Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αλλάζει ο χάρτης τής μπασκετικής Ευρώπης

Αλλάζει ο χάρτης τής μπασκετικής Ευρώπης

Ο μπασκετικός χάρτης της Ευρώπης

Πώς θα είναι ο μπασκετικός χάρτης της «γηραιάς» ηπείρου;

Το μπάσκετ είναι… ζωντανός οργανισμός. Χρόνο με τον χρόνο αλλάζει κι αυτό, που μέχρι πρότινος έμοιαζε «καθεστώς», αύριο μπορεί να είναι παρελθόν. Είτε πρόκειται για ομάδες που κυριαρχούν, είτε πρόκειται για κανονισμούς, είτε για πρόσωπα, η μόνη σταθερή είναι πως δεν υπάρχουν σταθερές. Δεν θα μπορούσε ο ευρωπαϊκός χάρτης να αποτελεί εξαίρεση.

Για να μην ξοδεύω άδικα τον χρόνο σας, ξεχάστε το… δέντρο που ξέρατε. Το μπάσκετ αλλάζει και μαζί οι διοργανώσεις. Οι σχέσεις ΦΙΜΠΑΕυρωλίγκας έχουν περάσει από σαράντα κύματα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι στο καλύτερο σημείο τους. Κι αυτό θα αλλάξει εντελώς τον χάρτη, με… θύμα το Eurocup, το οποίο οδεύει προς κατάργηση!

Ο ρόλος του Ζαγκλή

Ο Γενικός Γραμματέας της ΦΙΜΠΑ αντιλήφθηκε πως η κόντρα με την Ευρωλίγκα οδηγεί σε αδιέξοδο. Το μεγάλο θύμα είναι για την ώρα οι παίκτες, που αναγκάζονται να αγωνίζονται δίχως σταματημό, κατ’ επέκταση οι Εθνικές, που παίζουν με άλλη σύνθεση στα «παράθυρα» κι άλλη στην τελική φάση των μεγάλων διοργανώσεων.

Αυτές οι διαφορές στη σύσταση των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων έφεραν αλλοίωση στην εικόνα των πρωταθλημάτων, γι’ αυτό και τα «παράθυρα» άρχισαν να… κλείνουν. Είναι μόνο η αρχή.

Ο Ανδρέας Ζαγκλής είδε ότι η κόντρα είναι καταστροφική, ότι οι μεγάλες διοργανώσεις χάνουν την αξία τους, ότι οι «μεγάλοι» παίκτες κουράζονται, ότι ο δρόμος είναι αδιέξοδος κι έριξε γέφυρες. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα κι η ηγετική ομάδα της Ευρωλίγκας δεν ήταν αρνητικοί κι έτσι ξεκίνησε το… γεφύρωμα της κατάστασης. Ο Γ.Γ. της ΦΙΜΠΑ πιστώνεται ότι πρώτος έθαψε το τσεκούρι τού πολέμου.

Το πρώτο βήμα για την «ένωση»

Πολλά θα αλλάξουν. Οι διαφορές θα είναι ορατές, αν και σταδιακές, από την πρώτη στιγμή. Το Eurocup θα καταργηθεί, καθώς δεν χωράνε τρεις διοργανώσεις στην Ευρώπη. Το BCL θα αναβαθμιστεί, παίρνοντας τη θέση του Eurocup, αποτελώντας τον προθάλαμο της Ευρωλίγκας, με τελικό προορισμό την ενσωμάτωση στην ομπρέλα της ΦΙΜΠΑ.

Δύσκολο να συμβεί, αλλά υποχρεωτικό. Αυτή τη στιγμή καμία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν έχει φτάσει στον στόχο της, οι Εθνικές υπολειτουργούν, οι παίκτες δεν έχουν τις επιλογές που θα ήθελαν, ακόμα κι η διαιτησία είναι χωρισμένη στα δύο, άρα δεν παίζουν παντού οι καλύτεροι (ειδικά στις διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων υπάρχει σοβαρό πρόβλημα).

Είναι μονόδρομος η επανένωση, από τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει όσο θα έπρεπε η «κλειστή λίγκα», έτσι όπως είχε σχεδιάσει η προηγούμενη διοίκηση της Ευρωλίγκας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, επικίνδυνοι

Φανταστείτε να μην ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα της ΕΟΚ η Elite League… Λοιδορούσαμε τους (…