Κεντρική Basket League ΑΕΚ Μan-to-man και επίθεση

Μan-to-man και επίθεση

ziagkos omada

ziagkos-omada

Πρώτη μας προσπάθεια να κάνουμε “ρεπορτάζ”. Αν και ουσιαστικά για “απολογισμό” πρόκειται. Βασιστήκαμε κυρίως σε αριθμητικά στοιχεία και αξιολογήσαμε την πορεία της ΑΕΚ με βάση τα φιλικά προετοιμασίας. Η ΑΕΚ, είναι η “ατραξιόν” της Α2, δικαιολογημένα οι προβολείς πέφτουν πάνω της. Κι αφού πήραμε το δύσκολο “ΟΚ» από τον κορυφαίο του μάχιμου “κιτρινόμαυρου” ρεπορτάζ, του Γιώργου Νικολάου, κάνουμε ποδαρικό…

Από την περσινή χρονιά, λοιπόν, έχει ξεκινήσει η αναγέννηση της μπασκετικής ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 2012 (σημειωτέον, 10 χρόνια μετά την κατάκτηση του ελληνικού Πρωταθλήματος) η ΑΕΚ υποβιβάστηκε οικειοθελώς στην Β ́ Εθνική κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, απ’ όπου αποφάσισε να ξεκινήσει την ανασύνταξη της με στόχο την επιστροφή στα σαλόνια της Α1.

Στο Σύλλογο εισήλθαν άτομα με όρεξη για δουλειά, έχοντας ως όραμα τη δημιουργία μιας ισχυρής και πάλι ΑEK. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος της Α2, σας παρουσιάζουμε τις αγωνιστικές αλλαγές της “Ένωσης”, αλλά και ορισμένα συμπεράσματα από τα φιλικά παιχνίδια.

Την περσινή σεζόν η ΑΕΚ είχε τους Σιαμανδούρα, Στούκα, Φαλέκα, Τζόλο, Πολυτάρχου, Κουκουράβα, Γκιζόγιαννη, Βεσκούκη, Κοψαύτη, Τσαπρούνη, Δέσπο, Καπετζόγλου και Βαβάτσικο στο ρόστερ της, ενώ ο Βαγγέλης Ζιάγκος ανέλαβε προπονητής. Πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος της Β ́ Εθνικής, το συγκρότημα του Ζιάγκου έδωσε 8 φιλικά παιχνίδια πετυχαίνοντας 6 νίκες, ενώ ηττήθηκε 2 φορές.

Συνολικά πέτυχε 556 πόντους, ήτοι 69.5 πόντους ανά αγώνα. Όσον αφορά στην άμυνα, δέχτηκε 503 πόντους, ήτοι 62.8 πόντους. Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι στα 2 φιλικά που ηττήθηκε (από Πανερυθραϊκό και Αγία Παρασκευή με 67-63 και 80-72 αντίστοιχα), η ΑΕΚ πέτυχε λιγότερο από το μέσο όρο των φιλικών (συγκεκριμένα 67.5) και ταυτόχρονα δέχτηκε περισσότερους πόντους (συγκεκριμένα, 73.5).

Μετά την άνοδο στην Α 2, η ΑΕΚ, το φετινό καλοκαίρι έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αντικαθιστώντας τους Σιαμανδούρα, Τζόλο, Κουκουράβα, Βεσκούκη, Κοψαύτη, Τσαπρούνη, Καπετζόγλου και Βαβάτσικο, με τους Παναγιωταρά, Καράμπουλα, Παπαντωνάκο, Δρόσο, Παπαδιονυσίου, Τσιάκο και Νίκολιτς, ενώ ο Βαγγέλης Ζιάγκος ανανέωσε τη συνεργασία του με  την Ένωση.

Οι “κιτρινόμαυροι” έδωσαν συνολικά 9 φιλικά, πετυχαίνοντας 7 νίκες, ενώ ηττήθηκε 2 φορές. Επιθετικά, η ομάδα, έδειξε εξαιρετικό πρόσωπο με 692 πόντους, δηλαδή 76.8 πόντους.

Αμυντικά, οι κιτρινόμαυροι δέχτηκαν 579 πόντους που αντιστοιχούν σε 64.3 πόντους κατά μέσο όρο. Αν σε αυτά προσθέσουμε και το επίσημο παιχνίδι του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου η Ένωση ηττήθηκε με 86- 80 έχουμε σε σύνολο 10 αγώνων 772 πόντους υπέρ, 665 πόντους κατά, με τα αντίστοιχα ποσοστά να αυξάνονται σε 77.2 και 66.5.

Όπως είδαμε την ομάδα της Ένωσης και από κοντά, στο τουρνουά “Μαστρογιάννεια”, ιδίως στο πρώτο παιχνίδι, φάνηκε ξεκάθαρα ότι αν δείξει μία σοβαρότητα στην άμυνα και πιέσει σωστά με man-to-man (που της ταιριάζει καλύτερα) μπορεί να βγάλει γρήγορα αιφνιδιασμό, αλλά και γενικά να επιβάλλει το δικό της ρυθμό στον αγώνα. Από την άλλη, τα λάθη στην άμυνα από την έλλειψη (κυρίως) σοβαρότητας δείχνουν να απορυθμίζουν το συγκρότημα του Ζιάγκου κάτι που ήταν ολοφάνερο στον “Τελικό” του τουρνουά που διεξήχθη στο κλειστό του Μετς.

Δε μπορούμε να βγάλουμε, βέβαια ασφαλή συμπεράσματα από την προετοιμασία και μόνο, μιας και οι ομάδες με τις οποίες η ΑΕΚ έδωσε φιλικά προσπαθούσαν να σχηματοποιηθούν, όμως γενικά μπορούμε να γράψουμε πως η ΑΕΚ σε σχέση με την περσινή χρονιά δείχνει ένα καλύτερο πρόσωπο στην επίθεση, ενώ η άμυνα δείχνει να είναι το δυνατό της σημείο. Βέβαια όλα θα φανούν στο παρκέ των επίσημων αναμετρήσεων που είναι και το ζητούμενο…

  • Καρδίτσα - ΑΕΚ

    Καρδίτσα – ΑΕΚ 81-79

    Φινάλε με χαμόγελο για την Καρδίτσα Ντέρμπι ως το τέλος στην Καρδίτσα, με την ομάδα του Νί…
  • ΑΕΚ γήπεδο

    ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

    Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Χάρης Δεληνικόλας
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…