Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Μπαρτζώκας χαρτιά

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας.

Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφορο με τα προηγούμενα και τα επόμενα, έως ότου ο Ολυμπιακός φτάσει (αν φτάσει) στον τελικό για να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό (αν φτάσει). Γράφω «αν φτάσει» και για τους δύο, για την… πολιτική ορθότητα, για να μην θεωρηθεί ότι απαξιώνω τις άλλες ομάδες των πλέι οφ. Σε αυτό το… αδιάφορο παιχνίδι, διαβάσαμε τα χαρτιά, που έριξε ο κόουτς Μπαρτζώκας.

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ έμεινε εκτός κι είμαι βέβαιος ότι την επόμενη φορά άλλος θα είναι με πολιτικά δίπλα στον πάγκο κι ο Σακ εντός. Αυτό, όμως, έχει ελάχιστη σημασία. Ο Μπαρτζώκας ετοιμάζεται, όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα, να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, όχι να νικήσει κάποιον από τους άλλους, που θα συναντήσει στον δρόμο του. Αυτό είναι αυτονόητο κι επιβεβλημένο.

Είναι γνωστό ότι οι ξένοι είναι υπεράριθμοι, οπότε πρέπει να επιλέξει ποιους επτά θα δηλώσει. Ο Λουκ Σίκμα είναι εξ ορισμού εκτός (πιθανότατα δεν θα τον ξαναδούμε σε αγώνα με τη φανέλα του Ολυμπιακού), όπως κι ο Ίγκνας Μπραζντέικις. Οι εμφανίσεις του δεν έχουν πείσει κανέναν, οπότε κι αυτός δύσκολα θα ξαναβρεθεί στη 12άδα των «ερυθρόλευκων», πιθανότατα θα δοθεί δανεικός σε άλλη ομάδα τής Ευρωλίγκας, καθώς ο Μπαρτζώκας τον πιστεύει.

Ως εδώ τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Απομένουν οκτώ ξένοι, οπότε ένας θα κοπεί από τα πλέι οφ και αυτός δεν θα είναι ο Νίκολα Μιλουτίνοφ, ο οποίος θα επιστρέψει. Αυτός που θα δει τα πλέι οφ από το πλάι του πάγκου είναι ο ΜακΚίσικ κάτι που πριν λίγη ώρα έδειξε ο Μπαρτζώκας. Όχι μόνο αυτό, αλλά και πώς θα παίξει!

Ο Πίτερς στο «3» και… φουλ των ψηλών

Ο Νάιτζελ Γκος είναι σημείο αναφοράς στην περιφέρεια. Ο κόουτς Μπαρτζώκας θέλει να έχει δύο άσους (ΟυόκαπΓκος) κι αυτό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί. Ο Αζάια Κάνααν έχει κερδίσει τη θέση του στη 12άδα με τις εμφανίσεις που έχει κάνει, παρότι είχε ένα κακό διάστημα. Προσέξτε τις λέξεις: Τη θέση στη 12άδα, όχι να είναι ένας από τους επτά ξένους.

Ως εκ τούτου οι πέντε που απομένουν είναι οι: Πίτερς, Μιλουτίνοφ, Φαλ, Πετρούσεφ, Ράιτ. Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ και ο Μουστάφα Φαλ είναι οι «δίδυμοι πύργοι», που θα στηθούν απέναντι στον Ματίας Λεσόρ, ο οποίος θα έχει… έξτρα δουλειά για να τα βγάλει πέρα. Αυτό είναι και το σημείο υπεροχής, που ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι έχει.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκει λύσεις με under size σέντερ τον Μήτογλου, όταν στο παρκέ συνυπάρχουν Ερνανγκόμεθ και Παπαπέτρου. Κάπως έτσι ο Εργκίν Αταμάν κρύβει την αδυναμία στο «5», μεταφέροντας το πρόβλημα στον αντίπαλο προπονητή, που έχει απέναντί του παίκτες με ευχέρεια στο μακρινό σουτ, άρα αναγκάζεται να τραβά μακριά τους ψηλούς του και στα ριμπάουντ γίνεται πάρτι. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση κι αυτή είναι να πάει ο Πίτερς στο «3».

Το δοκίμασε ο Μπαρτζώκας σε αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα κόντρα στον Προμηθέα. Με τον Πίτερς στο «3» ο Ολυμπιακός έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει είτε τον Ράιτ, είτε τον Πετρούσεφ, ψηλώνοντας την πεντάδα, έχοντας τη δυνατότητα να βγάλει μακριά τον σέντερ και να μην μείνουν οι κοντύτεροι παίκτες στο «κουτί», καθώς πάντα θα υπάρχει ένας κατά συνθήκη σέντερ.

Επί της ουσίας ο Ράιτ (για τον Πετρούσεφ είναι άλλη μια μέρα στη δουλειά) θα μεταφερθεί για τα καλά στο «4», οπότε ο Ολυμπιακός θα είναι γεμάτος σε όλες τις θέσεις. Ο Μπαρτζώκας θα έχει στα χέρια του τρεις άσους (Ουόκαπ, Γκος, Μήτρου-Λονγκ), τρία «2άρια» (Κάνααν, Λαρεντζάκης και Λούντζη, που λόγω ύψους μπορεί να μαρκάρει μέχρι και 3άρι, ενώ μπορεί να προσφέρει και στο «1»), δύο «3άρια» (Πίτερς, Παπανικολάου), δύο «4άρια» (Πίτερς και Ράιτ, ή Πετρούσεφ) και δύο «5άρια» (Μιλουτίνοφ, Φαλ, με τον Ράιτ ή τον Πετρούσεφ να μπορούν να παίξουν κι ως σέντερ).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ναν: «Yπήρξαν κάποια αμφισβητούμενα σφυρίγματα»

Στα αμφισβητούμενα σφυρίγματα στάθηκε ο Κέντρικ Ναν. Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Μακάμπ…