Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Περάστε Κόσμε

Περάστε Κόσμε

delininkaitis bremer

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

psarakisΤέλος του πρώτου γύρου και το πρώτο ιστορικό ρεκόρ για την Α1 είναι γεγονός, ενώ έπεται και δεύτερο, λίαν συντόμως! Για πρώτη φορά στην ιστορία, λοιπόν, οι 14 ομάδες της κατηγορίας χρησιμοποίησαν (είτε το πιστεύετε, είτε όχι…) συνολικά 100 (ναι, στρογγυλά εκατό) ξένους, Αμερικανούς ή κοινοτικούς, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Για να κατανοήσετε το μέγεθος του αριθμού των ξένων, απλά σημειώστε ότι σε όλο το περσινό πρωτάθλημα (2013-’14) οι 14 ομάδες χρησιμοποίησαν συνολικά 103 ξένους και φέτος, πριν καλά – καλά ξεκινήσει ο 2ος γύρος, έχει -σχεδόν- σπάσει η κατοστάρα, αν βάλουμε στην εξίσωση και τον Αμερικανό φόργουορντ Μαλίκ Χέιρστον, που ανακοίνωσε η ΑΕΚ και θα ντεμπουτάρει την ερχόμενη εβδομάδα!

Το απόλυτο ρεκόρ 20ετίας στην Α1, όσον αφορά στο πλήθος ξένων που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες είναι 117 και σημειώθηκε δύο συνεχόμενες σεζόν (2006-’07 και 2007-’08), αλλά έτσι όπως πάνε οι ομάδες το ρεκόρ αυτό θα σπάσει φέτος.

Ήδη, πάντως, έχει γίνει το πρώτο ρεκόρ, όσον αφορά στη χρησιμοποίηση Αμερικανών στις ομάδες της Α1. Η επίδοση των 67 Αμερικανών από τη σεζόν 2010-’11, αλλά και την περσινήέσπασε“, καθώς ήδη φέτος έχουν χρησιμοποιηθεί 68 Αμερικανοί (σε αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι Αμερικανοί με κοινοτικό διαβατήριο, όπως π.χ. οι Λοτζέσκι, Λαφαγέτ κ.α.), ενώ οι κοινοτικοί είναι 32.

Οι ομάδες που έχει χρησιμοποιήσει έως τώρα τους περισσότερους ξένους είναι η ΑΕΚ, ο Κόροιβος Αμαλιάδας και τα Τρίκαλα, με εννέα έκαστη. Για την “Ένωση” η “επίδοση” αυτή είναι ήδη ρεκόρ ιστορίας και θα μεγαλώσει με τη χρησιμοποίηση του Χέιρστον, του 10ου ξένου της μέσα στη σεζόν.

Έτσι η ΑΕΚ θα μπει στη λίστα με τις ομάδες που έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερους Αμερικανούς (προσοχή: δεν περιλαμβάνονται οι Αμερικανοί με κοινοτικό διαβατήριο), φτάνοντας στους 6, όσους είχαν Ολύμπια Λάρισας, Περιστέρι και Ηλυσιακός την ίδια σεζόν (2009-’10) αλλά σχετικά μακρυά από τους 8, που είχε χρησιμοποιήσει ο Ηλυσιακός τη σεζόν 2012-’13.

Στο σύνολο τής χρησιμοποίησης ξένων και κοινοτικών παικτών η ΑΕΚ θα… χρειαστεί ακόμα μία αλλαγή, να βάλει και 11ο ξένο στο ρόστερ της την ίδια σεζόν, για να μπει στη λίστα με τις συνολικά 11 ομάδες στην ιστορία της Α1, που έχουν χρησιμοποιήσει 11 ξένους. Κάτι που είχε κάνει ξανά τη σεζόν 2010-’11 (την τελευταία της στην Α1 πριν τη φετινή), με 5 Αμερικανούς και 6 κοινοτικούς.

Το απόλυτο ρεκόρ του Ιωνικού Νέας Φιλαδέλφειας από τη σεζόν 2004-’05, πάντως, δύσκολα θα απειληθεί, αφού είναι 14 παίκτες (4 Αμερικανοί, 10 κοινοτικοί).

Οι αλλαγές ξένων (μέχρι το τέλος του 1ου γύρου):

plaisio95

Οι αλλαγές ξένων ανά σεζόν:

plaisio96

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιάννης Ψαράκης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία. Σ’ ένα ματς με διαφορετική …