Κεντρική Basket League ΕΣΑΚΕ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71

Σλούκας, Παπανικολάου, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

Νίκησε ο Παναθηναϊκός με… απόφαση Σλούκα. Τραγική η διαιτησία.

Σ’ ένα ματς με διαφορετική θεώρηση, τον Γιώργο Μπαρτζώκα να το θεωρεί αδιάφορο και τους γηπεδούχους να το θέλουν διακαώς, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 77-71, χάρη σ’ ένα μεγάλο τρίποντο του Σλούκα, ο οποίος αποφάσισε για τον νικητή. Εν προκειμένω το τσιτάτο «κέρδισε αυτός που το ήθελε περισσότερο» επιβεβαιώθηκε στο παρκέ.

Πριν ασχοληθούμε με το ντέρμπι «αιωνίων», να σημειώσουμε ότι οι τρεις διαιτητές (ΠιτσίλκαςΤσιμπούρηςΜαγκλογιάννης) απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους τομείς. Λανθασμένα σφυρίγματα εκατέρωθεν, ένα φάουλ που δεν έγινε ποτέ από τον Σλούκα στην αρχή τού τετάρτου δεκαλέπτου κι ο Αταμάν μπήκε στο γήπεδο. Έπρεπε να αποβληθεί, αλλά οι διαιτητές έχασαν τον πειθαρχικό έλεγχο.

Ασύνδετοι, ο ένας σφύριζε «φλόπινγκ» κι ο άλλος επιθετικό, δίχως να μπουν στη λογική του αγώνα, έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν αδικήθηκε κανείς, δεν ευνοήθηκε κάποιος, όμως αν σε αδιάφορο παιχνίδι είναι τόσο φοβική η διαιτησία, στους τελικούς τι θα συμβεί; Επιστρέφουμε στην αναμέτρηση. Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος στα σημεία και νίκησε. Κυρίως γιατί στην απέναντι όχθη δεν ήταν πρωτεύουσα ανάγκη η νίκη…

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με +7 (23-16), κυρίως γιατί το small ball άνοιγε την άμυνα των αντιπάλων, αλλά και επειδή οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν αρκετά αβίαστα λάθη, δίνοντας την ευκαιρία στους γηπεδούχους να βγαίνουν στον αιφνιδιασμό.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός, που ήταν πίσω έναν πόντο στο σκορ (15-16), βρέθηκε να προηγείται με 17 πόντους (34-17) και να απειλεί τον Ολυμπιακό. Οι δυο προπονητές χτυπούσαν τις αμυντικές αδυναμίες των άλλων, με τις «πράσινες» επιθέσεις να στοχεύουν στον Πίτερς και τις «κόκκινες» στον Σλούκα.

Ο Ολυμπιακός άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά, ο Ερνανγκόμεθ χρεώθηκε με τρίτο φάουλ (36-22 το σκορ), το ημίχρονο έληξε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι χέρι (38-33) και τα πάντα να είναι ανοιχτά. Ο Ναν δεν ήταν στην καλύτερη βραδιά του, ο Λεσόρ έπαιζε λίγο, οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν σκορ κυρίως από τον Κάνααν.

Ολική επαναφορά και δισταγμός

Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ένα μικρό 4-0 (42-33), αλλά ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Φαλ στα 4.06’’ πριν το τέλος είχε δώσει προβάδισμα στην ομάδα τού Μπαρτζώκα (47-48). Ο Ναν χρεώθηκε με τέταρτο φάουλ (στα 2.45’’ πριν τη λήξη της περιόδου). Με αυτά και μ’ εκείνα το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους «πράσινους» να κρατάνε (59-55) αυτή την αναιμική διαφορά.

Στο πρώτο λεπτό της τέταρτης περιόδου πήρε φωτιά το παιχνίδι. Νωρίτερα οι δύο πάγκοι είχαν παρατηρηθεί με τεχνική ποινή. Στο 31’ ο Σλούκας έπαιξε καθαρή άμυνα, οι διαιτητές τον χρέωσαν με φάουλ κι ο Αταμάν τρελάθηκε. Κυνήγησε όποιον διαιτητή βρήκε μπροστά του, χρεώθηκε με «ταυ», αλλά συνέχισε μπαίνοντας στο γήπεδο.

Κανονικά ο Παναθηναϊκός έπρεπε να στερηθεί της καθοδήγησης από τον Τούρκο κόουτς, καθώς έπρεπε να αποβληθεί, όμως οι διαιτητές δίστασαν κι από εκείνο το σημείο όχι μόνο έχασαν κάθε πειθαρχικό έλεγχο, αλλά δεν είχαν τη νομιμοποίηση να τιμωρήσουν τις εκατέρωθεν υπερβολικές διαμαρτυρίες.

Σε όλη τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου ο Παναθηναϊκός έπαιρνε προβάδισμα κι ο Ολυμπιακός επέστρεφε. Το 61-61 έγινε 65-61 και 68-68, το 72-68 έγινε 72-71, μόλις 1.50’’ πριν τη λήξη. Με δύο airball των Ερνανγκόμεθ και Ουόκαπ παρέμεινε η ισορροπία, για να έρθει το τρίποντο του Σλούκα, απέναντι στον Παπανικολάου, έκανε το 75-71, πήρε και το ριμπάουντ, του έγινε φάουλ, ήταν έυστοχος στις βολές και «έγραψε» το τελικό σκορ.

Τα δεκάλεπτα: 23-16, 38-33, 59-55, 77-71.

Δείτε εδώ το στατιστικό τού αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε ΕΣΑΚΕ

Δειτε επισης

Μακάμπι: Ανακοίνωση για την είσοδο του κόσμου στο γήπεδο

Παρουσία φιλάθλων της θα υποδεχθεί η Μακάμπι τον Παναθηναϊκό στο Βελιγράδι. Με τουλάχιστον…