Θέμα επιλογών

ukic kipello

ukic-kipello

kogasΤα πάντα στη ζωή είναι “επιλογές”. Κι ο Παναθηναϊκός είχε -σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια- δύο επιπλέον επιλογές. Παρότι στην ουσία είχε δύο λιγότερες από τον αντίπαλό του, που όμως δεν ήταν αρκετές για να διαφοροποιήσουν την κατάσταση. Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά τα πράγματα:

● Ο Παναθηναϊκός πήγε στην κλασική του επιλογή να κατεβάσει τον Ολυμπιακό στους 60 πόντους και τα κατάφερε μια χαρά. Θα τα καταφέρνει όσο ο Βασίλης Σπανούλης “πνίγεται” από την “πράσινη” άμυνα. Κι αν (ακόμα δεν τον είδαμε) προσθέσουμε και τον Ράιτ στους… κυνηγούς του Kill Bill, τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι γι’ αυτόν.

Τα νέα… κόλπα

● Ο Ολυμπιακός είχε κάτι καινούριο να παρουσιάσει. Σταμάτησε τα πολλά πικ εν ρολ, πήγε σε πιο γρήγορο παιχνίδι στην επίθεση, αντιγράφοντας συστήματα από την Μπαρτσελόνα, με “εξόδους” των παικτών, προκειμένου να βγουν ελεύθερα σουτ.

Τα σουτ εν πολλοίς μπήκαν (και ο Μάντζαρης, και ο Κατσίβελης πέτυχαν τρίποντα όταν έμειναν ελεύθερη, κατ’ επιλογή του Αργύρη Πεδουλάκη) σκόραραν και οι 12, αλλά με εξαίρεση τους ΠερπέρογλουΠρίντεζη κανείς δεν είχε πάνω από έξι πόντους. Άρα πολύ λάδι και… τηγανίτα τίποτα.

● Η επιλογή του Γιώργου Μπαρτζώκα να αφήσει τόση ώρα έξω τον Στράτο Περπέρογλου αποδείχθηκε ατυχής. Το ίδιο έγινε και με τον Γιώργο Πρίντεζη. Συνολικά, ο κόουτς του Ολυμπιακού προδόθηκε από τη συνήθειά του να παίζει με το… ρολόι.

● Ο Παναθηναϊκός εμφάνισε επίσης κάτι νέο στο επιθετικό του ρεπερτόριο, με τον Ματσιούλις να δίνει χαμηλά το σκριν και να κινείται στην baseline, προκειμένου να έχει περισσότερες επιλογές ο έχων την μπάλα Διαμαντίδης, με τον Λάσμε στο “χάι ποστ”. Το σημαντικότερο, “απαγόρευσε” στους αντιπάλους του να δίνουν βοήθεια από το “4”, κάτι που κατά κόρον έκαναν στα προηγούμενα μεταξύ τους ματς.

Αυτοί που έλειψαν

● Ο Ρόκο Ούκιτς έδωσε την παραπάνω επιλογή, που άλλαξε τον συσχετισμό δυνάμεων. Κι αν ξεχάσουμε προσωρινά τον τραυματισμό του, θα θυμηθούμε πως και πέρυσι όλα ξεκίνησαν από έναν ανάλογο αγώνα (τον τελικό του Κυπέλλου), όταν ο Κροάτης άλλαξε την εν γένει εικόνα του στον Παναθηναϊκό.

● Ο Τζέιμς Γκιστ δεν είχε όσο… αέρα θα ήθελε (λογικό), αλλά πρόσφερε μια σημαντική λύση, σ’ ένα εκ των πραγμάτων περιορισμένο ρόστερ. Γι’ αυτό και η προσθήκη του Ζακ Ράιτ έχει πολλαπλό ενδιαφέρον, καθώς θα αυξήσει τους ενεργούς “πράσινους“, θα ανοίξει το ροτέισον στα “μεγάλα” παιχνίδια.

● Στο τέλος, μια και μιλήσαμε για επιλογές, ο Γιώργος Μπαρτζώκας φάνηκε πως πήγαινε για τη μικρότερη δυνατή διαφορά, γι’ αυτό κι έδωσε εντολή στον Περπέρογλου να πετύχει τη δεύτερη βολή και έγινε έξαλλος με το φάουλ στον Λάσμε.

● Κρατήστε ακόμα πως ο Παναθηναϊκός νίκησε με 8 ριμπάουντ λιγότερα (10-2 τα επιθετικά), με χαμηλή ενέργεια, αλλά με συν τον Ρόκο Ούκιτς.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…