Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ναι, αλλά μεταγραφή πότε θα κάνει;

Ναι, αλλά μεταγραφή πότε θα κάνει;

Ο Ολυμπιακός χωρίς… μεταγραφή

Αλήθεια, τώρα θέλει κι άλλη μεταγραφή ο Ολυμπιακός;

Περί κλινικής ψυχολογίας δεν είμαι ειδικός να μιλήσω. Ενδεχομένως, ως… πελάτης, αλλά ιατρικές γνώσεις δεν έχω. Όμως, μοιάζει να ξεπερνά τα όρια της η εμμονή ορισμένων στην ανάγκη του Ολυμπιακού να κάνει μια μεταγραφή. Ούτε τάμα να το είχαν κάνει. Ακόμα και χθες, που η ομάδα τους έκανε την πιο πειστική εμφάνιση και μια από τις πιο εμφατικές νίκες, συζητούσαν για προσθήκη.

Ευτυχώς, τα γραπτά μένουν. Αντί να επιχειρήσω να αναλύσω τη χθεσινή «ερυθρόλευκη» επικράτηση, θα μπορούσα να παραπέμψω σε ένα από τα πρώτα σχόλια της σεζόν στην Ευρωλίγκα, στο «Τρομάζει την Ευρώπη», όταν για πρώτη φορά υποστήριξα ότι ο Ολυμπιακός παίζει το καλύτερο μπάσκετ όλων. Έστω και χωρίς… μεταγραφή.

Το επανέλαβα, μετά τη νίκη επί της ΦενέρμπαχτσεΈχει φτιάξει ομαδάρα ο Μπαρτζώκας») και κάποιοι έσπευσαν να με ανακαλέσουν στην τάξη, μετά τις δύο ήττες από τη Βιλερμπάν και τον Ερυθρό Αστέρα. Κάτι παραπάνω ήξεραν…

Η τρέλα για μεταγραφή

Εντάξει, όταν βγαίνει στην αγορά ο Ντόρσεϊ, είναι λογικό να ανεβαίνουν οι… σφυγμοί. Κάποιοι ζητούσαν μεταγραφή σχεδόν από την πρώτη μέρα (day 1). Ήταν οι «Ιστορίες καθημερινής τρέλας», όπου έγραψα ότι ο Κάνααν δεν είναι Ντόρσεϊ. Αναφέρθηκα στο «Τέλος των μηδενιστών», έκανα λόγο για την «Μπασκετική τρέλα».

Όχι, δεν είμαι… πιο έξυπνος, το αντίθετο. Έχω μάθει, όμως, να μετράω τα λόγια μου, ειδικά όταν μια ομάδα με… ψήνει με το μπάσκετ, που παίζει. Έχω μάθει να βλέπω τους παίκτες κι όχι τη στατιστική, έχω μάθει (δίπλα σε σπουδαίους προπονητές) τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το παιχνίδι και πώς χτίζουν μια ομάδα.

Οργανισμός, που αξίζει να μελετήσεις

Ο Κάνααν κάνει ακριβώς αυτό που ζητά ο προπονητής. Καθημερινά μπαίνει περισσότερο στο πετσί του ρόλου του κι είναι απολαυστικός. Ο Μπολομπόι είναι παίκτης υψηλού επιπέδου κι ας τον «ακύρωσαν» εκείνοι, που έβλεπαν στον Χασάν Μάρτιν έναν νέο Χάινς. Τι να κάνουμε, δεν είναι εύκολο σπορ το μπάσκετ. Κι επειδή κι αυτοί κι ο Πίτερς, κι ο Μπλακ έχουν δώσει παλιότερα διαπιστευτήρια, είχα γράψει «Φανταστείτε να φορτσάρει κιόλας».

Αλλά, θα σκεφτεί κάποιος, τι ωραία που τα λες, μετά μια τόσο καλή εμφάνιση… Ας μιλήσουμε για τον Πίτερς, που είναι σπουδαία μεταγραφή. Ήταν χθες απελπιστικά άστοχος. Το δυνατό του στοιχείο δεν τον βοήθησε στο «Νίκος Γκάλης», σε μια στιγμή που το χρειάζονταν κι εκείνος, κι ο Ολυμπιακός, λόγω της απουσίας του Βεζένκοφ.

Ο Μπαρτζώκας τον κράτησε 25.44’’ στο παιχνίδι, παρότι είχε 0/3 σουτ. Αλλά και 5 ριμπάουντ, και 5 ασίστ, και προσήλωση στην άμυνα, και προσπάθεια. Γιατί η προσφορά δεν μετριέται μόνο με πόντους. Κι ο Ολυμπιακός είναι ένας οργανισμός, που έχει την ηρεμία να περιμένει, έχει την ικανότητα να αξιολογεί, έχει την υπομονή να έρθουν οι παίκτες στο επιθυμητό επίπεδο και δεν ψάχνει μια (τουλάχιστον) μεταγραφή ανά εβδομάδα.

Έργο Μπαρτζώκα

Όποιος μιλά για μεταγραφή στα μέσα της χρονιάς, μάλλον δεν γνωρίζει τον Μπαρτζώκα. Ο κόουτς του Ολυμπιακού, ο οποίος για δεύτερη σεζόν παρουσιάζει ένα σπουδαίο σύνολο, αποτελεσματικό και συνάμα θεαματικό, είναι δυσανεκτικός στις αλλαγές.

Γνωρίζει πως δεν είναι εύκολο να ενταχθεί ένας παίκτης, ενώ το… τρένο κινείται. «Μα πώς το κάνει ο Ερυθρός Αστέρας»; Ή ακόμα κι ο Παναθηναϊκός, που άλλαξε πρόσωπο με την προσθήκη του Μπέικον κι αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί. Είναι διαφορετικές φιλοσοφίες.

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, είναι ένα σύνολο στο οποίο ΔΕΝ μπορεί να σταθεί παίκτης σαν τον Μπέικον, όσο καλός (τεράστιος) κι αν είναι. Είναι σύνολο με αρχές, με ρόλους, με ισορροπίες. Ένας εξαιρετικός παίκτης μπορεί να τις διαταράξει, αν δεν μπει στη λογική της ομάδας, η οποία χτίζεται πετραδάκι πετραδάκι.

Όποιος είδε τον Παπανικολάου να κάνει το «14» και τον Βεζένκοφ να λέει γελώντας στην κάμερα «μα δεν είμαστε σκοτωμένοι;» κατάλαβε. Όποιος δεν κατάλαβε, δεν θα μπορέσει ποτέ να καταλάβει και θα συνεχίσει να ζητά «μια μεταγραφή».

Αντί επιλόγου: Η μεγαλύτερη επιτυχία του Μπαρτζώκα δεν είναι η εμφάνιση στο «Νίκος Γκάλης». Είναι ότι θα πάνε στην επόμενη προπόνηση, δίχως να κατεδαφιστούν τα αποδυτήρια, με τον Μπλακ να μην έχει παίξει δευτερόλεπτο.

Ο Ταρίκ ήταν ο καλύτερος ψηλός του Ολυμπιακού στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα. Κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν κρίθηκε αναγκαία η συμμετοχή του. Η αποδοχή από την πλευρά του της απόφασης του προπονητή, είναι η επιτομή της «ομάδας ρόλων».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…