Κεντρική Ασίστ Εκτός παρκέ Χειροπέδες στον Γιάννη Λαγό: Η σύντροφός του έκανε τον διερμηνέα τη στιγμή της σύλληψης

Χειροπέδες στον Γιάννη Λαγό: Η σύντροφός του έκανε τον διερμηνέα τη στιγμή της σύλληψης

lagos 768x504 1

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Χρυσής Αυγής, ευρωβουλευτής, Γιάννης Λαγός, βρέθηκε στα χέρια των βελγικών αρχών. Λίγο νωρίτερα ώρες είχε γίνει άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο. Θέμα χρόνου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του. Το χρονικό της σύλληψής του.

Οι βελγικές αρχές γνωρίζοντας ότι θα αρθεί η ασυλία του από το ευρωκοινοβούλιο ήταν σε διαρκή ετοιμότητα έτσι ώστε να μην επιχειρήσει να διαφύγει σε άλλη χώρα. Πλέον, μετά τη σύλληψή του στις Βρυξέλλες, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση ώστε να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές για να εκτίσει την ποινή του ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην ψηφοφορία, η οποία διενεργήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τα αποτελέσματά της ανακοινώθηκαν το πρωί της Τρίτης, 658 ψήφισαν υπέρ και 25 κατά.

Πώς συνελήφθη ο Λαγός

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Λαγός εντοπίστηκε και συνελήφθη από άντρες της Interpol, στο σπίτι του στις Βρυξέλλες.

Η σύλληψή του, ήρθε μετά από συνεργασία των ελληνικών και βελγικών αρχών.

Ο Γιάννης Λαγός θα οδηγηθεί για 48 ώρες στα κρατητήρια βελγικού αστυνομικού τμήματος και ακολούθως θα βρεθεί ενώπιον δικαστή, ο οποίος και θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί ή όχι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Πολιτική Προστασίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ τη σύλληψη.

Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση, ούτε την σύλληψή του.

Εξάλλου, κατά την ενημέρωση νωρίτερα των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη είχε προϊδεάσει πως «έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να να εκδοθεί άμεσα το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από την Εισαγγελία των Αθηνών».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, λόγω της καταδίκης του για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή.

 

Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Συγκεκριμένα, με ψήφους 22 υπέρ και 2 κατά η επιτροπή JURI εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής. Για τη δεύτερη υπόθεση σχετικά με τη προσβολής συμβόλου, όταν ο Γιάννης Λαγός είχε σκίσει εντός του Ευρωκοινοβουλίου τη σημαία της Τουρκίας, η εισήγηση ήταν αρνητική.

Είχε κινηθεί και η έκδοση “ερυθράς αγγελίας” σε βάρος του ευρωβουλευτή σε περίπτωση που κατέφευγε σε χώρα εκτός της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και οπλοκατοχή, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ και το Πρωτόκολλο περί προνομίων και ασυλιών, ο Γιάννης Λαγός χαίρει ασυλίας εντός της ελληνικής επικράτειας ανάλογης που αναγνωρίζεται στα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και εντός της επικρατείας άλλων κρατών μελών, παρέχοντας εξαίρεση από κάθε μέτρο κρατήσεως και δικαστικής δίωξης.

Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Μήνυμα δημοκρατίας σε όλον τον κόσμο η απόφαση του ΕΚ για άρση της ασυλίας
«Ιστορική» και «μήνυμα δημοκρατίας σε όλη την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο» χαρακτηρίζει η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου με την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με το συντριπτικό αποτέλεσμα των 655 ψήφων υπέρ της άρσης ασυλίας, 29 κατά και 9 «παρών» σε σύνολο 693 ψήφων.

Σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η απόφαση «ανοίγει το δρόμο για να οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές ο καταδικασμένος από την ελληνική δικαιοσύνη Γιάννης Λαγός, με τη βαρύτερη από τις ποινές που επιβλήθηκαν στα μέλη του μορφώματος της Χρυσής Αυγής, η οποία εξελέγη με τον μανδύα του κόμματος, παρότι επίσημα σήμερα χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση» και «κλείνει έτσι μια μαύρη σελίδα της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας για ένα μόρφωμα που κατάφερε να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή εν μέσω Μνημονίων».

