Κεντρική Αρθρογράφοι Νικολάου Φάιναλ Έιτ ή… Γουέμπλεϊ

Φάιναλ Έιτ ή… Γουέμπλεϊ

vasilakopoulos george1

vasilakopoulos-george1

nikolaouEίμαστε βέβαιοι ότι από το ένα αυτί θα τους μπει κι από το άλλο θα τους βγει. Μια διαφορετική φωνή θεωρείται γραφική ή αιρετική φωνή για την Ομοσπονδία. Και…βλάκες αντιλαμβάνονται όμως ότι ο χρόνος έχει τελειώσει για τους αξιωματούχους της, οι οποίοι εξακολουθούν να κινούνται με τον ίδιο βηματισμό.

Εξακολουθούν να σκέφτονται με μυαλό περασμένων δεκαετιών. Εξακολουθούν να υπάρχουν για έναν τελικό Κυπέλλου, και πανηγυρίζουν όταν γεμίζει το γήπεδο. Θαρρείς και το κλειστό των Δύο Αορακίων του Ηρακλείου, συμπαθέστατο κατά τα άλλα (και με 5000 θέσεις), είναι το… Καλλιμάρμαρο των 80.000 θέσεων.

Τι είπε ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ; “Γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους να αλλάξει η εικόνα του τελικού. Μετά από χρόνια είναι η πρώτη φορά που δεν θα δούμε στις εξέδρες το τεράστιο πανό, και στη θέση του θα είναι κόσμος. Το γήπεδο θα είναι γεμάτο (τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί και κρατάμε κάποια για λόγους ασφαλείας). Ευχόμαστε το πείραμα που κάνουμε να πετύχει και να μας δώσει τη δυνατότητα να διοργανώσουμε ξανά έναν τελικό κυπέλλου όπως στο παρελθόν, με γεμάτες κερκίδες”.

Ο κ. Τσαγκρώνης βλέπει σαν πείραμα την όλη ιστορία, πρόδηλο είναι ότι ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, αλλά δεν έγιναν πια και καινοτομίες. Επειδή θα λείπει το όντως ενοχλητικό πανό του Ελληνικού, που έκρυβε τις άδειες εξέδρες, δεν σημαίνει ότι οι… μαρκετίστες της Ομοσπονδίας λογίζονται ως “Αϊνστάιν”.

Ο απεσταλμένος του ebasket στο Ηράκλειο Γιώργος Κογκαλίδης έγραψε σε ένα από τα ρεπορτάζ: “Ανεξάρτητα με το αν το γήπεδο θα είναι (ασφυκτικά) γεμάτο, ο τόπος ΔΕΝ κινείται σε ρυθμούς τελικού. Δεν υπάρχουν αφίσες, πανό, εικόνες στην πόλη που να παραπέμπουν στο μεγάλο γεγονός. Και, βέβαια, μόνο τους ανθρώπους που ασχολούνται από την πλευρά της Κρήτης με το event δεν πρέπει να κακίσουμε”.

Και έτσι είναι! Η επιτυχία ενός τελικού και μιας διοργάνωσης εξαντλείται στο sold out; Αυτό είναι το ένα κριτήριο. Υπάρχουν δεκάδες άλλα κριτήρια, όμως, που η Ομοσπονδία του (προέδρου της Εθνικής) Γιώργου Βασιλακόπουλου δεν αγγίζει. Δεν ασχολείται. Δεν ενδιαφέρεται.

Δεν θέλαμε να γκρινιάξουμε σε ημέρα (αύριο) γιορτής του ελληνικού μπάσκετ. Ορθά-ορθότατα η Ομοσπονδία εστίασε στον αγώνα αυτόν και ανέβαλε τα πρωταθλήματα. Έχουμε παγιωμένη άποψη όμως για το θέμα του Κυπέλλου και δεν αλλάζει. Είναι απαιτητή ανάγκη, προκειμένου ο φίλαθλος κόσμος να στρέψει το ενδιαφέρον του στην διοργάνωση να μετεξελιχθεί η τελική φάση σε… “Φάιναλ Έιτ”.

Το συνηθίζουν αρκετές χώρες. Στην Ισπανία συνιστά θεσμό με τεράστια επιτυχία. Πρέπει να αλλάξει η διοργάνωση. Κατά βάθος το ξέρουν και οι Ομοσπονδιακοί. Κι αν δεν αλλάξει, ή δεν θέλουν να αλλάξει, έχουμε γράψει ότι δεν θα είναι ντροπή να καταργηθεί!

Επίσης… Θεωρούμε κομβική υπόθεση για να έχει η ζωή η διοργάνωση, να καθιερωθεί συγκεκριμένο γήπεδο (αλά Γουέμπλεϊ) για την διεξαγωγή του τελικού, εφόσον η Ομοσπονδία δεν κάνει πίσω με τις εμμονές της και θελήσει να παραμείνει η κατάσταση ως έχει. Είναι προτιμότερο από το να φτάνει στο “παρά πέντε” η ιστορία και να αποφασίζεται κατά το δοκούν, και με τις γνωστές γκρίνιες ένθεν και ένθεν. Η πρόληψη βοηθά και τις δυνάμεις Τάξης, οι οποίες θα έχουν τον χρόνο να σχεδιάσουν την αστυνόμευση του χώρου και δεν θα έχουν δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουν να επιχειρήσουν…

Η ανθρωπογεωγραφία του τελικού είναι άλλο ένα ζητούμενο, αλλά επειδή υπάρχουν …χούλιγκαν, δεν είναι δυνατόν να αποκλείεις από την (υποτιθέμενη) γιορτή όλους τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, του Άρη, ή του οποιουδήποτε εκ των διαγωνιζομένων ομάδων. Προφανώς, και έχει καταγραφεί και από μας δεκάδες φορές, το είπε από ραδιοφώνου (Radio mundosports.eu) εσχάτως και ο αξιόλογος συνάδελφος Αλέξανδρος Τρίγκας ο τελικός θα μπορούσε να έχει περισσότερο χρώμα και να “βαφτεί” με παρουσίες από αθλητές όλων των Ακαδημιών των ομάδων που συμμετέχουν στην διοργάνωση.

Ενδεχομένως φορώντας και τις φανέλες των συλλόγων τους. Τέλος πάντων, υπάρχουν δεκάδες σκέψεις, που για κάποιο λόγο δεν ενεργοποιούνται, δεν υλοποιούνται. Και δεν είναι δυνατόν να είμαστε οι μοναδικοί ευφυείς στον πλανήτη…

Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε ο αυριανός τελικός να έχει (όποια) επιτυχία. Να κερδίσει ο καλύτερος. Και βεβαίως όλοι όσοι μας διαβάζετε αυτή την ώρα μην γυρίζετε (ιστο)σελίδα. Ενημερωθείτε για τα πάντα γύρω από τον τελικό στο ebasket. Ο Γιώργος και η Λένα είναι εκεί. Και τους ζηλεύουμε. Αλλά οι υποχρεώσεις οι επαγγελματικές μας υποχρέωσαν να μείνουμε στα μετόπισθεν…

Καλό αγώνα!

geonikol@hotmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

“Αν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι ά…