Κεντρική Basket League Αγώνες ΠΑΟ – Ολυμπιακός 82-71

ΠΑΟ – Ολυμπιακός 82-71

lasme simmons

lasme-simmons

Πρωταθλητής ο Παναθηναϊκός!
Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την ανατροπή κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό με 82-71 και διατηρήθηκε στον θρόνο του Πρωταθλητή Ελλάδος.

Οι “πράσινοι” ήταν καταιγιστικοί στο πρώτο μέρος διαλύοντας κάθε αμυντικό σύστημα των “ερυθρολεύκων”, οι οποίοι προσπάθησαν να αντιδράσουν στην επανάληψη, αλλά η νευρικότητα που έδειξαν σε κρίσιμα σημεία τούς καταδίκασε σε ήττα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό να παρουσιάζεται βελτιωμένος σε σχέση με τον τέταρτο τελικό. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ευστοχία του από την περιφέρεια (2/3 στο 2ο λεπτό) με αποτέλεσμα να πάρει αέρα τεσσάρων πόντων (2-6). Μέχρις εκεί ήταν όμως η “ερυθρόλευκη” υπεροχή.

Από εκεί και μετά το γήπεδο… κατηφόρισε. Υπέρ του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Φραγκίσκου Αλβέρτη άρχισε να ανακτά τον έλεγχο του ρυθμού και σε συνδυασμό με τα συνεχόμενα καλάθια που πέτυχε, βρήκε την ευκαιρία να πάρει κεφάλι στο σκορ. Για τα καλά.

Οι “πράσινοι” “έσφιξαν” την άμυνά τους, πήραν σκορ από όλους τους παίκτες που πάτησαν παρκέ και σε συνδυασμό με την αστοχία των Πειραιωτών από την περιφέρεια (σ.σ.: είχαν 0/6 από το 2′ μέχρι το 8′) μπόρεσαν να αποκτήσουν διψήφιο προβάδισμα (22-12) από το 8ο κιόλας λεπτό.

Από τη μία λοιπόν ο Παναθηναϊκός είχε την άνεση να ανοίξει αισθητά το ροτέισον (Διαμαντίδης – Γκιστ – Λάσμε έμειναν στον πάγκο για κάτι παραπάνω από πέντε λεπτά), την ίδια ώρα που οι “παγκίτες” του Ολυμπιακού δεν μπορούσαν να δώσουν την απαιτούμενη “σπίθα” για να γυρίσει το παιχνίδι.

Έτσι, το +9 (28-19) του α’ δεκαλέπτου ήταν απλά μία μικρή… ένδειξη του τι γινόταν στο παρκέ. Πόσω μάλλον αν κοιτάξει κανείς τα ποσοστά ευστοχίας των δύο ομάδων στα σουτ εντός παιδιάς (10/14 ο Παναθηναϊκός, 8/21 ο Ολυμπιακός). Οι γηπεδούχοι είχαν βρει ρυθμό και όσο οι Πειραιώτες αδυνατούσαν να τους… σταματήσουν, τόσο μεγάλωνε η διαφορά που χώριζε τις δύο ομάδες.

Ειδικά από τη στιγμή που στο β’ δεκάλεπτο, οι “πράσινοι” μετέτρεψαν σχεδόν κάθε λάθος των φιλοξενούμενων σε σκορ είτε άμεσα (τρίποντο Διαμαντίδη στον αιφνιδιασμό) είτε έμμεσα (βολές Ράιτ μετά από αντιαθλητικό).

Κάπως έτσι, η ψαλίδα άνοιξε επικίνδυνα για τον Ολυμπιακό, ο οποίος βρέθηκε στο -15 (43-28) στο 17ο λεπτό αφού ο Λοτζέσκι (σ.σ.: πέτυχε 13 πόντους στο πρώτο μέρος) δεν είχε κάποιον άλλον “ερυθρόλευκο” συμπαραστάτη για να κρατήσει την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα κοντά στο σκορ.

Όταν επήλθε μάλιστα ο εκνευρισμός (τεχνική ποινή στον Σερμαντίνι στα 2” για την ανάπαυλα), οι “πράσινοι” έφτασαν την υπέρ τους διαφορά στο +21 (53-32). Ο Ολυμπιακός έμοιαζε εκτός τόπου και χρόνου στο β’ δεκάλεπτο, την ίδια ώρα που από πλευράς Παναθηναϊκού όλα πήγαιναν… πρίμα.

Η τάση των τριών “γκρίζων” να σφυρίξουν όλες τις επαφές κοντά στο καλάθι χάλασε τον ρυθμό του αγώνα στο γ΄δεκάλεπτο. Σε τέτοιο σημείο που οι παίκτες των δύο ομάδων περισσότερο σούταραν ελεύθερες βολές, παρά εκτελούσαν εντός παιδιάς. Κι αν στην αρχή αυτό ουδόλως έδειχνε να προβληματίζει τον Παναθηναϊκό, με την πάροδο του χρόνου… προέκυψε πρόβλημα.

Γιατί οι “ερυθρόλευκοι” εκμεταλλεύτηκαν πλήρως το γεγονός πως ο Παναθηναϊκός είχε συμπληρώσει τα πέντε ομαδικά φάουλ από το 23ο λεπτό με αποτέλεσμα σχεδόν σε κάθε επίθεση να επιχειρούν ντράιβ. Και να ευστοχούν. Έτσι, η διαφορά έπεσε στους δεκατέσσερις πόντους (70-56) με την ολοκλήρωση της γ’ περιόδου και το παιχνίδι ξανάγινε… ντέρμπι.

Μπορεί ο Ράιτ να έδωσε μερικές “ανάσες” στον Παναθηναϊκό κρατώντας τον σε μεγάλη απόσταση από τον Ολυμπιακό, αλλά τα δύο συνεχόμενα καλάθια του Ντάνστον μέσα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, έβαλαν τους “ερυθρόλευκους” ξανά στο παιχνίδι (74-63) με 4:31′ να απομένουν.

Η διαφορά έπεσε ακόμα περισσότερο στο επόμενο λεπτό (74-68), αλλά πάνω που οι φιλοξενούμενοι έδειχναν να επιστρέφουν από την κόλαση πέντε συνεχόμενοι πόντοι (από hustle plays) από Φώτση και Ματσιούλις επανέφεραν το “τριφύλλι” σε… ηρεμία (79-68) στο 37ο λεπτό.

Η τελευταία ελπίδα του Ολυμπιακού χάθηκε ουσιαστικά με το λάθος του Σπανούλη στα 55”. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού (με το σκορ στο 79-71) έκανε λάθος πάσα στον αιφνιδιασμό και ουσιαστικά εκεί η σεμνή τελετή έλαβε τέλος, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 82-71 και να κατακτά το νταμπλ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Διαιτητές: Χριστοδούλου – Αναστόπουλος – Φούφης
Τα δεκάλεπτα: 28-19, 53-32, 70-56, 82-71.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 5, Φώτσης 10 (6 ριμπ.), Ούκιτς 9 (1), Λάσμε 8 (6 ριμπ., 3 ασισ.), Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 11 (1 τριπ., 7 ασισ.), Γκιστ 9 (1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 15 (1), Ράιτ 7.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Σερμαντίνι, Ντάνστον 11 (9 ριμπ.), Σπανούλης 6, Περπέρογλου 7 (1), Σλούκας, Κόλινς 11 (1), Σίμονς, Λοτζέσκι 17 (2), Πρίντεζης 16, Μάντζαρης 3 (1).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Αγώνες

Δειτε επισης

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…