Κεντρική Ελλάδα ΣΕΠΚ “Ταξίδι γεμάτο εμπειρίες”

“Ταξίδι γεμάτο εμπειρίες”

timthumb 1

timthumb

Ο ΣΕΠΚ είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια επιμόρφωσης των μελών του και με χαρά μεσολάβησε προκειμένου οι Γιώργος Γιαννόπουλος, Άκης Γεωργίου και Σάκης Παπανδρέου να παρακολουθήσουν το προπονητικό πρόγραμμα της ΤΣΣΚΑ. Ο κόουτς Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ (sepk.gr) για τις πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισε αλλά και για όσα ξεχώρισε στον Δημήτρη Ιτούδη.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:
Για τις εμπειρίες που αποκόμισε από ένα τέτοιο ταξίδι: “Σίγουρα, από ένα τέτοιο ταξίδι δεν αποκομίζεις μόνο εμπειρίες στο τεχνικό κομμάτι, αλλά κερδίζεις πολλά και στο κομμάτι της διαχείρισης προσωπικοτήτων και καταστάσεων. Η επαφή μας ήταν με την ανδρική ομάδα της ΤΣΣΚΑ, όπου παρακολουθήσαμε τέσσερις προπονήσεις, αλλά και με τις υποδομές του συλλόγου, όπου είδαμε τις ομάδες Νέων, Εφήβων και τμημάτων υποδομής. Στο πλαίσιο αυτό είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τους προπονητές των τμημάτων και να ανταλλάξουμε απόψεις”.

Για τα όσα είδαν στις υποδομές της ΤΣΣΚΑ Μόσχας: “Οι προπονήσεις γίνονται στο βοηθητικό γήπεδο της “UCKA Arena”, στον πρώτο όροφο, με παρουσία αρκετών προπονητών (πρώην παικτών και νέων σε ηλικία). Στο προπονητικό πρόγραμμα εστιάζουν αρκετά στα βασικά του αθλήματος, ενώ δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη χαρά του παιχνιδιού. Η παρατήρησή μας, η οποία ενισχύθηκε έπειτα από συζητήσεις με το προπονητικό τιμ, είναι ότι υπάρχει αρκετός χώρος για ανάπτυξη της τεχνογνωσίας προπόνησης και της διαχείρισης, στις μικρές ηλικίες από τη πλευρά του συλλόγου. Στο διάστημα που βρεθήκαμε στη Μόσχα μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και δύο παιχνίδια της ομάδας των Under 21. Η ομάδα Νέων αποτελείται από αθλητές γεννημένους το 1996 και νεότερους, ενώ έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή και τρεθς παίκτες ανεξαρτήτως ηλικίας. Γενικότερα, λειτουργεί στο πλαίσιο μιας επαγγελματικής ομάδας και διαθέτει τρεις αθλητές που συμμετέχουν και στην πρώτη ομάδα (Λαζάρεφ, Αστάπκοβιτς και Κουλάγκιν)”.

Για τα όσα άκουσαν από το Δημήτρη Ιτούδη και τους συνεργάτες του και κρατούν για το μέλλον: “Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η απίστευτη γνώση που είχε για κάθε παίκτη που επρόκειτο να αντιμετωπίσει. Έδειχνε να γνωρίζει πολύ καλά τα πάντα γύρω από το παιχνίδι του αντιπάλου και ήταν σχεδόν αδύνατον να πιαστεί αδιάβαστος σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού. Από εκεί και πέρα, αυτό που κρατάω είναι ο τρόπος διαχείρισης που έχει απέναντι σε παίκτες αναγνωρισμένους σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν έχεις να κάνεις με τόσο σπουδαίους παίκτες και προσωπικότητες δεν αρκεί μόνο η εντολή τού να κάνεις αυτό ή το άλλο, αλλά πρέπει να καταφέρεις να πείσεις τον αθλητή ότι αυτό που κάνει είναι το καλύτερο για το σύνολο, αλλά και για τον ίδιο”.

Για το πώς αποφασίστηκε να γίνει αυτό το ταξίδι: “Μαζί με τους Άκη Γεωργίου από την Κέρκυρα και τον Σάκη Παπανδρέου από το Άργος Ορεστικού (και το 2014 με το Βασίλη Γρηγορίου) μοιραζόμαστε τα τελευταία χρόνια μια κοινή επιθυμία να ταξιδεύουμε για να βλέπουμε τον τρόπο δουλειάς των Ελλήνων προπονητών στο εξωτερικό. Η αρχή έγινε το 2013 στη Λιμόζ με τον κόουτς Γιαννάκη, ακολούθησε το 2014 η Εφές του κόουτς Αγγέλου και φέτος ήταν η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη και του συνεργάτη του, Ανδρέα Πιστιόλη. Για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα ταξίδια χρειαζόταν μια γέφυρα επικοινωνίας με όλους αυτούς τους προπονητές του εξωτερικού κι εκεί βρήκαμε τη βοήθεια του ΣΕΠΚ. Ο σύνδεσμος, στο πλαίσιο της επιμόρφωσης των μελών του, δέχθηκε να μεσολαβήσει προκειμένου να γίνουμε δεκτοί και να παρακολουθήσουμε από κοντά τα προπονητικά προγράμματα των ομάδων”.

Για το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών: “Οι Έλληνες προπονητές είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη. Είμαστε άνθρωποι με γνώση, μεθοδικότητα και με δυνατό χαρακτήρα, που μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες και τις εύκολες καταστάσεις που χρήζουν ειδικού χειρισμού. Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη, τους Ανδρέα Πιστιόλη και Κώστα Χατζηχρήστο για την άψογη φιλοξενία και την ανοχή τους στις ατελείωτες απορίες μας, τον σύνδεσμο για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας, αλλά και το σωματείο της ΤΣΣΚΑ που δέχθηκε να μας εξυπηρετήσει και να δούμε εκ των έσω τον τρόπο δουλειάς σε αυτό το επίπεδο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Σταύρος Ιωακείμ
Περισσότερα σε ΣΕΠΚ

Δειτε επισης

Σύνδεσμος Προπονητών: Επιβεβαιώνει για Βασίλη Σπανούλη

Ήμασταν οι ΜΟΝΟΙ, που θίξαμε το θέμα Σπανούλη. Όχι γιατί μας ενοχλεί που ένας από τους μεγ…