Κεντρική Ελλάδα ΕΟΚ Αισθήσεις και Παραισθήσεις στην Ελληνική Καλαθοσφαίριση

Αισθήσεις και Παραισθήσεις στην Ελληνική Καλαθοσφαίριση

papadopoulos vasilakopoulos ethniki

Ήταν πάντα… ξεχωριστός. Ήρεμος, αθλητής με υψηλό επίπεδο (γιατρός γαρ) και ήθος, ένας από αυτούς που υπηρέτησαν το μπάσκετ δίχως να δημιουργούν περιττό θόρυβο. Έτσι αθόρυβα αποσύρθηκε, για να ασχοληθεί με την επιστήμη του. Ποτέ δεν έπαψε να αγαπά το σπορ που τον έκανε γνωστό στον κόσμο και τώρα, που υπάρχει ανάγκη να ακουστούν και να σπάσει η εκκωφαντική σιωπή, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος φωνάζει «παρών».

Ο πρώην παίκτης του Ηρακλή και της ΑΕΚ πήρε θέση, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο για την ΕΟΚ και την επόμενη μέρα στο ελληνικό μπάσκετ. Διαβάστε την εξαιρετικά τεκμηριωμένη και ψύχραιμη τοποθέτησή του:

«Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων είναι ο τίτλος του τραγουδιού του Άρη Δαβαράκη με μουσική του Μάνου Χατζηδάκη, που πρώτος ο Λέκκας και στη συνέχεια ο Νταλάρας ερμήνευσαν με επιτυχία.

Σαν παλιό σινεμά και σαν τη Χαλιμά
που μιλάει με τα παιδιά
σου κρύβω την αλήθεια
κι αφήνω από τα στήθια μου να βγουν
παραμύθια για εκείνους που αγαπούν…

Αυτό το τραγούδι συνόδευε, ως μουσική υπόκρουση, το βίντεο που γυρίστηκε από την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στη Νάουσα, το αείμνηστο 1987, στην οποία ομάδα είχα την τιμή να είμαι μέλος για αρκετά, συναπτά έτη. Και βέβαια, αυτός ο τίτλος του τραγουδιού θα μπορούσε να αποτελεί και τον τίτλο όλης αυτής της μπασκετικής περιόδου που ζήσαμε, από το καλοκαίρι του 1987 έως σήμερα.

Χορέψαμε με την αίσθηση των τεράστιων επιτυχιών για περίπου 20 χρόνια και της ικανοποίησης και περηφάνιας, που αυτές γέννησαν στην ψυχή κάθε Έλληνα και την τελευταία δεκαετία ζούμε μια παραίσθηση, την οποία με ιδιαίτερη μαεστρία καλλιεργεί η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, δια των ηγετών της.

Ηγέτες που πραγματικά εργάστηκαν και ονειρεύτηκαν μια ελληνική υπερδύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ. Αλλά κύριοι, ποιος μπορεί να αψηφήσει, να παραβλέψει τους νόμους της φύσης; Δεν υπάρχει αφθαρσία. Ο χρόνος είναι αμείλικτος. Ακμή και παρακμή. Για όλα υπάρχει αρχή και τέλος. Δυστυχώς, όμως, στη ζωή τις μεταβολές, όσο και μεγάλες να είναι, τις αντιλαμβάνονται καλύτερα από αυτούς που τις υφίστανται, οι παρατηρητές. Αυτοί που είναι έξω από τα πράγματα… Είναι εκείνοι που οφείλουν να κινητοποιηθούν για την εξυγίανση μιας κατάστασης, που όλο και περισσότερο –φυσιολογικά-, ακολουθώντας τους νόμους της ζωής, παρακμάζει.

Ζούμε πλέον σε μια διαφορετική εποχή, στην οποία η κοινωνία και οι άνθρωποι έχουν βιώσει μεγάλες μεταβολές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν επιδράσει ισχυρά, κυρίως θετικά, αλλά και αρνητικά, στην επικοινωνία, την υγεία, την εκπαίδευση, το εμπόριο, τις διεθνείς σχέσεις, την πολιτική, τον αθλητισμό και γενικότερα την εξέλιξη του ατόμου, της ομάδας, της κοινωνίας και των κρατών.

Εκείνοι που αρνούνται ή αδυνατούν να ακολουθήσουν τις εξελίξεις και τις μεταβολές, που κυρίως η τεχνολογία και οι επιστήμες έχουν επιβάλλει, είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι αποτυγχάνουν και θα συνεχίσουν να αποτυχαίνουν στο οποιοδήποτε εγχείρημα, το οποίο υφίσταται παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι και το Ελληνικό Μπάσκετ.

Όλοι είμαστε περήφανοι για το ελληνικό μπάσκετ και προσδοκούμε ξανά τις μέρες των αισθήσεων, οι οποίες για να ξαναέρθουν πρέπει οι εκλέγοντες την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να πούνε ένα τεράστιο «Ευχαριστώ» στους ηγέτες της και να σταματήσουν δια της ψήφου τους την εποχή της παραίσθησης.

Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να μην χαθεί άλλος χρόνος! Είναι η χρονική στιγμή να περάσουμε από το Παλιό σινεμά και τη Φατιμά στη σύγχρονη τεχνολογία της πληροφορίας και της επικοινωνίας, στην εποχή της γνώσης και της ταχύτητας και να σταματήσει το παραμύθι… προς τα… Παιδιά.

Τα «παιδιά» μεγαλώσανε, γίνανε ώριμοι άνδρες, με εξουσίες και επιρροή του περιβάλλοντός τους και πρέπει να αντιληφθούν άμεσα και αποφασιστικά ότι από την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές της ΕΟΚ εξαρτάται το μέλλoν της ελληνικής καλαθοσφαίρισης.

Με εκτίμηση, προς κάθε ενδιαφερόμενο για την τύχη του Ελληνικού Μπάσκετ,
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Βετεράνος διεθνής καλαθοσφαιριστής (Ηρακλής & ΑΕΚ)
Ιατρός, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Διευθύνων Σύμβουλος, Hermes Healthcare»

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΟΚ

Δειτε επισης

Μπαρτζώκας: «Θεωρώ πως θα έχουμε τον Παπανικολάου στα επόμενα παιχνίδια»

Στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η  Μπαρτσελονα το ματς, αναφέρθηκε ο Γιώργος Μπαρτζώ…