Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού

mitsotakis

Ξεκίνησε στις 19:30 η Σύνοδος Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης των αρχηγών κρατών της ΕΕ, με την πανδημία και πιο συγκεκριμένα τον εμβολιασμό να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των «27» της Ευρώπης. Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού σχετικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού τίθεται επίσης στο τραπέζι.

Σε ανάρτησή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ωτερ Λάιεν έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27» σήμερα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:
Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών.

Τι ζητά από στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται πως με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης το πιστοποιητικό εμβολιασμού, βρίσκοντας ευήκοα ώτα, τόσο σε ομολόγους του, όσο όμως και σε φορείς της αγοράς (όπως η IATA) που πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα ανανήψει την ελεύθερη μετακίνηση και την οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα τονίσει ότι σε ότι αφορά τα εμβόλια ότι πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την συζήτηση των αιτήσεων για την έγκριση εμβολίων τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αδειοδότησης, όπως το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη προς τις εταιρείες να είναι απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα για τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων το πρώτο τρίμηνο του 2021 ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Μια παρατήρηση που έρχεται την ώρα που η Pfizer ανακοινώνει νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρώπη.

Οπως ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της Ε.Ε.. θα θέσει τρία ζητήματα:

Πρώτον: Θα αναπτύξει την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει μαζί με τον Αυστριακό Καγκελάριο και την Πρωθυπουργό της Δανίας για την ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της AstraZeneca και άλλων εταιρειών.

Δεύτερον: Θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης προς την Pfizer, ώστε να επιταχύνει την παραγωγή της και επιπλέον να είναι απολύτως συνεπής στην παράδοση των δόσεων, όπως έχει δεσμευτεί προς όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.

Και τρίτον: Θα αναπτύξει την πρότασή του για την καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για να απαλλαγούν όσοι ευρωπαίοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι, όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα Κράτη που φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από Κράτος σε Κράτος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «ενδεχόμενη εφαρμογή της πρότασης αυτής όχι μόνο δεν θα προσθέσει κανέναν περιορισμό, αλλά αντίθετα θα βοηθήσει όλους τους ευρωπαίους πολίτες να απαλλαγούν από τους σημερινούς δύσκολους περιορισμούς στις μετακινήσεις τους.

Στόχος, όπως γράφει σε άρθρο του στο Euractiv και στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing ο Πρωθυπουργός, δεν είναι να χωρίσουμε τους πολίτες σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και σε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό».

Πηγή: Dikaiologitika

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Θετικά νέα για τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη

Υπό έλεγχο το πρόβλημα υγείας του Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Ύστερα από τα χθεσινά ανησυχητικά …