Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ράιτ: Η τέλεια ληστεία

Ράιτ: Η τέλεια ληστεία

Ράιτ, τέλεια ληστεία

Ο Ράιτ και το «ερυθρόλευκο» La Casa De Papel.

Ήταν Παρασκευή 26 Ιανουαρίου, όταν ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μόουζες Ράιτ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε ξεμείνει από ψηλούς, καθώς Φαλ, Μιλουτίνοφ και Πετρούσεφ ήταν εκτός μάχης. Τέσσερις μέρες αργότερα υποδέχονταν την Άλμπα Βερολίνου στο ΣΕΦ, γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενη ήττα θα ήταν καταστροφική. Αλλά πώς να κερδίσεις δίχως αεροπορική υποστήριξη;

Το μπάσκετ είναι το άθλημα των ψηλών κι ο Ολυμπιακός δεν είχε ούτε έναν αξιόμαχο. Ο Ράιτ όφειλε να κάνει ταχύρρυθμα και να μπει να παίξει. Κάτι το ότι δεν είχε σπουδαία ευρωπαϊκή εμπειρία, κάτι ότι δεν ήταν μεγάλο όνομα, κάτι ότι δεν προλάβαινε να μάθει τα… ονόματα των συμπαικτών του κι οι προσδοκίες από τον Αμερικανό ήταν χαμηλές.

Ο Μωυσής όχι μόνο έκανε ονειρεμένο ντεμπούτο, αλλά πλέον μετά 10 εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα ενσαρκώνει το μπασκετικό La Casa De Papel. Ο Ολυμπιακός έκανε την τέλεια ληστεία, προσθέτοντας όχι μια… τσόντα, αλλά έναν παίκτη που διαρκώς εξελίσσεται και παράλληλα εξελίσσει το παιχνίδι της ομάδας του.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Σε 10 αγώνες ο Ράιτ έχει 10 πόντους μέσο όρο, 2.5 ριμπαόυντ, 0.6 ασίστ, 1.4 κλέψιμο, 0.9 μπλογκ και 12.1 στο σύστημα αξιολόγησης. Από τις 10 εμφανίσεις του στις μισές έχει διψήφιο αριθμό πόντων και μάλιστα με εξαιρετικά στατιστικά:

Με την Άλμπα σε 24.18’’ σημείωσε 15 πόντους (7/9 δίποντα, 1/1 βολή), με τη Βαλένθια σε 23.31’’ σημείωσε 10 πόντους (3/4 δίποντα, 4/7 βολές), με τη Ζαλγκίρις σε 13.16’’ σημείωσε 11 πόντους (5/5 δίποντα, 1/4 βολές), με τον Παναθηναϊκό σε 15.33’’ σημείωσε 19 πόντους (9/9 δίποντα, 1/3 βολές) και χθες με τον Ερυθρό Αστέρα σε 16.34’’ σημείωσε 20 πόντους (5/6 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 7/10 βολές).

Ο Ράιτ σουτάρει με 75.5% από το δίποντο (37/49), με 66.7% από το τρίποντο (2/3) αν κι είναι μικρό το δείγμα, άρα όχι και τόσο αντιπροσωπευτικό και με 58.8% από τις βολές (20/34). Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα έχει κάνει πρόοδο, καθώς ήρθε στον Ολυμπιακό από τη Μερκεζεφέντι με ποσοστά κάτω του 50%.

Υπάρχουν, όμως, πράγματα που δεν καταγράφονται από τη στατιστική υπηρεσία. Η ενέργεια που βγάζει, οι ανάσες που δίνει στον Φαλ όσο λείπει ο Μιλουτίνοφ, ο τρόπος που μπαίνει στο γήπεδο κι η διάθεσή του να μάθει, είναι στοιχεία που τον έχουν κάνει ξεχωριστό στο λιμάνι.

Με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2025, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει ήδη αρχίσει να τον βγάζει προς τα έξω, ώστε να μπορεί να παίξει και στο «4», μαζί με έναν από τους δύο «δεινόσαυρους» που διαθέτει ο Ολυμπιακός. Για την ώρα τον έχουμε δει μόνο με τον Φαλ, σε αγώνα ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά όσο ξεθαρρεύει τόσο επιχειρεί να σκοράρει με πρόσωπο από απόσταση κι όχι με κλασικές κινήσεις σέντερ.

Ο Ράιτ δεν ενσαρκώνει απλά την… τέλεια ληστεία. Δίχως υπερβολή είναι ο παίκτης που άλλαξε τη ροή των πραγμάτων στον Ολυμπιακό κι αν συνυπολογίζουμε κόστος μεταγραφής, χρονική στιγμή, ταχύτητα προσαρμογής κι επίδραση στο παιχνίδι, ίσως να συμφωνήσουμε ότι είναι η μεταγραφή τής χρονιάς για την Ευρωλίγκα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάρβιν Χαμ στους Λέικερς

Πιθανό να ντραφτάρουν τον Μπρόνι Τζέιμς οι Λέικερς Η χρονιά για τους Λος Άντζελες Λέικερς …