Κεντρική NBA Νικητές οι Γκρίζλις στο “έπος” του Μέμφις! (vids)
NBA

Νικητές οι Γκρίζλις στο “έπος” του Μέμφις! (vids)

mike conley grizzlies

mike-conley-grizzlies

Με καλάθι του Μαρκ Γκασόλ σχεδόν στην εκπνοή, οι Μέμφις Γκρίζλις επικράτησαν στο “νήμα” των Σαν Αντόνιο Σπερς με 110-108 στην παράταση, σε ένα από τα κορυφαία πλέι-οφ παιχνίδια των τελευταίων ετών! Ως αποτέλεσμα, ισοφάρισαν τη σειρά σε 2-2, επιστρέφοντας δυναμικά στην υπόθεση-πρόκριση. Οι “αρκούδες” αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να πεθάνουν, με τον κόουτς, Ντέιβιντ Φίζντειλ να επιλέγει ευέλικτες πεντάδες, με περισσότερη έμφαση στο περιφερειακό παιχνίδι, ώστε να συμβαδίσει με τους αντιπάλους. Η “μαγεία” του Κουάι Λέοναρντ έστειλε το παιχνίδι στην παράταση αλλά ο Γκασόλ είχε άλλα σχέδια στην τελευταία φάση. Τίποτα, όμως, δεν θα είχε συμβεί δίχως την ηγεσία του Μάικ Κόνλεϊ.

 

Ο Κόνλεϊ ήταν ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας του, με 35 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ σε 41 λεπτά συμμετοχής! Ευστόχησε σε πληθώρα κρίσιμων καλαθιών, στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση με το χαρακτηριστικό του floater ενώ ήταν ο κυριότερος λόγος που το Μέμφις απολάμβανε ένα σταθερό προβάδισμα, τουλάχιστον μέχρι να “εκραγεί” ο Λέοναρντ. Είχε εξαιρετικά τελειώματα κοντά και μακριά από το καλάθι και απέδειξε πως, όταν είναι επιθετικογενής και κοιτάει πιο συχνά το καλάθι, μπορεί να κάνει τρομερά πράγματα!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ZG6PgMVi1Ys]

Ο Λέοναρντ αξίζει τη δική του, ξεχωριστή αναφορά, καθώς ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας σε μυθικά επίπεδα απόδοσης! Ο “The Klaw” σταμάτησε στους 43 πόντους, σπάζοντας για 3η φορά εντός αυτής της σειράς το ρεκόρ του σε αγώνα πλέι-οφ, μάζεψε 8 ριμπάουντ και έκανε 6 κλεψίματα, έχοντας 7/10 τρίποντα και 8/8 βολές. Μέχρι τα μισά της 4ης περιόδου, ο Λέοναρντ είχε 19 πόντους με 6/18 σουτ και η ομάδα του βρισκόταν πίσω στο σκορ. Και αυτός τι έκανε; Αποφάσισε να βάλει τους 15 τελευταίους πόντους της ομάδας του στην κανονική διάρκεια (!), όντας ο μόνος παίκτης τα τελευταία 20 χρόνια που έχει κατορθώσει κάτι τέτοιο στα πλέι-οφς!

 

Με αλλεπάλληλα τζαμπ-σουτ (τα περισσότερα εκ των οποίων ασφυκτικά μαρκαρισμένα), κερδισμένα φάουλ και drives προς το καλάθι, διέλυσε κάθε αμυντικό πλάνο των Γκρίζλις και έστειλε μόνος του το παιχνίδι στην παράταση, βάζοντας σχεδόν κάθε μεγάλο σουτ. Δυστυχώς για τον ίδιο, δεν κατάφερε να ευστοχήσει και στην εκπνοή, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Στην παράταση, έβαλε 2 τρίποντα στα τελευταία 30 δευτερόλεπτα (!) αλλά ο Γκασόλ είχε τον τελευταίο λόγο. Παρά την ήττα, η εμφάνιση αυτή παραπέμπει σε θρύλους του αθλήματος, με τον Λέοναρντ να κάνει ένα από τα πιο επικά one-man shows που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=areMJQl_7s8]

Παρά τα 23 λάθη τους, τα οποία μετατράπηκαν σε 31 πόντους για το Σαν Αντόνιο, οι Γκρίζλις διατηρούσαν τον έλεγχο, σουτάροντας εξαιρετικά (12/27 τρίποντα) και έχοντας τον έλεγχο των ριμπάουντ (51 έναντι 37). 4 λεπτά πριν από τη λήξη, το σκορ ήταν στο 88-80 υπέρ τους αλλά ο Λέοναρντ, με προσωπικό σερί 0-11, έβαλε την ομάδα του μπροστά. Με δικό του τρίποντο αλλά και με ένα τρομερό fade-away, 12” για το τέλος, έδωσε το προβάδισμα στο Σαν Αντόνιο με 94-96. Ο Κόνλεϊ ισοφάρισε με floater, ο Λέοναρντ απέτυχε να σκοράρει στην εκπνοή και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Στο έξτρα πεντάλεπτο, το ματς βρισκόταν μονίμως στην κόψη του ξυραφιού. Με 2 εύστοχα τρίποντα, ο Λέοναρντ έκανε πάλι το “θαύμα” του, ισοφαρίζοντας το παιχνίδι σε 108-108! Η τελευταία επίθεση, όμως, άνηκε στο Μέμφις, με τον Γκασόλ (16 πόντοι, 12 ριμπάουντ) να σκοράρει με ένα πολύ δύσκολο μπάσιμο και να κρίνει το ματς. Για το Μέμφις, διακρίθηκε ακόμη ο Ζακ Ράντολφ, με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ ενώ ο Τζαμάικαλ Γκριν είχε 14, με τους Γκρίζλις να εκμεταλλεύονται την απώλεια του Ντουέιν Ντέντμον κάτω από το καλάθι.

Από την άλλη, οι Σπερς ήταν πολύ μονοδιάστατοι στην επίθεση, με τον Τόνι Πάρκερ να είναι ο μόνος που βοήθησε δραστικά τον Λέοναρντ, με 22 πόντους. Οι Γκρίζλις παρέμεινα πιστοί στις “σκληροτράχηλες” αρχές τους και διέψευσαν όσους πίστευαν ότι θα γίνουν το εύκολο θύμα στα χέρια των πανίσχυρων “σπιρουνιών”. Η πίεση πλέον μεταφέρεται στο “στρατόπεδο” του φαβορί, με τους Σπερς να διατηρούν το πλεονέκτημα έδρας.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TpglBIYh4pg]

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Ο Τζοέλ Εμπίντ πάσχει από παράλυση Bell

Επιβεβαίωσε ο Εμπίντ πως πάσχει από τη νόσο Bell Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Έιντριαν Βοϊναρ…