Κεντρική NBA Ένας ελβετικός “σουγιάς”, ονόματι Κουάι Λέοναρντ! (vid)
NBA

Ένας ελβετικός “σουγιάς”, ονόματι Κουάι Λέοναρντ! (vid)

kawhi leonard spurs 1

kawhi-leonard-spurs

Ο όρος “two-way player” “φοριέται” πολύ τα τελευταία χρόνια στον “μαγικό” κόσμο του NBA. Πρόκειται για τον παίκτη που οι επιδόσεις του είναι εξίσου σπουδαίες σε άμυνα και επίθεση, αυτός που μπορεί να δημιουργήσει το δικό του σουτ και να εκτελέσει με υψηλά ποσοστά αλλά ταυτόχρονα μπορεί να μαρκάρει με τρομερή αποτελεσματικότητα τον κορυφαίο παίκτη της αντίπαλης ομάδας. Ο Κουάι Λέοναρντ θεωρείται πλέον η επιτομή του “two-way player” αν και στο ξεκίνημα της καριέρας του δεν θύμιζε κάτι τέτοιο!

Ο Λέοναρντ εισήλθε στο NBA, όντας ένας τύπος με απίστευτα μεγάλα χέρια, περίσσια όρεξη για άμυνα και ένα δυσλειτουργικό σουτ, τόσο σε σχέση με τη μηχανική του, όσο και στα ποσοστά ευστοχίας. 5 χρόνια έχουν παρέλθει από τότε και ο “The Claw” έχει μεταβληθεί σε μια “πυρηνική μηχανή“, κάνοντας μια άριστη επίδειξη στο χθεσινό παιχνίδι εναντίον των Τίμπεργουλβς.

Με 34 πόντους (11/25 σουτ, 11/12 βολές), 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 6 κλεψίματα, ο Λέοναρντ απέδειξε ότι είναι το απόλυτο αφεντικό της “αρμάδας” του Γκρεγκ Πόποβιτς, η οποία μάλιστα εξασφάλισε ήδη την είσοδό της στα πλέι-οφς για 20η σερί σεζόν! Ο 25χρονος σούπερ-σταρ υπολογίζεται εύκολα στους 5-6 κορυφαίος παίκτες του πλανήτη και τα κατορθώματά του αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Ο τρόπος που βάζει τα χέρια του πάνω στην μπάλα είναι υποδειγματικός. Ουδείς έχει την ικανότητα να μαρκάρει τον χειριστή της μπάλας όπως αυτός ενώ είναι από τους ελάχιστους που έχουν την ιδιότητα να πραγματοποιούν κλεψίματα πάνω στην μπάλα. Το θεόρατο άνοιγμα χεριών του (2,21 μέτρα!) αλλά και η υψηλή αντίληψή του, τον βοηθούν να καλύπτει με απίθανο τρόπο τις γραμμές πάσας, κάτι που τον οδηγεί στο να πετυχαίνει πολλές αναχαιτίσεις (deflections) και να ανακόπτει τον ρυθμό της αντίπαλης επίθεσης. Με απλά λόγια, είναι ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός του πλανήτη!

Στον επιθετικό τομέα, μπορεί με άνεση να απομονωθεί σε φάσεις ένας-εναντίον-ενός, τελειώνοντας τις φάσεις με ποικίλους τρόπους. Διαθέτει ένα ασταμάτητο σουτ μετά από ντρίμπλα στο “οπλοστάσιό” του, πληθώρα floaters αλλά και δυναμικά drives, τα οποία οδηγούν συχνά σε θεαματικές φάσεις. Σουτάρει με 38% από τη γραμμή του τριπόντου ενώ έχει εξαιρετική “σχέση” με το τρανζίσιον, διότι η δραστηριότητά του στην άμυνα τον ωθεί στον ανοιχτό γήπεδο.

Με τη χθεσινή του επίδοση, ο Λέοναρντ μπήκε σε ένα ξεχωριστό κλαμπ παικτών. Ειδικότερα, έγινε ο 4ος παίκτης τη φετινή σεζόν με τουλάχιστον 30 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 5 κλεψίματα, μετά τους Γιάννη Αντετοκούνμπο, Άντονι Ντέιβις και Τζέιμς Χάρντεν. Οι πιθανότητές να κατακτήσει το βραβείο του MVP είναι περιορισμένες αλλά με εμφανίσεις σαν τη χθεσινή αξίζει να του αποδοθεί ο τίτλος του απόλυτου αουτσάιντερ!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eFPvYFTj7uY]

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάρβιν Χαμ στους Λέικερς

Πιθανό να ντραφτάρουν τον Μπρόνι Τζέιμς οι Λέικερς Η χρονιά για τους Λος Άντζελες Λέικερς …