Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 79-65

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 79-65

milutinov

Με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να εγκαθιδρύει τη δική του κυριαρχία κάτω από το καλάθι, ο Ολυμπιακός νίκησε εμφατικά τον Παναθηναϊκό με 79-65, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Έτσι, οι “ερυθρόλευκοι” πήραν ρεβάνς για τις διαδοχικές ήττες από τους “πράσινους” την τρέχουσα σεζόν ενώ κάλυψαν και το -13 από το αντίστοιχο παιχνίδι του πρώτου γύρου.

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, σημείωσε τη 10η νίκη του στη φετινή Ευρωλίγκα, εξακολουθώντας να βρίσκεται σε τροχιά πλεονεκτήματος έδρας ενώ ο Παναθηναϊκός έπεσε στο 7-9, παραμένοντας εκτός της προνομιούχας οκτάδας.

Αυτή ήταν κι η πρώτη “μονομαχία” ανάμεσα στους “δασκάλους” των δύο πάγκων, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να επικρατεί του Ρικ Πιτίνο, στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι για τον θρυλικό κόουτς στον πάγκο των “πρασίνων”.

Ο Μιλουτίνοφ πραγματοποίησε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις της καριέρας του, με 18 πόντους, 18 ριμπάουντ και 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης! Τα 18 ριμπάουντ αποτελούν την κορυφαία επίδοση στην ιστορία του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα ενώ οι 41 βαθμοί αποτελεί προσωπικό ρεκόρ για τον Σέρβο άσο!

Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Γιάνις Στρέλνιεκς με 18 πόντους κι άψογα ποσοστά ευστοχίας (4/5 τρίποντα, 4/5 βολές) ενώ ο Κώστας Παπανικολάου σταμάτησε στους 12 πόντους, με 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 4 κλεψίματα και καταπληκτικές άμυνες. Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 11 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, σκοράροντας και δημιουργώντας από το ποστ ενώ, η μέτρια βραδιά του Βασίλη Σπανούλη δεν πλήγωσε τους “ερυθρόλευκους”, οι οποίοι πήραν “άριστα” στην άμυνα.

Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είχε 8/25 τρίποντα, βελτιώνοντας το ποσοστό του μόλις στα τελευταία λεπτά, ήταν πολύ στατικός στην επίθεση και δυσκολευόταν ιδιαίτερα στο να φθάσει κοντά στο καλάθι. Ο Νικ Καλάθης σκόραρε 13 πόντους και μοίρασε 7 ασίστ, γεμίζοντας τα στατιστικά του στο φινάλε ενώ ο Λούκας Λεκαβίτσιους ήταν ο μόνος έτερος διψήφιος σκόρερ των φιλοξενούμενων με 10 πόντους.

Το φιλμ του αγώνα

Με “όπλο” το παιχνίδι στο ποστ, είτε με εκτέλεση μέσω αυτού, είτε με πάσες μετά το νταμπλ-τιμ, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 9-4 στα πρώτα 4 λεπτά. Το ματς συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο για λίγο ακόμα, με τους γηπεδούχους να παίρνουν προβάδισμα 8 πόντων (16-8), έχοντας τον Μιλουτίνοφ ως αιχμή του δόρατος και κυριαρχώντας στο ριμπάουντ αλλά η είσοδος του Κωνσταντίνου Μήτογλου (7 πόντοι, 3 ριμπάουντ) ανανέωσε την εικόνα των “πρασίνων”. Οι φιλοξενούμενοι περιόρισαν την “πληγή” στο ριμπάουντ, έβαζαν πολύ καλά τα χέρια πάνω στην μπάλα και μείωσαν σε 16-14 με την εκπνοή της 1ης περιόδου, διατηρώντας “απόρθητο” το καλάθι τους για 3 αγωνιστικά λεπτά.

