Κεντρική Basket League ΑΕΚ Σάκοτα: «Ένας από τους στόχους είναι η επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο»

Σάκοτα: «Ένας από τους στόχους είναι η επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο»

IMG 8196 jpeg

Το σύνθημα για τη νέα σεζόν έδωσε ο Ντράγκαν Σάκοτα.

Προσκλητήριο στον κόσμο της ΑΕΚ για τη νέα προσπάθεια, αλλά και υπόσχεση για πολλή δουλειά και ωραίο μπάσκετ, έδωσε ο Ντράγκαν Σάκοτα κατά την παρουσίασή του από τη διοίκηση της ΚΑΕ. Ο πολύπειρος σέρβος τεχνικός που αναλαμβάνει την Ενωση σε μία δύσκολη καμπή για την ομάδα, τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να έχει υπομονή και τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ντράγκαν Σάκοτα:

«Τα νούμερα το λένε, για τέταρτη φορά πίσω. Η επιστροφή πάντα ήταν στο μυαλό μου. Και τα 4 τελευταία χρόνια έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Αυτή τη στιγμή σκεφτόμουν ότι λόγω ηλικίας ίσως ήταν και το πιο σωστό να βοηθήσω εκεί που έχω προσφέρει περισσότερο. Αποφάσισα να έρθω στην ΑΕΚ και πάντα θα θυμόμαστε τι έχουμε κάνει σε αυτή την πορεία και ειλικρινά και τότε ξεκινήσαμε με ενθουσιασμό. Είχαμε πλάνα στο μυαλό μας. Αν με ρωτάγατε αν πίστευα ότι θα φτάναμε εδώ δεν θα το πίστευα. Ήρθε ένα από τα πιο σύγχρονα κλειστά στην Ελλάδα. Είναι επιτυχία να έχεις ένα σπίτι δικό σου. Πολλά πράγματα δεν είναι στο μηδέν όπως το 2014, όπου έπρεπε να αλλάξουμε πράγματα που ήμασταν φιλοξενούμενοι, σε ιστορικό γήπεδο γιατί πήραμε τίτλους εκεί. Από τη μέρα που πάτησα εδώ έχω καλή αίσθηση και το νιώθω σαν σπίτι μου. Η ΑΕΚ είναι σπίτι μου».

Για τη σχέση του με την ΑΕΚ και το δέσιμο μαζί της: «Εμείς πάντα θέλουμε επιτυχίες και δεν ξέρουμε πού θα τις έχουμε. Είναι πρώτος στόχος για κάθε προπονητή. Είχα κάποια αίσθηση από την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα, παίζοντας κόντρα στην ΑΕΚ, ένιωθα μια ιδιαίτερη αίσθηση, ήξερα ότι θα φέρναμε επιτυχίες. Θέλω πάντα να θυμάμαι και με ρώτησαν το 2001 αν πιστεύω ότι η ομάδα θα παραμείνει στην κατηγορία, θα ήθελα να πιούμε έναν καφέ να του εξηγήσω πώς το πετύχαμε. Φεύγοντας από την ομάδα κάθε φορά που φεύγει ένας προπονητής δεν είναι ό,τι καλύτερο. Περνάει καιρός, δεν μου δόθηκε ευκαιρία να επιστρέψω μέχρι το 2014. Από τότε ήμουν σίγουρος ότι η ΑΕΚ είναι το σπίτι μου. Ο μεγάλος Ντούντα ήταν σοφός, ήξερε τι έλεγε για δεύτερες ευκαιρίες. Ναι μεν το πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό, αλλά άλλες επιτυχίες εγώ τις έζησα πιο έντονα».

Για τον στόχο της φετινής ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια έχει στρίψει από τον δρόμο που ξεκινήσαμε. Οι στόχοι είναι αρκετοί και ένας από αυτούς είναι η επιστροφή του κόσμου. Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε κόσμο. Έχουμε. Όταν συναντάς απλούς ανθρώπους δεν φαντάζεσαι πώς είναι. Εννοείται ότι όσες φορές είδαμε το γήπεδο γεμάτο ήταν τέλειο. θα θέλαμε ο κόσμος να είναι περισσότερο μαζί μας και θα ήθελα να συμμετέχουν οι φίλαθλοι με άλλον τρόπο. Να βοηθήσουν την ομάδα την καινούργια ομάδα. Δεν λέμε μόνο για τους καινούργιους παίκτες. Είναι και ένας τρόπος παιχνιδιού. Τα τελευταία χρόνια έχω αλλάξει 4 ομάδες και όταν τα σκέφτομαι αυτά τα χρόνια η επιστροφή μου με βάζει να σκέφτομαι. Θεωρώ ότι σήμερα ξέρω περισσότερα. Θέλουμε παίκτες που ταιριάζουν στην φιλοσοφία της ομάδας. Θέλουμε παίκτες που διψάνε για επιτυχίες.

Έχουμε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό εδώ, το 2014 ήμασταν πιο κάτω όταν ξεκινήσαμε αλλά και πάλι πετύχαμε. Πάντα λέμε ότι με υπομονή και πίστωση χρόνου. Δεν είναι όμως 10 χρόνια. Σε ένα μήνα που θα μαζέψουμε ρόστερ θα έχουμε ένα ρόστερ και ελπίζουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί, να παίζουμε ωραία και να κάνουμε και άλλες επιλογές ώστε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Από την άλλη θα γίνουν κάποιες αλλαγές και στις διοργανώσεις, που περιμένουμε να γίνουν, η κόντρα κρατάει πάνω από 10 χρόνια. Δεν βοήθησε το μπάσκετ και το ευχάριστο έρχεται από του χρόνου που θα έχουμε μια λίγκα που θα μας δίνει κι άλλες φιλοδοξίες. Θέλουμε να δώσουμε την αίσθηση πως θα παίζουμε καλό μπάσκετ. Δεν παρατάμε τους μεγάλους στόχους, θέλουμε να πατήσουμε σωστά όμως όλοι μαζί. Εμείς θα προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή θέση στην κατάταξη».

