Κεντρική Αρθρογράφοι Νικολάου Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

Το σοκ στη χώρα του Οξύλου

lebesis spiros

lebesis-spiros

nikolaouΑν η οικογένεια δεν έχει οικονομικές δυνατότητες, να σκεφτούν ώριμα και σοβαρά τι άλλο μπορούν να κάνουν στη ζωή τους“. Την παραπάνω συμβουλή έδωσε ο πρωταθλητής Ελλάδος Σπύρος Λεμπέσης, όταν ρωτήθηκε από τον ΑΝΤ1, για όσους επίδοξους “πρωταθλητές” θελήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο του. Και πάθαμε σοκ

Πάθαμε το δεύτερο σοκ, βασικά. Διότι το πρώτο το πάθαμε παρακολουθώντας το ρεπορτάζ της συναδέλφου Φαίης Χρυσοχόου, όταν και πήραμε χαμπάρι ότι ο 7ος Ολυμπιονίκης του Λονδίνου ξέμεινε στην Ελλάδα και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ μεταξύ των μελών της αποστολής για Ρίο. Ο λόγος; Οικονομικός.

Στην Ελλάδα του… τίποτα, της σαχλαμάρας, των ιδεοληψιών και της κακομοιριάς, που της έμεινε ο ήλιος μόνο για να θυμίζει τη χώρα, που ενέπνευσε τον Αιτωλό Όξυλο για την ίδρυση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, ένας πρωταθλητής, πολλώ δε μάλλον με το περιεχόμενο σκέψης και ποιότητας του Σπύρου, εγκατέλειψε (προσωρινά;) από τα 28 του!

Με τρόπο, και δίχως να θίξει πρόσωπα, ο Σπύρος επιχείρησε από ευγένεια να δώσει “συγχωροχάρτι” στο Κράτος, που τον αγνοεί με το πρόσχημα της εθνικής κρίσης. Ο Σπύρος, που ξέρει καντάρια ελληνικά, είναι βέβαιον ωστόσο ότι για άλλη μια φορά με την ευθυκρισία, που τον διακρίνει, έθιξε ευαίσθητες χορδές και κατήγγειλε καταστάσεις, που ενόχλησαν κάποιους. Κι ας μην τους ίδρωσαν.

Ξέρουμε τον Σπύρο χρόνια, έστω κι αν εσχάτως δεν ανταλλάσσουμε, εξαιτίας της αδυσώπητης καθημερινότητας, που μας παρασέρνει, ούτε “καλημέρα“. Μεγαλωμένος άλλωστε (ο Σπύρος) στο Μαυρομάτι Βοιωτίας, αγαπημένο ησυχαστήριό μας, και ιδιαίτερη πατρίδα φίλων μας, πώς γινόταν να μην τον γνωρίσουμε; Η ωριμότητά του παροιμιώδης. Από τότε. Που επισκεφτήκαμε το σπίτι του. Και αργότερα το χωμάτινο γήπεδο, όπου προεξείχαν κοτρόνες. Εκεί όπου μας εκμυστηρεύτηκε, ότι προετοιμαζόταν για το… Λονδίνο!

Δεν είμαστε πεπεισμένοι, ότι τα μνημόνια είναι η αιτία του κακού. Αν εξαιρέσει κανείς την περίεργη αθλητική Ελλάδα εποχών, που θέλουμε, και δεν θέλουμε να θυμόμαστε, εξαιτίας των σκιών, που σκέπασαν Ολυμπιακές και άλλες επιτυχίες, ανέκαθεν το ανάλγητο Κράτος ήταν αλλού. Η “φωνή βοώντως εν τη ερήμω” του πρωταθλητή με το ήθος του Βοιωτού αθλητή δεν διαφέρει και πολύ από εκείνη της Άννας Κορακάκη, που πριν να πάρει το χρυσό στο Ρίο, προετοιμάστηκε σε παράπηγμα στη Δράμα

Πριν να καταθέσουμε την προσωπική μας κατάθεση για το σοκ, που μας προκάλεσαν οι “καταγγελίεςΛεμπέση, σκεφτήκαμε επί μισάωρο γιατί πρέπει να αναλώσουμε λέξεις και χρόνο για το σχόλιό μας. Αποφασίσαμε τελικά να το γράψουμε. Ίσως κι από βιωματική ανάγκη έναντι του υπερήφανου Σπύρου, που δεν φόρεσε μαύρες πλερέζες, αλλά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook κι αφού ευχαρίστησε το “Κανάλι“, που τον φιλοξένησε, απέστειλε μήνυμα, ότι έπεσε μεν, αλλά ετοιμάζεται να ξανασηκωθεί.

Πολλά ευχαριστώ στον ANT1, στην Φαίη Χρυσοχόου και στους συνεργάτες της για της εξαιρετική δουλειά που έκαναν και που με τόσο ενδιαφέρον κάλυψαν αυτό το ρεπορτάζ! Μακάρι με το ίδιο ενδιαφέρον να ανταποκριθούν τώρα κι οι αρμόδιοι διότι ποτέ δεν είναι αργά. Μπορώ ακόμα…“.

Μένει ν’ αποδειχθεί αν μπορούν και οι αρμόδιοι

geonikol@hotmail.com

Πηγή: We24.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Γκριγκόνις: «Να είμαστε συγκεντρωμένοι»

Ο Μάριους Γκριγκόνις μίλησε για τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα. Ο Παναθηναϊκός αναχώρησε γ…