Ποιος έχασε

bartzokas ref pao osfp

bartzokas-ref-pao-osfp

kogasΣυνήθως ασχολούμαστε με το… ποιος νίκησε στον πρώτο (κατά πολλούς και υψηλής ρυθμιστικής αξίας) τελικό. Αυτή τη φορά μάλλον πρέπει να αναζητήσουμε ποιος έχασε, γιατί η αλήθεια είναι πως μεταξύ των “τυφλών“… βασίλεψε ο μονόφθαλμος. Χωρίς κάποιος εκ των δύο “αιωνίων” να είναι υποφερτός.

Δεν είμαι από αυτούς που περιμένουν να δουν θέαμα στους τελικούς, αφού η μπάλα “βαραίνει“, το καλάθι “μικραίνει” και το τίμημα είναι μεγάλο. Όμως, όταν ο νικητής καταγράφει επίδοση (δεν τη λες) 5% στα τρίποντα (ήτοι 1/20) και αντί για τη θεμελίωση νέου κλειστού πλησίον του ΟΑΚΑ βάζει βάσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τότε δεν μιλάς για τον τρόπο που έφτασε στην επιτυχία, αλλά για το πώς έχασε ο αντίπαλος.

Ακόμα κι αν κανείς ισχυριστεί, βασισμένος στους αριθμούς, ότι οι “πράσινοι” κατάφεραν για άλλο ένα ματς να κρατήσουν τον Ολυμπιακό κάτω από τους 60 πόντους, αυτό δεν μπορεί να πιστωθεί στην καλή τους άμυνα, αφού άφησαν τους αντιπάλους τους να κάνουν 12-0 σερί στην τελευταία περίοδο, χωρίς να μπουν στον κόπο να σταματήσουν με φάουλ μία τουλάχιστον επίθεση.

Ο Ολυμπιακός έμεινε στους έξι (6) πόντους στην πρώτη περίοδο (έτρεχε ο πάντα έτοιμος Γιώργος Πετρίδης να καταγράψει το αρνητικό ρεκόρ), κάλυψε στην τρίτη περίοδο την απόσταση, αλλά δέχθηκε 7-0 σερί. Κι όταν κράτησε εντέλει τους γηπεδούχους για σχεδόν οκτώ λεπτά χωρίς πόντο, στην καθοριστική περίοδο, και πέρασε μπροστά με 51-53, έκανε ΜΟΝΟ τραγικές επιθέσεις.

Η καταμέτρηση έδειξε το τραγικό 38% (5/13) στις βολές (!), το καλύτερο από τον αντίπαλο αλλά μετριότατο 25% στα τρίποντα (7/28) και το υποφερτό 45% στα δίποντα (15/33).

Για να δούμε το πρώτο τρίποντο στο ματς (και μαζί το πρώτο εύστοχο έξω από το “ζωγραφιστό”), έπρεπε να ευστοχήσει στο 14.10” ο Μάρντι Κόλλινς, αφού πρώτα 15 τούβλα εκατέρωθεν “πόνεσαντα μάτια μας. Για τον Βασίλη Σπανούλη ήταν… άλλη μια βραδιά στο ΟΑΚΑ (μαύρη τρύπα).

Αν ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθούσε περισσότερο να βοηθήσει τους παίκτες του, από το να κυνηγά την τεχνική ποινή, ο Ολυμπιακός ίσως να είχε περισσότερη τύχη. Βεβαίως, πρέπει να εμφανίσει και μια… φρέσκια ιδέα, που χθες δεν είδαμε.

Όχι πως ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πήρε μεγαλύτερο βαθμό (στο τελευταίο τάιμ άουτ πέρασαν 21” για να θυμηθούν να ρωτήσουν τους διαιτητές από πού γίνεται η επαναφορά), αλλά έχει απείρως περισσότερα ελαφρυντικά, λόγω απειρίας, αφήστε που στο τέλος νίκησε κι όλα καλά.

Στην τελευταία (προχθές) συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανησυχούσε για τη διαιτησία και ευχήθηκε να είναι πρωταγωνιστές οι παίκτες. Χθες οι διαιτητές πήραν άριστα.

Υ.Γ.: Ταμάμ με την εικόνα των δύο αντιπάλων ήταν η εικόνα στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Λίγος κόσμος, ο πιο λίγος που έχουμε δει σε τελικούς!

kogas@ebasket.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…