Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Είμαστε για κλωτσιές

Είμαστε για κλωτσιές

giannakopoulos dim kontini

giannakopoulos-dim-kontini

kogasΧρειάστηκαν 50 χρόνια, για να μας πιάσει (συγνώμη, δεν γνωρίζω αν είναι παγκόσμια η ίωση, ή ενδημεί μόνο εν Ελλάδι) μανία με τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και τον Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Αίφνης, δεν υπάρχει τηλεοπτική εκπομπή που να μην ασχολείται με την 22α Νοεμβρίου 1963 και να μην αναλύει άγνωστες (εδώ κι επτά δεκαετίες, σε δύο διαφορετικές εκατονταετίες, σε δύο διαφορετικές χιλιετίες) πτυχές της υπόθεσης.

Αναρωτιέμαι: όλοι αυτοί έχουν πρόσβαση στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, όλοι έχουν έναν κολλητό πράκτορα στη CIA κι εγώ ο μαλάκας προσπαθώ να διασταυρώσω την επόμενη μεταγραφή του Κολοσσού;

Όλοι έχουν αποκλειστικές πληροφορίες κι εγώ ψάχνω ανεπιτυχώς ένα βίντεο, όχι από τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου, αλλά από αγώνα με τον Νίκο Μπέλλο;

Τόσο κακός δημοσιογράφος είμαι, αλλά δεν βαριέσαι, δεν μπορεί να είμαστε όλοι καλοί

Χρειάστηκαν 50 ώρες για να μάθουν όλες οι εφημερίδες, ηλεκτρονικές και έντυπες, το πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Το πλάνο είπα; Τα πλάνα. Για την ΠΑΕ, για την ΚΑΕ, για τον ερασιτέχνη, για τη ΒΙΑΝΕΞ, ου μην και πότε θα στολίσει το δέντρο στο σπίτι του.

Αίφνης, όλοι έχουν και μια άγνωστη πτυχή της πρότασης προς τον Αλαφούζο. Γνωρίζοντας ελάχιστα τον διοικητικό ηγέτη της ΚΑΕ, παρακολουθώντας τον –λόγω ρεπορτάζ– στα χρόνια που ήταν στο πλευρό του πατέρα του, αλλά και τώρα που βγήκε μπροστά, μπορώ να σας πω με σιγουριά πως δεν είναι ο πλέον δημοσιογραφικός παράγοντας.

Ευγενικός (σε σκλαβώνει με την ευγένειά του), αλλά λιγομίλητος. Αποφεύγει τις πολλές συνεντεύξεις, μιλά όταν νιώθει ότι το… περιβάλλον είναι “ασφαλές“, προκειμένου αφενός να πει αυτά που εκείνος θέλει, αφετέρου να αποδοθούν έτσι όπως εκείνος θέλει. Και θαρρώ, ότι σε αυτόν τον τομέα μοιάζει αρκετά με τους αδερφούς Αγγελόπουλους.

Από την άλλη, οι γύρω από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και είναι “πιστοί“, και γνωρίζουν πως αν πουν κάτι παραπάνω από αυτό που ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού θέλει να βγει προς τα έξω, θέτουν σε αμφισβήτηση τη σχέση (προσωπική και επαγγελματική) τους. Και δεν είναι παράλογο…

Πώς, λοιπόν, όλοι όσοι μιλούν ελληνικά έμαθαν το πλάνο του; Και πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσα διαφορετικά πλάνα στο μυαλό του και να τα έχουν μάθει όλα όλοι;

Το συμπέρασμα είναι ένα: Ως χώρος (δημοσιογραφικός) είμαστε για κλοτσιές. Προσπαθούν όλοι (ή σχεδόν όλοι) να εντυπωσιάσουν, γράφοντας καθένας ό,τι του έρχεται στο μυαλό, αδιαφορώντας αν αυτό έχει επαφή με την αλήθεια. Και ποιος θα το θυμάται αύριο; Κι αν πέσουμε και λίγο έξω στα νούμερα, νερό κι αλάτι.

Προσωπικά δεν με ενοχλεί τί γράφεται για επικείμενη ανάληψη της ΠΑΕ από τον κ. Γιαννακόπουλο, ή όποια σχέση του με το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού. Είναι ξένο προς εμάς (ως eBasket), δεν έγκειται του αντικειμένου που ασχολούμαστε, άρα το παρακολουθούμε ως θεατές.

Αν ασχολούμασταν θα μπορούσαμε να γίνουμε καλύτεροι από τους “συναδέλφους“. Έχουμε κι εμείς το πλάνο του: Θα βάλει 350 εκατομμύρια στην ΠΑΕ, θα πάρει τον Ερασιτέχνη, θα εξαγοράσει την Μάντσεστερ (τη Γιουνάιτεντ, για να μην φωνάζει ο Μπίλιος) και θα της αλλάξει σήμα, βάζοντας το τριφύλλι και αδελφοποιώντας τη με τον Παναθηναϊκό. Σας ξεπέρασα με μία πρόταση, που περιλαμβάνει όλες τις προτάσεις κι έχει και… έξτρα μπόνους.

Αν θέλουμε να μας διαβάζει ο κόσμος και να μην μας φτύνει, καλό είναι να σεβόμαστε και τους αναγνώστες, και τους πρωταγωνιστές, αλλά κυρίως την αλήθεια. Ψιλά γράμματα θα πείτε. Γι’ αυτό έβαλα γυαλιά, για να μπορώ να τα διαβάζω. Κάντε κι εσείς το ίδιο (με ή χωρίς γυαλιά).

Υ.Γ.: Μπορεί κάποιος εξ αυτών που γράφει σήμερα τα σενάρια (φαντασίας ή μη) να έχει προσεγγίσει την αλήθεια, αλλά μπροστά στα “τέρατα” που διαβάσαμε, άντε βρες τον. Καλύτερα να αναζητήσεις παρθένα στο τρίτο έτος της Νομικής Αθηνών. Έχεις περισσότερες πιθανότητες.

Υ.Γ.1: Βάζω από τώρα στοίχημα ότι θα βγουν πάνω από τρεις που θα πανηγυρίζουν ότι είχαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ όλο το πλάνο, έστω κι αν μεταξύ τους γράφουν εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα.

Υ.Γ.2: Ό,τι κι αν αποφασίσει να κάνει ο κ. Γιαννακόπουλος, θαρρώ ότι είναι στην οριογραμμή της ύβρεως να ζητείται “πιστοποιητικό φρονημάτων” για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Η “κληρονομιά” είναι βαριά και η παρουσία της οικογένειας στα πορτοκαλί κοινά του Παναθηναϊκού καταγεγραμμένη από την ιστορία.

Για μένα, χωρίς να γνωρίζω τίποτα παραπάνω απ’ όσα ο μέσος αναγνώστης (ου μην και λιγότερα) η εμπλοκή του με την ΠΑΕ είναι ενδεχόμενη, η παραμονή του στην ΚΑΕ δεδομένη.

kogas@on.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ο κόουτς Μπαρτζώκας άνοιξε τα χαρτιά του

Έτσι θα παίξει το… ελληνικό πόκερ ο Μπαρτζώκας. Το ματς με τον Προμηθέα ήταν εξίσου αδιάφο…