Κεντρική Basket League Αγώνες ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 59-56

ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 59-56

pao osfp new

pao-osfp-new

Αίμα κι άμμος!
Ούτε τα τραγικά ποσοστά του στα σουτ τριών πόντων (1/20), ούτε η αδυναμία του να σκοράρει στο τέταρτο δεκάλεπτο, ούτε το άγχος των τελευταίων λεπτών “λύγισαν” τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη πήρε την πρώτη της νίκη στη σειρά των τελικών απέναντι στον Ολυμπιακό (59-56), αν και τα… χρειάστηκε.

Κι αυτό γιατί στην τελευταία περίοδο λίγο έλειψε να χάσει ένα δικό του παιχνίδι. Τα δύο συνεχόμενα λάθη του Στράτου Περπέρογλου και η ευστοχία των “πρασίνων” όμως από τη “γραμμή της φιλανθρωπίας” έδωσαν στο “τριφύλλι” το ροζ φύλλο αγώνα και μαζί το προβάδισμα.

Κάθε πρώτος τελικός κρύβει πολλές παγίδες. Ειδικά στα πρώτα λεπτά των αγώνων. Παγίδες τις οποίες όμως απέφυγε τεχνηέντως ο Παναθηναϊκός. Οι “πράσινοι” πήραν από νωρίς τον έλεγχο του ρυθμού (και κατ’ επέκταση του αγώνα) δίχως να… κοπιάσουν ιδιαίτερα.

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να εκτελέσουν σχεδόν άριστα το πλάνο τους και, παράλληλα, να κλείσουν όλους τους διαδρόμους προς το δικό τους καλάθι. Όπερ και εγένετο.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με σαφή διάθεση να “ακουμπήσουν” τη μπάλα στο “ζωγραφιστό”. Μόνο που ο Παναθηναϊκός το έκανε επιτυχώς, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό. Κι αυτό γιατί η άμυνα του “τριφυλλιού” προσανατολίστηκε στο να δώσει βοήθειες ρισκάροντας το περιφερειακό σουτ, την ώρα που αυτή των Πειραιωτών ήταν αυστηρά προσωπική.

Κάπως έτσι, η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη πήρε αέρα δέκα πόντων (13-3) στο 6ο λεπτό αποκτώντας σαφές προβάδισμα για τη νίκη. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν εξαιρετικά νευρικός στα σουτ τριών πόντων. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός πως οι “ερυθρόλευκοι” έμειναν δίχως εντός παιδιάς καλάθι για περίπου οκτώ (!) λεπτά.

Πριν ο Ντάνστον ευστοχήσει από το “ζωγραφιστό” για να ρίξει τη διαφορά στους… δεκατρείς (19-6) στο τέλος του α’ δεκαλέπτου. Και πως να είναι χαμηλότερη τη στιγμή που οι φιλοξενούμενοι είχαν 2/14 σουτ εντός παιδιάς, εν αντιθέσει με τους γηπεδούχους που είχαν 7/9 δίποντα.

Η β’ περίοδος βρήκε τον Παναθηναϊκό να… ψάχνεται επιθετικά. Αυτό όμως ουδόλως προβλημάτισε το “τριφύλλι” το οποίο διατηρήθηκε μπροστά στο σκορ σε διψήφια επίπεδα (24-8 στο 12′) χάρη στις πέντε συνεχόμενες εύστοχες βολές του Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Από εκεί και πέρα όμως, ο Ολυμπιακός έδειχνε να ανακάμπτει. Πότε εκμεταλλευόμενος την αστοχία των γηπεδούχων (σ.σ.: οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με 0/15 μέχρι το 15ο λεπτό), πότε χάρη στο γεγονός πως ο Στράτος Περπέρογλου άρχισε να… τα βάζει από την περιφέρεια.

Ο φόργουορντ των “ερυθρολεύκων” πέτυχε τρία τρίποντα μέσα σε διάστημα τεσσάρων λεπτών διατηρώντας την ομάδα του στο κόλπο της νίκης. Παρά το γεγονός πως στην άλλη πλευρά του γηπέδου ο προσωπικός του αντίπαλος (Γιόνας Ματσιούλις) είχε βρει ρυθμό εκμεταλλευόμενος και το γεγονός πως ο “Πέρπε” ήταν φορτωμένος με δύο φάουλ.

Όπως και να έχει πάντως, το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός πήγε στα αποδυτήρια έχοντας το +9 (35-26) ως κάβα ήταν ένα κέρδος. Ειδικά αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά των δύο ομάδων σε βολές (13/15 ο ΠΑΟ, 4/11 ο ΟΣΦΠ), δίποντα (11/16 ο ΠΑΟ, 5/14 ο ΟΣΦΠ) και τρίποντα (0/9 ο ΠΑΟ, 4/14 ο ΟΣΦΠ).

Το μομέντουμ του αγώνα έδειχνε να είναι στο μέρος του Ολυμπιακού στο γ’ δεκάλεπτο. Για περίπου πέντε λεπτά τουλάχιστον. Διάστημα στο οποίο οι “ερυθρόλευκοι” “πάγωσαν” προς στιγμήν το ΟΑΚΑ χάρη στη συγκέντρωση που είχαν και την ικανότητά τους να “διαβάσουν” την αντίπαλη άμυνα (38-36 στο 25′).

Σε εκείνο το σημείο όμως ήρθε το μπλακ άουτ για την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να περάσουν μπροστά στο σκορ, ενώ είδαν τον Τζέιμς Γκιστ να παίρνει τον Παναθηναϊκό στις πλάτες του αφού σκόραρε αρκετούς μαζεμένους πόντους και μαζί με τον Γιόνας Ματσιούλις ήταν οι… υπεύθυνοι του σερί 7-0 που “έτρεξε” το “τριφύλλι” σε διάστημα δύο λεπτών (45-36 στο 27′).

Χάρη σε αυτό το ξέσπασμα, οι “πράσινοι” έκλεισαν το γ’ δεκάλεπτο έχοντας προβάδισμα μεγαλύτερο των εννέα πόντων με το οποίο έκλεισαν το ημίχρονο. Κι αυτό ήταν αν μη τι άλλο κέρδος (51-41 στο 30′).

Το -εκτός των άλλων- ψυχολογικό προβάδισμα των δέκα πόντων που είχε το “τριφύλλι” δεν ήταν αρκετό. Τουλάχιστον μέχρι το 35ο λεπτό, οπότε και ο Ολυμπιακός άρχισε να δείχνει τις… διαθέσεις του για το “διπλό”.

Οι “ερυθρόλευκοι” μείωσαν στον πόντο (51-50) στο 35ο λεπτό, την ίδια ώρα που ο Παναθηναϊκός σούταρε με 1/17 (!) από τη γραμμή των τριών πόντων. Αντίθετα, ο Ματ Λοτζέσκι έκανε καλά τη δουλειά του καθώς με τρίποντο έδωσε στον Ολυμπιακό το προβάδισμα για πρώτη φορά στο παιχνίδι (51-53) στο 36′.

Αυτό όμως δεν έφτανε! Δύο συνεχόμενα λάθη του Στράτου Περπέρογλου (στην πρώτη φάση πάτησε την πλάγια γραμμή και στη δεύτερη ο Τζέιμς Γκιστ τού έκλεψε τη μπάλα), σε συνδυασμό με την ψυχραιμία που έδειξαν οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη στις βολές έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του “τριφυλλιού”, το οποίο επιβλήθηκε με 59-56 και πήρε κεφάλι στην υπόθεση “τίτλος”.

Διαιτητές: Γκόντας – Τανατζής – Ταβουλαρέας.
Τα δεκάλεπτα: 19-6, 35-26, 51-41, 59-56.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος (0/2 τριπ.), Κάρι 2 (0/2 τριπ.), Φώτσης (0/2 τριπ.), Ούκιτς 4 (0/3 τριπ.), Λάσμε 11 (6 ριμπ.), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (0/3 τριπ., 6 ασισ.), Ματσιούλις 15 (0/5 τριπ., 8 ριμπ.), Ράιτ 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Ντάνστον 13 (6 ριμπ.), Σπανούλης 7 (1), Περπέρογλου 15 (3), Παπαπέτρου, Σλούκας 2, Κόλινς 7 (1 τριπ., 8 ριμπ., 6 ασισ.), Σίμονς, Λοτζέσκι 6 (2), Πρίντεζης 6, Μάντζαρης.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Αγώνες

Δειτε επισης

Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας 80-69

Επιστροφή στις νίκες για τον Ολυμπιακό Στις νίκες επέστρεψε ο Ολυμπιακός, ο οποίος χωρίς ν…