Κεντρική Ασίστ Η γωνιά του κόουτς Στο μπάσκετ όλα είναι… δουλειά

Στο μπάσκετ όλα είναι… δουλειά

devin booker

galanis dimitris small1Αρχίζουν τα όργανα, Δευτέρα ξεκινούν τα πλέι οφ, αλλά έχοντας παρακολουθήσει αρκετά παιχνίδια τις τελευταίες ημέρες, παρατηρώ ότι η αρχική δίψα για νίκη και να μπουν οι ομάδες σε ρυθμό, μετατράπηκε σε πλασάρισμα και χειρισμό καταστάσεων, λίγο ίντριγκα, μα και φοβερές εμφανίσεις από κάποιους παίκτες κι απρόσμενες παρουσίες ομάδων (η ζωή μέσα στη φούσκα, κουράζει πολλούς, που δεν είχαν συνηθίσει σε κάποιο περιορισμό), έχει απ’ όλα το… NBA restarts.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Ντέβιν Μπούκερ: Απόφοιτος του Κεντάκι, οδηγεί τους Σανς σε συνεχόμενες νίκες. Έκλεισε το σπίτι των αγαπημένων Κλίπερς (δεν είναι καθόλου εύκολο να σε μαρκάρει ο Πολ Τζορτζ, ύστερα από αλλαγές, με βοήθειες του Καουάι) το τελευταίο δευτερόλεπτο, μα σημαντικότερο αν παρατηρήσετε το παιχνίδι του είναι το pivoting.
Αθλητής, ο οποίος επιτίθεται με πρόσωπο, έχει προπονηθεί σε ιδιαίτερες πτυχές του παιχνιδιού. Το ίδιο έκαναν σε άλλα πράγματα, ο Στεφ Κάρι με το «side step», o Ρέι Άλεν με το «shoot tipping», ο Ντόνοβαν Μίτσελ με το «spin step back». Η προπόνηση skill development στα καλύτερά της και λεπτομέρειες που απαιτούν υψηλή εξειδίκευση, με μεγάλη επιμονή κι αφοσίωση.

Πάντως όλοι μιλάνε για τους Μπούκερ, Μπρίτζες, Καμίνσκι, τους δικούς μας Σάριτς και Ρούμπιο, αλλά πρέπει να δοθούν credits στον κόουτς Μόντι Ουίλιαμς (Σπερς, Οκλαχόμα, Φιλαντέλφεια) και κάποιον που λίγοι ξέρουν: Τον κόουτς Ραγιάκοβιτς, ο οποίος δούλεψε με τον κόουτς Ουίλιαμς στην Οκλαχόμα και τώρα κάνουν εξαιρετική δουλειά στους Σανς. Κατάγεται από το Βελιγράδι, μιλάει έξι (6) γλώσσες κι έχει περάσει και από Ισπανία.
Για τους Σανς το 8-0 στο Bublle είναι τεράστιο ρεκόρ!

Ντάμιαν Λίλαρντ: Έκανε 2ωρη προπόνηση μόνος του το πρωί της ημέρας του αγώνα. Εκπληκτικός στο pick & roll, σουτέρ και δεν έχει πρόβλημα να τα βάλει με τους πάντες, όταν νιώθει ότι έχει δίκιο. Το ΝΒΑ πιστεύει πολύ στον χαρακτήρα του κι ότι πρέπει να βρεθεί με 1-2 σταρ μαζί, για να κάνει ομάδα πρωταθλητισμού. Παραθέτω λίγα δευτερόλεπτα από το pregame workouts, σε αγώνα στην Ουάσιγκτον, λίγο πριν το lockdown (πολλές στροφορμές και σουτ με 2 μπάλες).

Ουάσιγκτον Ουίζαρντς: Ίσως κάποιοι νομίζουν ότι «πέρασαν και δεν ακούμπησαν», μα η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η μεταγραφή του -γνωστού κι αγαπημένου- Τζόνι Ρότζερς των Κλίπερς στη θέση αντιπροέδρου στους Ουίζαρντς, είναι μόνο η αρχή. Υπάρχει μία φοβερή ομάδα φοβερών… μυαλών, ξεκινώντας από τον κόουτς Μπρουκς, τον GM Τόμι Σέπαρντ, τον κόουτς Νταβίντ Άντκινς κ.α., όπου η θετικότητα και η δυνατότητα εξέλιξης ξεχειλίζει.
Η γυναικεία ομάδα των Μίστικς είναι Πρωταθλήτρια WNBA και μαζί με την ομάδα της G- League συστεγάζονται σε νέες προπονητικές εγκαταστάσεις. Αυτό σημαίνει «ενότητα», και οι προπονητές συνεργάζονται για τον οργανισμό. Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τους Ουίζαρντς, απλά θα πω κάτι κι ας φανεί παράξενο: Θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια.

Όταν μου ζητήθηκε από το ebasket να γράφω για την επανέναρξη και τα πλέι οφ του NBA, δέχθηκα με χαρά κι έχω κρατήσει πολλές σημειώσεις. Θαυμάζω τον Τι Τζέι Ουόρεν, λυπάμαι για τον αποκλεισμό του ΝτεΡόζαν (πρόκειται για εκπληκτικό και πολυσύνθετο παίκτη, με φοβερή εξέλιξη), το Draft Lottery (20/8) έχει τρομακτικό ενδιαφέρον στην Αμερική, μα δε θέλω να κουράζω και θα γράφω άκρως προπονητικά. Ραντεβού στα πλέι οφ, λοιπόν.

Χρόνια Πολλά με υγεία και ασφάλεια σε όλους.

Υ.Γ.: Ένας εργάτης του μπάσκετ της Θεσσαλονίκης και της ΧΑΝΘ, έφυγε. Καλό ταξίδι, κόουτς Μάκη Πυριτίδη.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Δημήτρης Γαλάνης
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…