Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Το μυστικό της φετινής επιτυχίας

Ολυμπιακός: Το μυστικό της φετινής επιτυχίας

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Υπάρχει, αλήθεια, άνθρωπος που πιστεύει ότι ένα νταμπλ, μια πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, το να φτάσεις τον πρωταθλητή Ευρώπης στα όρια του, για να προκριθεί στον τελικό, και να παίξεις (ίσως) το καλύτερο -σε διάρκεια- μπάσκετ στη σεζόν είναι προϊόν τύχης; Φαντάζομαι όχι. Όπως και να ‘χει ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε από σύμπτωση ότι κατάφερε φέτος. Κι ο άνθρωπος που έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του είναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όχι μόνος του…

Το σημείο υπεροχής των «ερυθρολεύκων» ήταν το προπονητικό τους πρόγραμμα. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε εκεί που οι άλλοι σταματούσαν. Οι παίκτες του, στη διάρκεια της σεζόν, άλλαζαν προς το καλύτερο την εικόνα τους. Χαρακτηριστικότερο των παραδειγμάτων είναι η βελτίωση του Ουόκαπ στα σουτ τριών πόντων.

Ολυμπιακός: Το προπονητικό πλάνο

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας «έλιωσε» τους άμεσους συνεργάτες του. Πέρα από τις προπονήσεις τακτικής, υπήρχαν σταθερές ατομικές προπονήσεις. Κάθε παίκτης, ανάλογα με το στοιχείο που έπρεπε να βελτιώσει, είχε τον… προπονητή του. Ο Μιχάλης Καλαβρός ήταν υπεύθυνος για το «gun». Το μηχάνημα που σουτάρεις και σου επιστρέφει την μπάλα.

Με τη δυνατότητα να κρατά στατιστικά, πάνω στα οποία δούλευαν για να βλέπουν τη βελτίωση, να έχει εξατομικευμένα προγράμματα (μέσω κομπιούτερ) για κάθε παίκτη, ο Καλαβρός τούς βελτίωσε πολύ στον τομέα του σουτ. Ο Ολυμπιακός, όσο περνούσε ο καιρός, βελτίωνε την εικόνα του στον τομέα των σουτ, με αποκορύφωμα τους τελικούς.

Ο Γιώργος Μποζίκας κι ο Στέφανος Τριαντάφυλλος δούλευαν στο κομμάτι της τακτικής βελτίωσης. Κι αυτό εξατομικευμένο. Προσθέστε τη δουλειά του Ανδρέα Γκατζούλη στον τομέα της φυσικής κατάστασης κι έχετε τη συνολική εικόνα. Ταυτόχρονα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας με τον Χρήστο Παππά ετοίμαζαν τα παιχνίδια, τη στιγμή που οι υπόλοιποι δούλευαν στις λεπτομέρειες.

Πολλή και σκληρή δουλειά

Με όλα όσα αναφέραμε πιο πάνω, κανείς δεν έχει αυταπάτες. Ο Ολυμπιακός δεν είχε το καλύτερο ρόστερ στην Ευρωλίγκα. Υπερίσχυσε, όμως, στον τομέα της δουλειάς. Πολλή και σκληρή δουλειά απ’ όλους. Αποτέλεσμα να ανεβεί η ψυχολογία, οι παίκτες να πιστεύουν στον εαυτό τους. Δείτε τον Ουόκαπ, δείτε τον ΜακΚίσικ, δείτε τον Παπανικολάου και πάει λέγοντας.

Αρκετοί προπονητές (κι εκτός Ελλάδας) θεωρούν πρότυπο το προπονητικό πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Κάποιοι, μάλιστα, αντέγραψαν κομμάτια του, προσαρμόζοντάς τα στις ανάγκες τους και τ’ αποτελέσματα ήταν θεαματικά.

Αυτό είναι άλλο ένα… διαπραγματευτικό ατού, στην προσπάθεια των ανθρώπων της ομάδας να προσεγγίσουν μεταγραφικούς στόχους. «Ο Ολυμπιακός βελτιώνει τους παίκτες του» είναι το μήνυμα και δεν είναι ψέμα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Τενερίφη – Περιστέρι 97-93

Έφτασε μέχρι τέλους αλλά δεν τα κατάφερε το Περιστέρι… Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έφτασε …