Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Αλλάξτε τους όλους! Ζήτω η (μπασκετική) τρέλα

Αλλάξτε τους όλους! Ζήτω η (μπασκετική) τρέλα

Η μπασκετική παραφροσύνη με βελάκια

Ο κόσμος ζητά αλλαγές. Η μπασκετική λογική πάει περίπατο.

Κάποιος παλιός είχε πει ότι το μπάσκετ είναι σαν την εκκλησία. Πολλοί μπαίνουν, λίγοι καταλαβαίνουν. Συνήθως αυτός που δεν καταλαβαίνει προτιμά να μην μιλήσει, όμως η συμμετοχή στα κοινά, μέσω των social media, έχει στείλει την (μπασκετική) λογική στο απόσπασμα.

Είναι πλέον δεδομένο ότι κάθε κακή εμφάνιση προκαλεί τον μέσο οπαδό να ζητήσει τον εξοστρακισμό του παίκτη. Αν είναι 2-3 κακές εμφανίσεις συνεχόμενες, η απαίτηση για αποπομπή του αθλητή, λαμβάνει διαστάσεις λαϊκής απαίτησης. Μιλάμε για μπασκετική τρέλα, αλλά ας το δούμε με παραδείγματα.

Τα βελάκια δείχνουν την μπασκετική μας παραφροσύνη

Ακολουθείστε τον δρόμο, που δείχνουν τα βελάκια. Ο Φαλ, όταν πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό, ήταν ένα όρθιο… κρέας. «Πού πας με τον Φαλ» έλεγαν. Το ότι ο Γάλλος βγάζει μάτια, δεν δημιούργησε σε κανέναν το συναίσθημα να πει «σόρρυ παιδιά, βιάστηκα, έκανα λάθος». Αν είναι δυνατόν, να κάνει λάθος ο Στέλιος, που έχει δει τόσους αγώνες, αφήστε που παίζει και Fantasy και ξέρει τα πάντα.

Ο Γκουντάιτις είναι «τελειωμένος». Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια πολλών φίλων του Παναθηναϊκού και δεν έχει δει τον σέντερ των «πρασίνων» να αγωνίζεται, θα πιστέψει ότι πρόκειται περί τύπου, που λαθραία μπήκε στο μητρώο μπασκετμπολιστών. Θα μπορούσαμε να την πούμε και μπασκετική απάτη. Τώρα, που δεν πρόσφερε (όντως δεν πρόσφερε) κάτι κι ο Παναθηναϊκός έχασε από το Ολυμπιακό, να του… βγάλουμε τα νύχια.

Μα μήπως τα ίδια δεν έλεγαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όταν πέρυσι ο Ουόκαπ αστόχησε σε ελεύθερα τρίποντα κι ο Παναθηναϊκός πέρασε από το ΣΕΦ; Άσουτος και να πάει από εκεί που ήρθε, ήταν οι τοποθετήσεις των «ειδικών». Να μην μιλήσω για τον Κάνααν, ο οποίος είναι μία από χόρτα. «Έσωσε τον εαυτό του» μου είπε ένας φίλος χθες. Γιατί, είχε αφήσει να φανεί ο Μπαρτζώκας ότι σκέφτεται να τον αλλάξει;

Αλλαγές «εδώ και τώρα»

Αφήστε αυτά που γράφω εγώ. Η μπασκετική κοινότητα «δίκασε». Ο Ολυμπιακός πρέπει να διώξει χθες Κάνααν, Μπολομπόι, Πίτερς και Μπλακ και να φέρει τέσσερις νέους. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να διώξει τον Γκουντάιτις, να πάρει άλλον σέντερ, αλλά και «4άρι». Προφανώς θα παίξει με 12 ξένους στο πρωτάθλημα.

Για Ράντονιτς και Μπαρτζώκα καλύτερα να αποφύγω να τοποθετηθώ. Ο ένας μέχρι χθες έπρεπε να είχε φύγει, ο άλλος αν έχανε (τυχερός στάθηκε) έπρεπε να πακετάρει. Μιλάμε για την απόλυτη μπασκετική παράνοια, που γεμίζει «τοίχους» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κι όχι μόνο).

Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Επειδή το μπάσκετ γίνεται καλύτερο, όσο το μαθαίνουμε, όχι όσο το δηλητηριάζουμε. Δεν κρίνονται οι παίκτες σε 1-2 μήνες. Επίσης, δεν κρίνονται βάσει πόντων, ριμπάουντ, ή ασίστ, αλλά από το αν και κατά πόσο κάνουν αυτό που τους ζητά ο προπονητής τους. Και βεβαίως, δεν κάνουν όλοι για όλα.

Για παράδειγμα ο Μπέικον είναι αναμορφωτής του Παναθηναϊκού, αλλά ΔΕΝ έκανε στον Ολυμπιακό. Τι να γίνει τώρα; Κι ο Βιλντόζα άλλαξε την εικόνα του Ερυθρού Αστέρα, αλλά δεν θα τον πάρεις να τον βάλεις σε όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας.

Η αλήθεια είναι πως τσάμπα το γράφω το κείμενο. Αυτοί που καταλαβαίνουν δεν έχουν ζητήσει ποτέ να αλλάξουν παίκτες, επειδή δεν έπαιξαν καλά σ’ ένα ματς, οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι γράφω.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπασκόνια 90-74 (vid)

Η Ρεάλ έκανε εύκολα το 1-0 Η Ρεάλ Μαδρίτης χωρίς να δυσκολευτεί διατήρησε το πλεονέκτημα έ…