Για το αν είχε ενδοιασμό για να αναλάβει την θέση του προπονητή στην ΑΕΚ: «Την απόφαση την είχαμε πάρει. Είχα κι εγώ πριν 2 χρόνια έναν στόχο να επιστρέψω στην Ευρωλίγκα. Ήθελα να αποδείξω στον εαυτό μου πως μπορούσα να έχω επιτυχίες εκεί. Η πανδημία μας σταμάτησε το 2020 με τον Ερυθρό Αστέρα. Τα πρώτα 2 χρόνια δεν ήταν σωστό να γυρίσω και μετά από 2 χρόνια το σκεφτόμουν και πάλι αλλά είχα δουλειές, φέτος ξεκινήσαμε πιο νωρίς τις κουβέντες, πριν τελειώσει η χρονιά στην Ιταλία. Κατάλαβα πως ίσως ήταν η ώρα να προσπαθήσω να επιστρέψω και να δώσω πράγματα».

Για το αν είναι νέο ξεκίνημα για την επόμενη προσπάθεια: «Θα έλεγα πως ναι. Στην Ιταλία οι μεγάλοι προπονητές δεν φεύγουν, αλλά μένουν στις ομάδες και προσφέρουν με άλλον τρόπο. Έτσι σκεφτόμουν κι εγώ όταν θα έφευγα από το πόστο μου να προσφέρω από άλλη θέση. Έχω μια εμπειρία 50 και πλέον ετών. Βελτιώνομαι και αυτά τα χρόνια. Βλέπω τις μεγάλες διοργανώσεις και πόσο εύκολα διαβάζω το παιχνίδι, πόσο εύκολα καταλαβαίνω τι θα γίνει. Κάνω ανάλυση συνέχεια. Αυτός είναι ο στόχος μας. Έτσι το σκέφτομαι, να είμαι εδώ όσο αντέχω. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είμαι του χρόνου, αλλά θα ήθελα να βρω έναν προπονητή όπως είχαμε ανακαλύψει παίκτες όπως ο Πάντερ, ο Χόλντεν, να ποντάρουμε σε ένα προπονητικό ταλέντο».

Για τις αλλαγές που θα κάνει στην ΑΕΚ: «Θα υπάρξουν αλλαγές. Παρ’ όλο που έχουμε 4 Έλληνες παίκτες δεν αγχώνομαι αυτή τη στιγμή. Τη σεζόν 2014-15 είχαμε στόχο να μαζέψουμε Έλληνες σε μικρή ηλικία, όμως αυτό θέλει υπομονή. Ο Παπανικολάου σήμερα είναι αρχηγός του Ολυμπιακού όμως δεν ξεκίνησε από εκεί. Θέλει υπομονή για τα νέα παιδιά. Δεν υπάρχει αυτή η λέξη στην Ελλάδα, δεν την χρησιμοποιεί κανένας. Μαζέψαμε τότε ό,τι καλύτερο υπήρχε, αλλά υπήρχαν κάποια εμπόδια που δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε και δεν κρύβω ότι θα ήθελα να ξανακάνουμε μια προσπάθεια. Ψάχνουμε prospects σε όλο τον κόσμο. Το 2002 είχαμε 10 Έλληνες και δουλεύαμε πάρα πολύ στα ταλέντα, είχαμε μεγάλη βάση στο scouting και δίναμε ευκαιρίες. Για μένα είναι σημαντικός στόχος».

Για τον κορμό της ΑΕΚ: «Εννοείται πως το έχουμε στο μυαλό μας. Το ιδανικό για έναν προπονητή είναι να μην αλλάξει μηχανή, αλλά να αλλάξει ρόδες. Αυτό που δεν μου άρεσε τα τελευταία χρόνια ήταν η προσπάθεια να έρθουν παίκτες από το ΝΒΑ, που δεν έχουν προσφέρει βάσει ονόματος. Φέρνοντας αυτούς τους παίκτες πληρώνεις βάσει του τι έχουν κάνει στο ΝΒΑ και όχι στην ομάδα. Η ΑΕΚ δεν είχε τα παιδιά για τις επιτυχίες. Περισσότεροι έλεγαν πόσο φοβερή πόλη είναι η Αθήνα και τι φανταστικό είναι το κλίμα. Εμείς θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ και αν είναι καλό όνομα θα βοηθήσει περισσότερο. Κάθε μέρα βλέπεις Ευρωλίγκα και περιμένεις να δεις κάτι αντίστοιχο στην ομάδα σου. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να βοηθήσει να κερδίσει η ομάδα. Μην ζητάς να κάνουμε κάτι που δεν είμαστε. Ελπίζω ότι αυτές οι αλλαγές που έχουμε πει ότι θα γίνουν θα μας φέρουν πιο κοντά να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Δεν είναι σωστή άποψη. Ο κόσμος πρέπει να αγκαλιάσει την ομάδα και πρέπει να πούμε ότι οι παίκτες παλεύουν, έχουν ταλέντο. Με την βοήθεια του κόσμου κάποιοι παίκτες βελτιώνονται».

Για τους νέους συνεργάτες του και αν έχει καταλήξει: «Συνεργάτες είναι βασικό πράγμα για έναν προπονητή. Έχουμε κάποιες επιλογές. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ομάδας».

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε ΑΕΚ

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Η ταινία των τελικών της Basket League (vid)

Η ταινία των τελικών με την επιτυχία του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με μαγικό…