“Συλλυπητήρια”

mourouzis kwstas

mourouzis kwstas

Ο Kώστας Μουρούζης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών και ο Παναθηναϊκός εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον άνθρωπο που έχει αφήσει το σημάδι του στο “τριφύλλι“. Η “αλεπού των πάγκων” όπως ήταν το παρατσούκλι του κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδας με τους “πράσινους” το διάστημα 1966-1974 όταν και βρέθηκε στο τιμόνι της ομάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Ένας άνθρωπος που οδήγησε το “τριφύλλι” σε τίτλους και άφησε το αποτύπωμά του ανεξίτηλο στο ελληνικό μπάσκετ γενικότερα, μας άφησε για τη “γειτονιά των αγγέλων”. Ο Κώστας Μουρούζης μας είπε το δικό του “αντίο” σήμερα. Η οικογένεια του Παναθηναϊκού και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τη μεγάλη αυτή απώλεια και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του Κώστα Μουρούζη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά.

Ο Μουρούζης γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1935 και το μπάσκετ τον κέρδισε πολύ γρήγορα. Από το 1948 αγωνίστηκε στον Τρίτωνα και σύντομα ήρθε και η κλήση στην Εθνική Ανδρών, με την οποία μέτρησε 24 συμμετοχές και 242 πόντους. Η πρώτη του συμμετοχή με τη γαλανόλευκη καταγράφεται στις 24/7/1955, στους Μεσογειακούς Αγώνες και την αναμέτρηση Ελλάδα-Ιταλία, σημειώνοντας ο ίδιος 6 πόντους. Την ίδια χρονιά γράφτηκε στη Φαρμακευτική στην Ιταλία. Μπορεί να άλλαξε χώρα, αλλά η αγάπη για το μπάσκετ παρέμεινε και αυτή ήταν που τον κέρδισε τελικά. Αγωνίστηκε στην Τζίρα Μπολόνια, με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Τρίτωνα το 1959 ως παίκτης-προπονητής. Ένας τραυματισμός όμως σε έναν αγώνα απέναντι στον Πανελλήνιο, ο οποίος τον κράτησε έξι μήνες στο νοσοκομείο, τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1962. Δεν τον απομάκρυνε όμως από τα γήπεδα του μπάσκετ. Στράφηκε στην προπονητική. Είχε άλλωστε ήδη από το Ευρωμπάσκετ του 1961, και όντας αρχηγός της Εθνικής Ανδρών, φροντίσει για το μέλλον του: Στο Βελιγράδι όπου διεξαγόταν η διοργάνωση, υπήρχε σχολή προπονητών της FIBA. Έμαθε πότε έδιναν εξετάσεις για το δίπλωμα, πήγε, έδωσε, αρίστευσε και πήρε άδεια προπονητή.

Το πρώτο βήμα αυτής της καινούριας καριέρας δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη ομάδα από τον Τρίτωνα. Παρέμεινε τέσσερα χρόνια (1962-66) και από εκεί πήρε τη δική του “μεταγραφή” για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η “αλεπού των πάγκων“, όπως τον αποκαλούν, έμεινε στο τριφύλλι από το 1966 ως το 1974. Στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974). Παράλληλα το όνομα του συλλόγου έγινε γνωστό και εκτός συνόρων, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1972, 1973).

Η πορεία του συνεχίστηκε στην Εθνική Ανδρών (1973-74) όπου σε 40 αγώνες είχε 22 νίκες και 18 ήττες, την ΑΕΚ (1975-76), τον Ολυμπιακό (1976-1980)”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Να πάρει στο Βελιγράδι ότι έχασε στην Αθήνα

Ο Παναθηναϊκός θέλει να ανακτήσει το πλεονέκτημα έδρας. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο Βελιγ…