Κεντρική NBA “Χρυσό” προβάδισμα (vid)
NBA

“Χρυσό” προβάδισμα (vid)

curry vs cavs

curry vs cavs

Εκπληκτικό ξεκίνημα για τους φετινούς Τελικούς του ΝΒΑ. Ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, με πολλές ανατροπές και μεγάλους πρωταγωνιστές, που κρίθηκε στην παράταση, οι Ουόριορς κατάφεραν να υπερασπιστούν την έδρα τους, επικρατώντας των Καβαλίερς με 108-100. Οι γηπεδούχοι κυνηγούσαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα αλλά ανέβασαν στροφές στα τελευταία λεπτά της τρίτης περιόδου και κυριάρχησαν πλήρως στην παράταση για να πανηγυρίσουν το 1-0.

Οι γηπεδούχοι φάνηκαν πολύ αγχωμένοι αλλά μόλις άρχισαν να πατούν καλύτερα και να πιστεύουν περισσότερο στους εαυτούς τους, κατάφεραν να πάρουν, σταδιακά, τα ηνία του αγώνα και να θριαμβεύσουν στην παράταση όπου είχαν επιμέρους 10-2!

Ο Στεφ Κάρι ξεκίνησε πολύ νωθρά την αναμέτρηση αλλά ανέβαζε την απόδοση του, όσο περνούσε η ώρα, και τελείωσε το ματς με 26 πόντους, 4 ριμπάουντ και 8 ασίστ, με το “έτερον του ήμισυ”, Κλέι Τόμπσον, να ακολουθεί σε απόδοση έχοντας 21 πόντους και 6 ριμπάουντ. Όμως, ο καταλυτικός παράγοντας της νίκης ακούει στο όνομα Άντρε Ιγκουοντάλα. Ο δυναμικός φόργουορντ έπαιξε εξαιρετική (τηρουμένων των αναλογιών) άμυνα στον Τζέιμς, όντας ο μόνος που κατάφερε να τον περιορίσει. Έκανε καθοριστικά κλεψίματα και πέτυχε μεγάλα καλάθια, με τη στατιστική του να “γράφει”, τη “φτωχή” για την προσφορά του συγκομιδή, 15 πόντων, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

james-iguodala

Έτσι πήγε “στράφι” τη μεγαλειώδη εμφάνιση του ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 44 πόντους. 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ και λίγο έλειψε να πάρει μόνος του το ματς. Εκπληκτικός και ο Κάιρι Έρβινγκ που ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός, αμυντικά και επιθετικά, κόντρα στον Κάρι, και είχε 23 πόντους, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 4 κλεψίματα, προτού αποχωρήσει τραυματίας, δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση της παράτασης.

Οι Καβαλίερς μπήκαν φουριόζοι στο ματς και έδειξαν περισσότερο ξεψαρωμένοι από τους γηπεδούχους. Με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας και όμορφες συνεργασίες, τον Έρβινγκ τρομερά ορεξάτο (και στις δύο πλευρές του παρκέ) αλλά και έναν ΛεΜπρόν Τζέιμς σε απίστευτη κατάσταση, σκοράροντας 12 πόντους στα πρώτη 12 λεπτά, προηγήθηκαν ακόμα και με 13 πόντους (13-26 στο 10’).

james-barnes-finals

Οι Ουόριορς έδειχναν πολύ αγχωμένοι, με θολωμένο μυαλό στην επίθεση και παθητική άμυνα. Ο Κάρι έμοιαζε έξω από τα νερά του αλλά οι Μπαρμπόσα, Ιγκουοντάλα και (κυρίως) ο Σπέιτς, έδωσαν τη σπίθα που έλειπε από την ομάδα τους, μέχρι να ξυπνήσει ο αρχηγός. Με οχτώ συνεχόμενους πόντους (συμπεριλαμβανομένων δύο τριπόντων), ο MVP έδωσε στους πολεμιστές το προβάδισμα, ύστερα από πολλή ώρα, (36-41 στο 21’).

Ο ΛεΜπρόν ανέλαβε ξανά δράση για να επαναφέρει το Κλίβελαντ σε θέση οδηγού (48-46 στο 23:30) για να ισοφαρίσει ο, φοβερός, Γκριν (48-48) και να έρθει, μετά από τάιμ άουτ του Μπλατ, ο Σμιθ να πυροβολήσει από το τρίποντο, προλαβαίνοντας την κόρνα της λήξης, για το 51-48 του ημιχρόνου.

irving vs warriors

Οι ιππότες συνέχισαν να έχουν το προβάδισμα σε όλη τη διάρκεια της τρίτης περιόδου, με τον βασιλιά να είναι ασταμάτητος και να διαλύει κάθε αμυντικό πλάνο του Στιβ Κερ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κυριαρχία των φιλοξενουμένων στα ριμπάουντ. Στην τελευταία επίθεση όμως, ο Ιγκουοντάλα έκλεψε την ταυτότητα του Τζέιμς και κάρφωσε στον αιφνιδιασμό για να φέρει το ματς στα (73-73) και να αφήσει ορθάνοιχτους λογαριασμούς για την τελευταία, συγκλονιστική, περίοδο.

Οι δύο ομάδες μάχονταν “στήθος με στήθος”, με τον Τζέιμς να τα βάζει με όλους τους Ουόριορς και να βγάζει πέρα. Η “στιχομυθία” μεταξύ των δύο “μονομάχων” συνεχίστηκε μέχρι τέλους. Ο Κάρι έβαλε τους Ουόριορς μπροστά (98-96 στο 47′) και ο Μοζγκόφ με δύο βολές ισοφάρισε (98-98), 31 δεύτερα πριν το τέλος. Ο ηγέτης του Όκλαντ, εν συνεχεία, βρήκε ελεύθερο διάδρομο αλλά ο Έρβινγκ τον πρόλαβε και τον έκοψε εντυπωσιακά! Είκοσι τέσσερα δευτερόλεπτα για το τέλος και όλη η επίθεση για τους Καβς. Ο Τζέιμς πήρε την επίθεση αλλά κλείστηκε καλά και αστόχησε, όπως και ο Σάμπερτ που μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ και… παράταση!

iguodala-thompson

Στην έξτρα περίοδο, οι Ουόριορς βρήκαν το μακρινό σουτ και έτρεξαν σερί 10-0 για να μπουν σε θέση ισχύος (108-98), ένα λεπτό πριν το τέλος, ενώ, παράλληλα, ο Έρβινγκ αποχώρησε κουτσαίνοντας, εν μέσω έντονων πόνων στο τραυματισμένο του πόδι, με το παιχνίδι ουσιαστικά να κρίνεται.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

Αβέβαιο το μέλλον του Ντάρβιν Χαμ στους Λέικερς

Πιθανό να ντραφτάρουν τον Μπρόνι Τζέιμς οι Λέικερς Η χρονιά για τους Λος Άντζελες Λέικερς …