Κεντρική Αρθρογράφοι Νικολάου Ένας λεβέντης “έφυγε” (vid)

Ένας λεβέντης “έφυγε” (vid)

12782538 10206824794871577 1297933770 n

nikolitsinikolaouΑναστενάζουν τα βουνά της Ηπείρου. Θρηνούν οι πλαγιές στα Θεσπρωτικά. Χιονοπλακώθηκε “εν μέσω” Αλκυονίδων η γης. Η απώλεια τεράστια για όσους γνώριζαν εκ του σύνεγγυς έναν λεβέντη, έναν οικογενειάρχη, έναν άξιο αστυνομικό και φίλο μας, που έφυγε άδικα και πρόωρα.

Το ιστορικό Νικολίτσι Πρεβέζης έγινε φτωχότερο. Κι αν η… καμπάνα χτύπησε χθες -και ήταν τέτοιο ακριβώς το τηλεφώνημα του παπά Θωμά, στο οποίο δεν δώσαμε (οι ανόητοι) σημασία- δεν την ακούσαμε! Ήταν η αναγγελία, το κακό μαντάτο, για τον Παναγιώτη Τζόλο, πατέρα του αδελφού μας Βαγγέλη, ο οποίος (μια κοψιά ίδιος, ίδιος και απαράλλακτος, ο Παναγιώτης) προσπαθεί επί ματαίω να συνειδητοποιήσει το απροσδόκητο.

Ελάχιστη σημασία έχει τι ακριβώς συνέβη. Ελάχιστη σημασία έχει τι νέο θανατικό “έριξε” στη φύση ο τρισκατάρατος και παίρνει μαζί του αθώες ψυχές. Ο Παναγιώτης έφυγε. Άδικα. Πρόωρα. Ξαφνικά. Δεν πέρασε παρά λίγος καιρός, που αυτός ο άγιος, που ο Θεός ζήλεψε τη θωριά του, που μας τηλεφώνησε στα Γιάννενα, όταν και το έμφραγμα του πατρός μας για να βοηθήσει. Όπως βοήθησε και τη χάρη μας σε δική μας περιπέτεια υγείας πριν από τρία χρόνια.

Άνθρωπος. Χαλί να γίνει για όλο τον κόσμο. Ευλογία για μας η οικογενειακή σχέση, από την οποία αντλούσαμε χαρά, τραγούδι και ζωή. Γιατί όλο “ζωή” ήταν αυτό το παλικάρι, που ανήλθε στους ουρανούς και από κει θα μας συντροφεύει. Θα μας αγαπάει. Θα μας προσέχει. Και κυρίως θα προσέχει την αξιολάτρευτη οικογένειά του, που ήλπιζε σε ένα θαύμα (εκεί σε νοσοκομείο της Αθήνας), που δεν ήλθε.

Έφυγε ένας λεβέντης. Η παρακαταθήκη, που άφησε πίσω τεράστια. Η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται πια από τους “δολοφόνους” του 21ου αιώνα φτηνά, αλλά είναι τόσο πανάκριβη η περπατησιά σου, Παναγιώτη… Μόνο το καλοκαίρι, που μας πέρασε δεν επισκεφτήκαμε το Νικολίτσι. Είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά με τον σταυραϊτό, ο οποίος κυνηγούσε κάπου ψηλά, εκεί στη μαγεμένη γη, που θάμπωσε ακόμα και τον Άδη. Και ματαιώθηκε το ετήσιο ραντεβού. Και λόγω του φορτωμένου προγράμματός μας δεν έτυχε να ιδωθούμε εσχάτως και στα συνήθη μέρη.

Εκεί όπου αγωνίζεται ο Βαγγέλης. Ο Βαγγέλης θα επιστρέψει Αθήνα. Θα παίξει με τον Εθνικό στο ντέρμπι ανόδου με Φάρο. Το έχει ξανακάνει ο αφιλότιμος με την ΑΕΚ. Όταν είχε χάσει τη γιαγιά του. Γεννημένος από ατσάλι. Σμιλεμένος από τα θεία χαρακτηριστικά του Απόλλωνα και του Ποσειδώνα μαζί. Και κατόπιν θα επιστρέψει στο Νικολίτσι, στη γη του οποίου κείται από σήμερα ο Παναγιώτης. Ο χαμός του έχει σοκάρει και την οικογένεια της ΑΕΚ.

Ο Παναγιώτης πήρε από το χέρι στα εννιά του, τον Βαγγέλη, και τον πήγε στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην “κιτρινόμαυρη” ακαδημία του “Γιώργος Μόσχος“. Εκεί ο Βαγγέλης εντάχθηκε στην οικογένεια του μπάσκετ, αλλά και στο δυναμικό της “Βασίλισσας“. Ανδρώθηκε. Ζυμώθηκε. Με ιδανικά, που ανέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής του κι αναζητούσαν απλά ένα απάγγειο για να τα ακουμπήσει. Καλό κουράγιο ρε, Βάγγο… Καλό Παράδεισο, Παναγιώτη.

geonikol@hotmail.com

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Νικολάου

Δειτε επισης

Σφαιρόπουλος: «Παρά τις απουσίες μας, ελάτε να μας στηρίξετε»

Μήνυμα προς τον κόσμο έστειλε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Ο Έλληνας τεχνικός, Γιάννης Σφαιρόπο…