Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Στον δρόμο για την Πόλη

Στον δρόμο για την Πόλη

spanoulis sef darussafaka

spanoulis-sef-darussafaka

Γιώργος ΚογκαλίδηςΤο μπάσκετ μοιάζει κάποιες φορές να είναι εύκολο να το διαβάσεις. Η Νταρουσάφακα δεν μπορούσε να κερδίσει στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό με 2/20 στα τρίποντα. Το είπε κι ο Ντέιβιντ Μπλατ στη συνέντευξη Τύπου, το βλέπει κανείς με μια ματιά στη στατιστική του αγώνα. Κι αν έβλεπε την εικόνα των πρώτων 25 λεπτών, με το σκορ στο 62-41, θα έλεγε κανείς ότι δεν μπορούσε να νικήσει αυτόν τον Ολυμπιακό.

Τον απείλησε όμως, γύρισε από την κόλαση και τον ανάγκασε να παλέψει για να μην πετάξει στα σκουπίδια μια πολύ καλή εμφάνιση, αλλά κι ένα πολύ καλό προβάδισμα, για το πλασάρισμα στην πρώτη τριάδα (ειδικά μετά την ήττα της Φενέρμπαχτσε από την Μπασκόνια). Ως εκ τούτου, εκτός από τη νίκη οι “ερυθρόλευκοι” πήραν κι ένα καλό DVD, που θα αναλυθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως case study.

Ο ηγέτης

Ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε πώς είναι ο… ηγέτης. Μπήκε μουδιασμένα, επηρεασμένος από την αποχή ενός μήνα. Όταν αντικαταστάθηκε είδε από τον πάγκο τα κενά, άδειασε το μυαλό του, κι όταν ξαναμπήκε αρχικά “τάισε” τους ψηλούς, στη συνέχεια πέτυχε πόντους, ανάμεσά τους και τους καθοριστικούς στο τέλος, όταν βάρυνε η μπάλα.

Το σημαντικότερο είναι πως δύο φορές, στα τελευταία δύο λεπτά, βούτηξε στο παρκέ, για να σώσει δυο μπάλες. Κι όταν αυτό κάνει ο αρχηγός, οφείλει να πέφτει στη φωτιά κι ο φροντιστής, ακόμα κι αυτός που αλλάζει τα διαφημιστικά αυτοκόλλητα στο παρκέ.

Η φροντ λάιν

Ο Ολυμπιακός έχει εξαιρετική γραμμή ψηλών. Θα είχε αν έμπαινε διαρκώς στην εξίσωση ο Πάτρικ Γιανγκ. Χθες οι τρεις σέντερ έκαναν θραύση στο “ζωγραφιστό“, αλλοίωσαν επιθέσεις, μοίρασαν τάπες, πέτυχαν καλάθια με οικονομία. Με τον Κεμ Μπιρτς να αποδεικνύει πως πολλές φορές σημαντικότερο από το να ξοδεύεις είναι να ξέρεις την αγορά.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ απέδειξε ότι έχει εξαιρετική πρόοδο και πως δεν είναι τυχαίες οι καλές ως τώρα εμφανίσεις του και πλέον έχει ουσιαστική επίδραση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού, ενώ κι ο Πάτρικ Γιανγκ ήταν δραστήριος, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο αθόρυβος

Ο Ντόμινικ Ουότερς δεν προκάλεσε τον ενθουσιασμό που δημιούργησε το άκουσμα της συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε. Μόνο που ο Αμερικανός είναι σημείο αναφοράς στο παιχνίδι του Ολυμπιακού κι ο Ιταλός σπίτι του, να σκεφτεί πώς και γιατί πετά μια καριέρα στα σκουπίδια.

Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν έχει τόση σημασία το όνομα, αλλά η ανάγκη. Ο Ολυμπιακός βρήκε πλέι μέικερ να ντουμπλάρει τον Βαγγέλη Μάντζαρη, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκόςφωνάζει” από την αρχή ότι θέλει περιφερειακό, αλλά προτίμησε να πάρει 3-4άρι. Η σύγκριση αναπόφευκτη.

Τα βαρόμετρα

Όταν ο Ματ Λοτζέσκι κι ο Έρικ Γκριν θα είναι μέσα στο παιχνίδι, θα πετυχαίνουν πόντους, θα ανοίγουν τις άμυνες με τη χαρακτηριστική ευκολία που έχουν στο σκοράρισμα, ο Ολυμπιακός θα είναι στους +80 πόντους. Σε συνδυασμό με τη δεδομένη καλή αμυντική του συμπεριφορά, θα είναι διεκδικητής της νίκης, ανεξαρτήτου αντιπάλου.

Όσο οι δύο Αμερικανοί ήταν καλοί, οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν πάρτι. Όταν κόλλησαν, κόλλησε και η επίθεση.

Αντί επιλόγου: Ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν σίγουρο (αν και στο μπάσκετ, μεγάλη κουβέντα μην λες) ότι θα τερματίσει στην πρώτη τριάδα. Το αξίζει βάσει συνολικής εικόνας. Αν είναι και πλήρης, τότε έχει δρόμο δίχως… διόδια προς την Κωνσταντινούπολη.

kogas1010@gmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Παπαπέτρου: «Η σειρά ξεκινάει τώρα»

Νίκη στο Βελιγράδι, ήταν το σύνθημα από τον Ιωάννη Παπαπέτρου. Ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη…