Ο όμορφος και ηθικός κόσμος της ΕΟΚ τού Λιόλιου.
Ο όρος «ηθικός» μπήκε στο τραπέζι από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΟΚ, Βαγγέλη Λιόλιο. Ο ίδιος ήθελε να έχει δίπλα του ανθρώπους με ήθος (και καλά έκανε), ειδικά στον χώρο τής διαιτησίας. Εμείς δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κανέναν ανήθικο, μπορούμε όμως να καταγράψουμε συμπεριφορές κι αντιδράσεις.
Γνωρίζουμε όλοι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι τιμωρίες των διαιτητών δεν ανακοινώνονται. Δεν είμαστε, όμως, από… άλλον πλανήτη. Ο Μπόρις Ρίζικ, που πέρυσι είχε 35 ορισμούς σε 34 αγώνες, ΔΕΝ έχει οριστεί στις πρώτες 19 αγωνιστικές στην Ευρωλίγκα. Ο «ηθικός κώδικας» της Λίγκας επέβαλλε την περιθωριοποίηση του, ακόμα κι αν δεν ανακοινώθηκε η ενοχή του για όσα κατήγγειλε σε βάρος του ο Αμπρόσοβ.
Τι επιβάλλει άραγε ο «ηθικός κώδικας» της ΟΔΚΕ; Στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την Καρδίτσα ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Παντελής Ελευθεριάδης, εμφανίστηκε (εκ νέου) στις εξέδρες μαζί με τον Ηλία Κορομηλά, τον οποίο επίσης ο Αμπρόσοβ ενέπλεξε σ’ εκείνη την ιστορία. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Ελευθεριάδης έκανε προσωπική έρευνα κι ανακάλυψε ότι ο Έλληνας πρώην διαιτητής είναι αθώος; Το δεχόμαστε.
Αντιθέτως δεν τον έχουμε δει ποτέ να εμφανίζεται δίπλα στους διαιτητές, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση του Κοσσόβου. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Ελευθεριάδης έκανε αντίστοιχη έρευνα κι ανακάλυψε ότι είναι ένοχοι; Γι’ αυτό κι ο «ηθικός κώδικας» του απαγορεύει να βρεθούν μαζί σε δημόσιο χώρο; Αν όχι, γιατί οι δύο είναι εξαφανισμένοι κι ο Ηλίας σουλατσάρει;
Ίσως μπορεί να μας διαφωτίσει ο Μάνος Τσολάκος, πρόεδρος του ΣΕΔΚΑ. Δεν θέλει (και καλά κάνει) τοξικούς ανθρώπους δίπλα του ο νεαρός διαιτητής. Είναι αλήθεια τοξικός κάποιος εκ των τριών; Στην κοπή πίτας που κάποια στιγμή θα γίνει, θα καλέσει και τους τρεις να βγουν φωτογραφία; Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά για να σταματήσουν οι… τοξικοί να λένε λάθος το όνομά του, καθώς όπου βρεθώ ακούω να αναφέρεται ως Τσολιάκος και δεν μου αρέσει.
Το… ασυμβίβαστο κι η συνεχιζόμενη «τιμωρία»
Αναρωτιέμαι, ο «ηθικός κώδικας» του Παντελή Ελευθεριάδη, περιλαμβάνει τη συμμετοχή του στους αγώνες, με την ιδιότητα του κομισάριου; Τώρα που μπήκε το 2024, μπορεί ο αστυνομικός απ’ το Κιλκίς, ως πρόεδρος συνδικαλιστής, να μπαίνει κομισάριος σε αγώνες.
Για παράδειγμα, ένας διαιτητής χτυπάει έναν παίκτη. Ο συνδικαλιστής πρόεδρος – κομισάριος τι θα κάνει; Θα εφαρμόσει τον νόμο, ή θα βοηθήσει το συνάδελφο του διαιτητή ως οφείλει όντας συνδικαλιστής; Για όσους το έχουν ξεχάσει η ΟΔΚΕ δεν είναι παρά το συνδικαλιστικό όργανο της διαιτησίας, άσχετο αν έχει εργαλειοποιηθεί από τον νυν πρόεδρο της ΕΟΚ.
Συνεχίζουμε. Ο «ηθικός κώδικας» επιτρέπει τη σιωπηλή κι αναίτια τιμωρία των Πουρσανίδη – Συμεωνίδη, λόγω της συνεχιζόμενης κόντρας τού Συνδέσμου της Θεσσαλονίκης με την Ομοσπονδία; Τι λέει γι’ αυτό ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρόεδρος του Πειραιά, Σταύρος Τζίμης; Τι λέει το «παλικάρι» της Εύβοιας, ο Αντώνης Σπυρόπουλος; Τι λέει ο εξωστρεφής Χρυσόστομος Σχινάς; Οι πρόεδροι των Ενώσεων έχουν άποψη, ή απλά κάνουν ό,τι τους πει η διοίκηση. Αλήθεια, Κωνσταντίνε Μπούσια, έχεις άποψη;
Θα ρωτούσα και τον αρμόδιο για τους ορισμούς, Στέλιο Κουκουλεκίδη, αλλά ο δικός του «ηθικός κώδικας» του επέτρεψε να πάει στην Ισπανία ως απεργοσπάστης, σιγά μην ενοχληθεί που συνάδελφοι και συντοπίτες του αδίκως χάνουν αγώνες. Σημασία έχει να παίζει η Τσαρούχα τον Προμηθέα, τα άλλα είναι λεπτομέρειες.
Καλή χρονιά. Ο δικός μας «ηθικός κώδικας» επιτάσσει να είμαστε απέναντι σε όποιον θεωρεί δικό του φέουδο τον χώρο τής διαιτησίας. Και μπορεί να γλιτώσουν από τον Πουρσανίδη, ή κάποιον από τους άλλους ενοχλητικούς, εμάς θα μας βρίσκουν μπροστά τους, μέχρι (σύντομα) να σταματήσουμε να τους βρίσκουμε μπροστά μας, οσάκις ασχολούμαστε με τη διαιτησία.
Αντί επιλόγου: Πρόεδρε (Βαγγέλη Λιόλιο) δείξε λίγο θάρρος. Ζήτα να οριστεί ο Μίλτος Σπυρόπουλος σε αγώνα τού Προμηθέα στην Basket League. Εμείς σε στηρίζουμε. Κάνε ένα βήμα ακόμα…