Τονίζει ότι μετά την ψηφοφορία η ελληνική κυβέρνηση, και ειδικότερα οι αρμόδιες Αρχές, «πρέπει να φροντίσουν γρήγορα ώστε να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης προκειμένου να συλληφθεί και να εκδοθεί στην Ελλάδα για να εκτίσει την ποινή του». Ειδικότερα σημειώνει ότι η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου «είναι μια πρόκληση για το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης αλλά και την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις έρευνές της για να εντοπιστεί και ο άλλος καταζητούμενος από τις ελληνικές Αρχές, ο Χρήστος Παππάς, του οποίου τα ίχνη και με ευθύνη εκπροσώπων δημοσίων αρχών, χάθηκαν λίγο πριν από την έκδοση της απόφασης».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν ότι «η ψηφοφορία έλαβε χώρα έξι και πλέον μήνες μετά την καταδίκη του νεοναζί ευρωβουλευτή στην Ελλάδα». Αναφέρουν δε ότι σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, «βασικός λόγος γι’ αυτή την καθυστέρηση ήταν ότι το επίσημο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση έφτασε στις Βρυξέλλες συνοδευόμενο από 2.000 σελίδες δικογραφίας στα ελληνικά, οι οποίες, όπως είναι αυτονόητο, έπρεπε να μεταφραστούν από τις υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου».

Η στιγμή της σύλληψης του

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1, νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης (27.04.2021), ο Γιάννης Λαγός κατέβηκε από το σπίτι του, καθώς είχε μισθώσει αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει κάπου. Τότε, τον πλησίασε ένας αξιωματικός της βελγικής αστυνομίας με δύο συναδέλφους του και αφού ταυτοποίησε ότι ήταν αυτός, του ζήτησε να τους ακολουθήσει. Εκείνος δεν αντιστάθηκε.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι χρειάστηκε να βγει από το σπίτι η σύντροφος του Λάγού για να κάνει τη διερμηνέα.

Παρά την άρση ασυλίας του, ο Γιάννης Λαγός παραμένει Ευρωβουλευτής μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024, και θα συνεχίζει να πληρώνεται με μισθό που ξεπερνά τα 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός μέσα στο επόμενο 48ωρο θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο και θα προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις βελγικές αρχές (δεν έχει καθαρογραφεί).

Δικαστικές πηγές πάντως αναφέρουν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι αυτό δεν εμποδίζει ούτε την έκδοση, ούτε την σύλληψή του.

Η Ερυθρά Αγγελία από την Interpol

Μετά την άρση ασυλίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Γιάννη Λαγού, οι ελληνικές Αρχές είχαν αιτηθεί μέσω της Interpol “ερυθρά αγγελία” σε βάρος του ευρωβουλευτή, με αποτέλεσμα να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου κινητοποίησε άμεσα τις ελληνικές αρχές που εκτός του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κίνησαν τάχιστα τις διαδικασίες ώστε σε βάρος του να εκδοθεί και ερυθρά αγγελία.

Η ενέργεια των ελληνικών αρχών κινήθηκε βάσει των σχετικών ευρωπαϊκών και διεθνών συμβάσεων που αφορούν την συνδρομή μεταξύ κρατών για να εντοπιστεί καταζητούμενο άτομο και να πραγματοποιηθεί η κράτηση, η σύλληψη ή ο περιορισμός της κυκλοφορίας του με σκοπό την έκδοση του στη χώρα που αιτείται την έκδοση ερυθράς αγγελίας μέσω Interpol.

Σύμφωνα με το ισχύον δίκαιο εάν εντοπισθεί το πρόσωπο για το οποίο έχει εκδοθεί η ερυθρά αγγελία, οι αρχές της χώρας στην οποία αυτό εντοπίστηκε οφείλουν να ενημερώσουν πάραυτα τις αρχές που υπέβαλαν το αίτημα για τον εντοπισμό του και να λάβουν τα επιτρεπόμενα από την εθνική νομοθεσία και τις εφαρμοστέες διεθνείς συνθήκες μέτρα, όπως είναι η προσωρινή κράτηση του προσώπου ή η παρακολούθηση ή ο περιορισμός των κινήσεών του με σκοπό να εκκινήσει η διαδικασία για την έκδοση του στην χώρα που αιτήθηκε την ερυθρά αγγελία.

Πληροφορίες από Mega, ANT1, Open, ΣΚΑΙ

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από eBasket.gr
Περισσότερα σε Εκτός παρκέ

Δειτε επισης

Ο Αναστόπουλος… επιστρέφει στην Ευρώπη

Ο Παναγιώτης Αναστόπουλος ξανά στο προσκήνιο. Είναι από εκείνους τους ανθρώπους που εκών ά…