Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Κάτι χάνει, κάτι κερδίζει ο Ολυμπιακός

Κάτι χάνει, κάτι κερδίζει ο Ολυμπιακός

spanoulis shot

Το ότι η σχέση Ολυμπιακού – Σπανούλη είναι σχέση εξάρτησης είναι αυτονόητο. Μιλάμε για τον παίκτη που άλλαξε την ιστορία των «ερυθρόλευκων», μια τεράστια προσωπικότητα, έναν αθλητή ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι πρωταγωνιστής. Ούτε η ηλικία, ούτε η κατάσταση παίζουν ρόλο, ο αρχηγός του Ολυμπιακού έχει μάθει να ηγείται, να βγαίνει μπροστά, να παίρνει την ευθύνη. Κι είναι πρωταρχικό ζητούμενο η… απεξάρτηση.

Η αναμέτρηση με τη Ρεάλ είναι μια ευκαιρία. Κι είναι ευκαιρία όχι μόνο γιατί δεν θα αγωνιστεί ο Σπανούλης, αλλά γιατί το συγκεκριμένο ματς δεν κρίνει τίποτα. Με ή χωρίς τον Σπανούλη, η ομάδα της Μαδρίτης είναι το απόλυτο φαβορί στην έδρα της (όχι πως στο ΣΕΦ τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά). Κανείς δεν θα ψέξει τους «ερυθρόλευκους» αν γυρίσουν χωρίς αποτέλεσμα από τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ως εκ τούτου, η απουσία του «πρέπει» για τη νίκη, μεταφέρει τον τρίτο ενικό του αρχαίου ρήματος σε άλλη κατηγορία. Ο Ολυμπιακός πρέπει να διαχειριστεί την απουσία Σπανούλη, ως προσομοίωση για την επόμενη μέρα. Μια μέρα για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος, αλλά ούτε εύκολο είναι να έρθει, ούτε θα βρεθεί η ισορροπία μέσα σ’ ένα παιχνίδι, ή σ’ έναν μήνα.

medathlon8Ο Σπανούλης έχει επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, όσο κανείς άλλος παίκτης. Κι αυτό θα συνεχιστεί ως το τέλος. Από την άλλη, είναι δεδομένο πως οι «ερυθρόλευκοι» θα χάσουν στην επίθεση, αλλά θα κερδίσουν στην άμυνα, καθώς ο αρχηγός δεν είναι πλέον σε θέση να συμμετέχει το ίδιο καλά και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Δεδομένο είναι πως όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα μπροστά, για να καλύψουν το κενό του Σπανούλη κι αυτό είναι συνάμα: πρόβλημα, ευθύνη κι ευκαιρία. Είναι πολλοί που -άδικα κατά τη γνώμη μου- χρεώνουν τον Βασίλη με κατάχρηση προσπαθειών, ότι ο Ολυμπιακός με τον αρχηγό μέσα παίζει… ξεπερασμένο μπάσκετ (τη λεγόμενη Σπανουλιάδα) κτλ. Πολύ ωραία, να μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, αν κάποιος από τους συμπαίκτες του νιώθει ότι πρέπει να έχει περισσότερες μπάλες να διαχειριστεί, να δείξει ότι δικαιούται να το κάνει.

Ο Ολυμπιακός έχει να κερδίσει πολλά, αν οι συμπαίκτες του Σπανούλη καλύψουν την απουσία του. Έχει να κερδίσει πολλά, αν η εμφάνιση στη Μαδρίτη (με τις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν) είναι αντίστοιχη με αυτές των τελευταίων αγωνιστικών. Θεωρούμε επιχείρηση παραβίασης ανοιχτής πόρτας να αναλύσουμε τι έχει να κερδίσει, αν γυρίσει με «διπλό» στις αποσκευές, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι στη σφαίρα της φαντασίας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…