Κεντρική Γυναίκες Όαση στην έρημο η ΕΣΚΑΘ

Όαση στην έρημο η ΕΣΚΑΘ

ΕΣΚΑΘ, Ολυμπιακός Βόλου

Η ΕΣΚΑΘ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Η περιοχή της Θεσσαλίας επλήγη από τις καταστροφές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων πριν αρχίσει η αγωνιστική περίοδος και ασφαλώς ότι έγινε πρωτάθλημα γυναικών -και μάλιστα σχετικά ανταγωνιστικό- είναι αρκετά θετικό στοιχείο. Εδώ να τονίσουμε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας με υλικό αλλά και με τη διεξαγωγή πανελληνίων τουρνουά (Rising Stars, τουρνουά Καπαγέρωφ), που ασφαλώς στήριξε και έδωσε κίνητρο στα σωματεία. Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και φυσικά επικροτούμε αυτές τις ενέργειες της ΕΟΚ.

Το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΘ έγινε με την συμμετοχή 7 ομάδων σε δύο γύρους και πρωταθλήτρια ομάδα ανεδείχθη ο Ολυμπιακός Βόλου με προπονήτρια την κ. Παπαθανασίου και με στελέχωση από αρκετά νεανικό υλικό και βέβαια με την ενίσχυση της Λαρισαίας Τάνιας Χαλιβέρα, που είχε διακόψει αλλά επανήλθε.

Στην ομάδα υπάρχουν αρκετές αξιόλογες μικρές παίκτριες (ξεχωρίζει η διεθνής Σιουμουρέκη, αλλά και η Λαρισαία Νταιάκη). Ο Ολυμπιακός Βόλου συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς στα τελευταία Πανελλήνια Πρωταθλήματα των μικρών ηλικιών, με συνεχώς βελτιωμένη απόδοση, ενώ έχει κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις στο τουρνουά W- Rising Stars, με αποτέλεσμα τη συμμετοχή της στο φάιναλ φορ της Ραφήνας (10 & 11/2). Έχουμε πολλά να γράψουμε γι’ αυτό…

ΕΣΚΑΘ, Ολυμπιακός Βόλου

Αυτή τη στιγμή δικαιότατα θεωρείται η κορυφαία επαρχιακή ομάδα στις μικρές ηλικίες. Αυτό πιστώνεται σε όλους τους ανθρώπους του σωματείου και κυρίως στην κ. Παπαθανασίου, που αγωνιζόταν στη μεγάλη ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου (Σατραζέμη, Παπαμιχαήλ, Έβκοβα κτλ.).

Στη 2η θέση τερμάτισε η πολύ καλή ομάδα του Απόλλωνα Καρδίτσας και ακολούθησαν οι αξιοπρεπείς ομάδες της Νίκης Βόλου και της Αναγέννησης Καρδίτσας. Πέρυσι το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΘ ήταν με δύο ομίλους και 9 συνολικές ομάδες, δηλαδή είχαμε μια… φυσιολογική μείωση ομάδων.

Στο πρωτάθλημα της Α2 του Βορρά συμμετείχαν δύο ομάδες της Ένωσης, η περσινή πρωταθλήτρια Ανόρθωση Βόλου, που αποτελείται από πολλές μεγάλες και πολύ έμπειρες παίκτριες (Σουλτάνη, Ταντουρόφσκα, Κουτσονούρη κτλ.), με καλή έως τώρα πορεία (4η θέση με 8-4 νίκες) και πολύ πιθανόν να συμμετέχει στα μπαράζ ανόδου, με λίγες πιθανότητες ανόδου στην Α1.

Κίνδυνος στον ορίζοντα

Η δεύτερη ομάδα (Ολύμπια Λάρισας) μεσούσης της σεζόν δήλωσε ότι δεν θα συνεχίσει την παρουσία της και αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Γιατί; Ποιος ξέρει; Αναρτιέμαι, δεν λένε τίποτα στην Ομοσπονδία οι αδυναμίες και τα προβλήματα των ομάδων της επαρχίας;

Μήπως πιστεύουν οι ιθύνοντες της ΕΟΚ ότι είναι απλό για μια ομάδα της επαρχίας να βγάλει ολόκληρη αγωνιστική περίοδο; Έχουν συζητήσει ποτέ με ανθρώπους ομάδων της περιφέρειας, να ακούσουν τα προβλήματά τους, ή μόνο για πίτες πηγαίνει ο πρόεδρος από χωριό σε χωριό;

Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο την επόμενη χρονιά να υπάρχουν δυο ομάδες του Βόλου, με 100% διαφορετική λογική, στην Α2 γυναικών. Αυτό είναι καλό να το αξιοποιήσει η περιοχή και με δεδομένο ότι οι ανδρικές ομάδες της είναι μάλλον χαμηλότερου βεληνεκούς να αναδειχθεί το γυναικείο μπάσκετ.

Η Μαγνησία και η Καρδίτσα -όπως φαίνεται- είναι σε καλό δρόμο. Δεν ισχύει το ίδιο για τη Λάρισα και τα Τρίκαλα, όπου τα πράγματα χειροτερεύουν. Λιγοστεύουν οι ομάδες, λιγοστεύει το ενδιαφέρον και τελευταία εμφανίζεται -όπως στα μεγάλα αστικά κέντρα- η αρρώστια των μορίων, με πρωτόγνωρο δεδομένο τη μετακίνηση μικρών ταλαντούχων αθλητριών, ακόμα και από τη Λάρισα στον Βόλο.

Αν δεν αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, κάποια στιγμή η συρρίκνωση στην ΕΣΚΑΘ θα φτάσει σε σημείο (όπως άλλωστε συμβαίνει σε άλλες Ενώσεις) να μην μπορεί να γίνει καν πρωτάθλημα.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

ΕΟΚ: Ακατάλληλοι, ανεπαρκείς, επικίνδυνοι

Φανταστείτε να μην ήταν το κορυφαίο πρωτάθλημα της ΕΟΚ η Elite League… Λοιδορούσαμε τους (…