Κεντρική Ασίστ Η γωνιά του κόουτς Μεταβατική, η πιο σημαντική περίοδος

Μεταβατική, η πιο σημαντική περίοδος

Νάσος Σκληρός μεταβατική περίοδος

Η αγωνιστική δράση σιγά σιγά πλησιάζει στο τέλος της και όπως είναι φυσικό για μια υγιή επόμενη χρονιά είναι απαραίτητη η σωματική αλλά και η πνευματική ξεκούραση. Πολλές αθλήτριες και αθλητές βρέθηκαν αντιμέτωποι με διπλά παιχνίδια ανά εβδομάδα, αρκετές φορές μέσα στον χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τραυματισμών μέσα στη χρονιά και δεν υπάρχει χειρότερο από το να μην μπορείς να αποδώσεις στο 100%.

Σε πολλές περιπτώσεις η ανάγκη για γρήγορη επανένταξη στους αγωνιστικούς ρυθμούς σίγουρα δεν άφησε περιθώρια για μια ολοκληρωμένη αποκατάσταση. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να σε αγχώνει καθώς απομένουν πέντε μήνες μέχρι να ξεκινήσει η προαγωνιστική περίοδος. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφήνουμε τον χρόνο να περνάει γιατί όπως λένε και οι παλιοί: «Ποτέ μην αναβάλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα».

Πολλοί θα ρωτήσουν σε τι πρέπει να επικεντρωθούν πρώτα στη μεταβατική περίοδο. Για μένα η απάντηση είναι απλή, στην αποκατάσταση των τραυματισμών. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, η επανεμφάνιση ενός παλιότερου τραυματισμού που δεν αποκαταστάθηκε ολοκληρωμένα μπορεί να έχει συνέπειες για τον αθλητή, καθώς η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει κάποιες εβδομάδες.

Αμέσως επόμενο είναι η πρόληψη τραυματισμών. Όπως είναι σημαντικό να μην εμφανίζονται παλιότεροι τραυματισμοί άλλο τόσο σημαντικό είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις πιθανότητες να συμβούν και νέοι.
Τέλος, εφόσον όλα αυτά πραγματοποιηθούν είσαι έτοιμος/η τώρα να δουλέψεις πάνω στις αδυναμίες σου.

Η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει τον όγκο, τη δύναμη, την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα, τη φυσική κατάσταση άλλα και τεχνικά κομμάτια πάνω στο μπάσκετ, παράμετροι που θα απογειώσουν το παιχνίδι σου.

Νάσος Σκληρός

** Ο Νάσος Σκληρός είναι 25 χρονών, strength and conditioning coach τα τελευταία 4 χρόνια στις Εσπερίδες Καλλιθέας. Συνεργάζεται με τον Ίκαρο Καλλιθέας αλλά και με μεμονωμένους αθλητές και αθλήτριες καλαθοσφαίρισης. Είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Molecular and applied physiology, από το τμήμα ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Η γωνιά του κόουτς

Δειτε επισης

Στο Πόρτλαντ ο Γαλάνης

Ο κόουτς Γαλάνης και το καθιερωμένο ταξίδι του. Είναι από τους ανθρώπους, που τους αρέσει …