Στη 2η περίοδο, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα, ανεβάζοντας εκ νέου τη διαφορά στους 8 πόντους (24-16) χάρη σε ελεύθερα σουτ μέσω καλής κυκλοφορίας της μπάλας. Παρότι η απόσταση των δύο ομάδων μειώθηκε άμεσα στους 5 πόντους (26-21), το συγκρότημα του Ντέιβιντ Μπλατ ώθησε σε λάθη τον αντίπαλο και σκόραρε σε τρανζίσιον συνθήκες, παίρνοντας τη μεγαλύτερη διαφορά του αγώνα μέχρι εκείνη τη στιγμή (33-21).

Ο Παναθηναϊκός έμεινε άποντος για 3.5 λεπτά, συναντώντας κλειστούς διαδρόμους, υποπίπτοντας σε λάθη κι αδυνατώντας να εκμεταλλευτεί ορισμένα ελεύθερα σουτ, όλα αυτά με τον Καλάθη στον πάγκο. Η φτωχή επιθετική του παραγωγικότητα δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη από πλευράς Ολυμπιακού και το φόλοου του Μιλουτίνοφ στην εκπνοή διαμόρφωσε το 41-25 του πρώτου ημιχρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιλουτίνοφ είχε ήδη φθάσει σε αριθμούς νταμπλ-νταμπλ από το ημίχρονο (10 πόντοι, 12 ριμπάουντ), όντας απόλυτος κυρίαρχος του “ζωγραφιστού”! Η 2η περίοδος είχε επιμέρους σκορ 25-11 κι ο Ολυμπιακός είχε συνολικά 5/12 τρίποντα, έναντι μονάχα 2/15 του Παναθηναϊκού, με την έλλειψη κλασικών σουτέρ να κάνει την εμφάνισή της για πολλοστή φορά φέτος. Η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν εμφανής ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν εκμεταλλεύονταν τα λάθη του αντιπάλου.

Πολλοί θα περίμεναν κάποια μεταβολή της εικόνας με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η διαφορά ανέβηκε στους 20 πόντους (49-29), με τον Μιλουτίνοφ να σαρώνει τα πάντα και με την επίθεση του Παναθηναϊκού να μη νιώθει άνετα σε κανένα χρονικό σημείο. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έκοβαν τον κεντρικό διάδρομο κι απέτρεπαν τους αντίπαλους παίκτες από το να φθάσουν στις επιθυμητές τους θέσεις με την μπάλα.

Επίσης, ο Στρέλνιεκς “πυροβολούσε” στην επίθεση με διαδοχικά εύστοχα τρίποντα ενώ ο Παπανικολάου έκανε εξαιρετική δουλειά σε άμυνα κι επίθεση. Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήταν το απίθανο… τετράποντο του Βασίλη Σπανούλη σχεδόν στη λήξη της 3ης περιόδου, στους πρώτους του πόντους στο ματς! Ο Ντεσόν Τόμας σκόραρε στην εκπνοή και διαμόρφωσε το σκορ στο 59-40, σε ένα δεκάλεπτο όπου η διαφορά δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 14 πόντους.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με μονοδιάστατο τρόπο την 4η περίοδο, όντας αρκετά ράθυμος στην επίθεση και παίρνοντας σουτ κακής ποιότητας. Έτσι, ο Παναθηναϊκός μείωσε στους 14 πόντους (61-47), με συνολικό σερί 2-9 αλλά χρειαζόταν πολύ περισσότερες “υπερβάσεις”, ώστε να ανατρέψει ένα ματς τέτοιας υφής. Ο Παναθηναϊκός δεν ρίσκαρε και δεν προστάτευσε κατάλληλα το καλάθι του, με αποτέλεσμα η διαφορά να ξεπεράσει ξανά τους 20 πόντους ενώ, υπερκεράστηκε και το -13 από το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 93-88 (vid)

Το γύρισε και ισοφάρισε η Μονακό Η Μονακό επικράτησε της Φενέρ με σκορ 93-88 και ισοφάρισε…