Κεντρική Ελλάδα Camp Μπέικερ: «Μπορείς να γίνεις ο καλύτερος»

Μπέικερ: «Μπορείς να γίνεις ο καλύτερος»

Ο μοναδικός Γκέινον Μπέικερ

Μια απολαυστική -όσο κι ουσιαστική- συνέντευξη του Γκέινον Μπέικερ.

Όταν έχεις απέναντί σου τον κορυφαίο προπονητή ατομικής βελτίωσης στον κόσμο, τον Γκέινον Μπέικερ, δεν έχεις πολλά να ρωτήσεις. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, δεν χρειάζεται να… μιλήσεις. Πρέπει μόνο να ακούσεις. Ένας άνθρωπος μοναδικά ιδιαίτερος, ο οποίος μίλησε στο ebasket.gr, ο οποίος δεν σπαταλά ούτε μία λέξη, δίχως να σου δώσει… κίνητρο.

Το 1st AEK BC Skill Development Camp, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε Κω και Ίλιον ήταν για τον Μπέικερ «η τέταρτη εμπειρία εδώ στην Ελλάδα και γίνεται καλύτερη κάθε χρόνο. Γνώρισα ένα καινούριο νησί (Κως) και πολλούς εξαιρετικούς ανθρώπους: Τον Τάκη (Τριαντόπουλο), τον Κώστα (Χαρίση), τον Όντι (Νόρρις) και τον Ρικ (Walrord) κι άλλους, που ενδιαφέρονται για τα παιδιά. Γι’ αυτό είχαμε καλά camp, γιατί είχαμε ανθρώπους που νοιάζονται».

Μπέικερ - Νόρρις

Η… κουλτούρα Μπέικερ

Πολλοί, έχοντας προπονήσει σταρ τού επιπέδου του ΛεΜπρον Τζέιμς, δεν θα ενδιαφέρονταν για camp παιδιών νεαρής ηλικίας. Όχι ο Γκέινον Μπέικερ. «Αν θέλουμε να πετύχει ένα camp ένα πράγμα πρέπει να κάνουμε: Να δουλέψουμε σκληρά. Έχει μεγάλη σημασία η ενέργεια, που μεταφέρουν οι προπονητές στα παιδιά. Πρέπει να μεταδίδουν το πάθος τους, ώστε κάθε λεπτό προπόνησης να μετρά».

Μπορεί ο Γκέινον Μπέικερ να είναι… μοναδικός, αλλά θέλει να δει τα παιδιά να γίνονται σαν κι εκείνον. «Η ελληνική μπασκετική κουλτούρα έχει πολλές προοπτικές. Θα έλεγα, έχοντας εικόνα από πολλές χώρες, ότι το ενδιαφέρον των παιδιών είναι αντίστοιχο, με αυτό που συνάντησα σε Φιλιππίνες και Κίνα, εκεί όπου λατρεύουν το μπάσκετ.

Το camp της ΑΕΚ στο Ίλιον, Μπέικερ

Στην Ελλάδα τα παιδιά έχουν ενδιαφέρον και πάθος για το μπάσκετ. Γνωρίζω ότι αρκετά παιδιά έχουν όνειρο να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ, να παίξουν σε κολέγιο, ακόμα και στο ΝΒΑ. Μπορούν αν το πιστέψουν και δουλέψουν. Διαφορετικά μπορούν να γίνουν σαν εμένα. Αν θέλεις να γίνεις ο καλύτερος μπορείς, αρκεί να το θέλεις πραγματικά και να κάνεις κάτι γι’ αυτό».

Μπέικερ: «Μην εγκαταλείπετε το όνειρο»

Ο κόουτς Μπέικερ έχει γνωρίσει αρκετά παιδιά, σ’ αυτές τις τέσσερις επισκέψεις του στην Ελλάδα, έχει μιλήσει πολλές ώρες με τον κόουτς Γαλάνη κι έχουν ανταλλάξει σκέψεις και πληροφορίες. «Οι Έλληνες προπονητές στους κάτω των 20 πρέπει να επεκτείνουν τη σκέψη τους και να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Πολλά από αυτά τα παιδιά, που είδα στα camp, μπορούν να γίνουν καλοί παίκτες. Αρκεί να μην ακολουθούν μόνο τα συστήματα, αλλά να εστιάζουν και στο κόουτσινγκ, να ακούν τους προπονητές τους».

Μπέικερ

Ο Μπέικερ δεν χαϊδεύει αυτιά. «Το επίπεδο των αθλητών δεν είναι το ίδιο με τις ΗΠΑ. Δεν είναι κακό, αλλά χρειάζονται ευκαιρίες οι νέοι αθλητές, να παίξουν εκτός Ελλάδας, σε μεγάλα τουρνουά, απέναντι σε καλύτερους παίκτες, για να βελτιωθούν».

Για το τέλος έχει δύο προτάσεις, η μία πιο σημαντική από την άλλη: «Μην εγκαταλείπετε το όνειρο. Για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να δουλέψετε σκληρά και να έχετε καθημερινή ρουτίνα». Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό, ο Μπέικερ στέλνει το δικό του μήνυμα σε όλους: «Μην εγκαταλείπετε όταν γίνεται… σκληρό. Χρησιμοποιήστε τον πόνο σαν πλατφόρμα, για να προετοιμαστείτε και να γίνετε καλύτεροι».

Γκέινον Μπέικερ, ευχαριστούμε για όλα. Ελπίζουμε να τα πούμε του χρόνου, με ακόμα πιο πετυχημένα camp.

  • ΑΕΚ γήπεδο

    ΑΕΚ: Για προβοκάτσια κάνει λόγο η ΚΑΕ

    Ανακοίνωση για την τιμωρία στο BCL με τον Προμηθέα έβγαλε η ΚΑΕ ΑΕΚ. Με ανακοίνωση η ΚΑΕ Α…
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Λένα Καραλή
Περισσότερα σε Camp

Δειτε επισης

Η Τσινέκε στο Μεξικό… σημαίνει και εκτός Εθνικής ομάδας(;)

Η Έλενα Τσινέκε συνεχίζει στο Μεξικό, τί σημαίνει αυτό για τη συμμετοχή της στην Εθνική Η …