει ένα ακόμα εργαλείο για παράνομο και αθέμιτο πλουτισμό στα χέρια κάποιων λίγων.

Πώς όμως να παραβλέψουμε και τα θετικά;

Για παράδειγμα, το 2018, μόνο στην Ευρώπη, οι στοιχηματικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε αθλητικές χορηγίες πάνω από 325.000.000€ και συντηρούν πάνω από 33.000 θέσεις εργασίας.

Διερωτώμαι, αν θεωρητικά απαγορευτεί η λειτουργία στοιχηματικών εταιρειών, κάτι το οποίο πρακτικά δεν γίνεται, άρα ενισχύει ακόμα περισσότερο την άποψη μου για την επιτακτική και άμεση θεσμοθέτηση αλλά και συμφιλίωση, πέρα από αυτά που θα στερηθεί ο κόσμος, θα εκλείψουν και τα προβλήματα;

Απλά διερωτώμαι, στον παγκόσμιο αθλητικό χώρο, χωρίς δυνατότητα δραστηριοποίησης στοιχηματικών εταιρειών, όπου θα υπάρξει μείωση του ενδιαφέροντος και της συμμετοχής των θεατών (πελατών), όπου θα εκλείψει ένας φθηνός τρόπος διασκέδασης (ποντάρεις όσα θέλεις), όπου θα χαθούν υπέρογκα φορολογικά έσοδα, χρήματα για τη στήριξη του προϊόντος (αθλητισμός), αλλά και για κοινωνική πολιτική, όπου θα εξαφανιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας κ.α. θα λυθούν παράλληλα και τα αρνητικά ζητήματα που προκαλούνται από την ανεπαρκή διαχείριση και την κάκιστη χρήση;

Χωρίς στοιχηματικές εταιρείες, θα σταματήσει η χειραγώγηση παιχνιδιών; Οι άνθρωποι θα πάψουν να αναζητούν το εύκολο κέρδος; Οι εξαρτημένοι θα σωθούν ή θα βρουν άλλους τρόπους και μορφές στοιχηματισμού; Οι ανήλικοι θα αντιληφθούν τη χαρά και την αξία του αθλητισμού; Τα κυκλώματα ξεπλύματος χρήματος θα σταματήσουν τις δραστηριότητές τους;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η λύση δεν είναι «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» αλλά η σωστή θεσμοθέτηση και εφαρμογή των νόμων. Κατά τ΄άλλα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον τεράστιας χρηματοοικονομικής κρίσης, καλά που υπάρχει και το στοίχημα και οι εταιρείες στο πλαίσιο της εμπορικής τους πολιτικής στηρίζουν αθλητές, οργανισμούς, ομοσπονδίες και ομάδες και αντί αφανισμού παρατηρείται ανάπτυξη στο πιο ανιδιοτελές και σημαντικό κοινωνικό αγαθό. Τον αθλητισμό!

ΥΓ1 Προς πονηρούς:
Ουδεμία σχέση έχω με στοιχηματικές εταιρείες και μακριά από μένα η παρότρυνση ή η αποτροπή από στοιχηματισμό.

ΥΓ2 Επειδή δεν είμαστε θεσμοί αλλά απλοί καταναλωτές αν θέλουμε να συμμετέχουμε, είναι καλό να χαλιναγωγούμε τα πάθη μας, να μην υποστηρίζουμε αυτούς που βάζουν πάνω απ’όλα το συμφέρον τους και να δίνουμε χρόνο και βοήθεια στον διπλανό μας που την χρειάζεται.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Βασίλης Ταρνατόρος
Περισσότερα σε Ταρνατόρος

Δειτε επισης

Ο Ολυμπιακός πρωταθλητής… από συνήθεια

Το τρίτο σερί πρωτάθλημα κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός λοιπόν κατέκτησε το πρωτάθλη…