Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης Ολυμπιακός: Όλα είναι θέμα σχεδιασμού

Ολυμπιακός: Όλα είναι θέμα σχεδιασμού

Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Ο Μπαρτζώκας σχεδίασε, ο Ολυμπιακός πέτυχε.

Το μπάσκετ είναι απλό, αλλά συνήθως τα απλά είναι και τα πιο δύσκολα. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο Ολυμπιακός, που έχει δύο νίκες ανά τρεις αγώνες, δεν μπορεί παρά να θεωρείται πετυχημένος. Προδήλως δεν γίνεται τώρα ταμείο, αλλά δεν είναι όλα… αριθμοί. Ή, αν προτιμάτε, οι αριθμοί δεν έρχονται από μόνοι τους, δεν είναι θέμα συγκυριών.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε, επειδή ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε (ξανά) εξαιρετικό σχεδιασμό. Σαν να παίζει το πατροπαράδοτο «Tetris» και ταιριάζει απόλυτα το ένα κουτάκι με το άλλο, ο κόουτς των «ερυθρολεύκων» αναδεικνύει την αξία της μελέτης, της γνώσης και της υπομονής.

Οι ομάδες χτίζονται την… Άνοιξη

Είναι λίγοι οι προπονητές, που ήξεραν από νωρίς τι ήθελαν. Ο Μπαρτζώκας πέρυσι κατέβασε στο λιμάνι τους Φαλ και Ουόκαπ, κρατώντας και τον ΜακΚίσικ. Οι δύο πρώτοι είναι σταθεροί πυλώνες της περσινής και της φετινής πορείας της ομάδας. Ο Ολυμπιακός βρήκε όχι ένα, αλλά δύο λαβράκια.

Φέτος αποκτήθηκαν τέσσερις ξένοι. Τελευταίος όλων ο Μπλακ, που πολλοί θεωρούσαμε «πρώην παίκτη». Περί της αξίας του ουδείς λόγος, αλλά είχε κέφι να παλέψει; Η εικόνα μιλά από μόνη της κι ο Ολυμπιακός έχει δίπλα στον Φαλ, όχι έναν (Μπλακ), αλλά δύο (Μπολομπόι) ψηλούς, υψηλών δυνατοτήτων. Και μην κοιτάτε που χθες ήταν DNP ο Μπολομπόι, στο επόμενο μπορεί να είναι πρωταγωνιστής.

Αλλαγή νοοτροπίας

Ο Μπαρτζώκας ήξερε τι ήθελε, αλλά πρέπει να του πιστώσουμε και την επίδραση που έχει στους παίκτες. Ο Κάνααν κι ο Πίτερς είναι κατ’ εξοχήν σκόρερ. Εξαιρετικοί σουτέρ αμφότεροι, μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη ενός αγώνα, με ένα δύο εύστοχα σουτ. Χθες το έκαναν και οι δύο, αλλά αυτό ήταν το… απλό.

Αμφότεροι δείχνουν εντυπωσιακή αμυντική βελτίωση. Όπως επίσης δείχνουν να έχουν χαμηλά ποσοστά άγχους, όταν δεν περνά κατ’ ανάγκη η μπάλα από τα χέρια τους, όταν δεν βρίσκουν έκφραση στο μπροστά μέρος του γηπέδου, ακόμα κι όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει με αυτούς στον πάγκο. Ο Μπαρτζώκας τούς επέλεξε, τους έψησε να ακολουθήσουν το πλάνο του, τους έπεισε ότι το «εμείς» περιλαμβάνει το «εγώ».

Ολυμπιακός, μια γεμάτη ομάδα

Σε πείσμα των αμετανόητων «θελουμεμεταγραφάκηδων» ο Ολυμπιακός όχι μόνο είναι μια εξαιρετικά γεμάτη ομάδα ρόλων (την τελευταία λέξη δεν μπορεί να την καταλάβουν ποτέ), αλλά αποδεικνύει στην πράξη ότι μπορεί να καλύψει οποιαδήποτε απουσία. Το έκανε στο «Νίκος Γκάλης», όταν έλειψε ο πιο αποτελεσματικός του παίκτες (Βεζένκοφ). Το έκανε χθες όταν έχασε τον Σλούκα, ενώ την ίδια στιγμή ο Φαλ πραγματοποιούσε τη χειρότερη εμφάνισή του (η εξαίρεση, που τονίζει τον κανόνα για τον σπουδαίο Γάλλο σέντερ).

Ο Ολυμπιακός μπορεί να αντέξει κι απουσίες, και κακά φεγγάρια. Θυμηθείτε πώς ήταν ο ΜακΚίσικ και πώς είναι τώρα. Κι όχι μόνο… Αλλά κι αυτό για να συμβεί δεν αρκεί ο σχεδιασμός, χρειάζεται επιμονή, υπομονή κι εμπιστοσύνη στο υλικό. Για παράδειγμα χθες ο Μπαρτζώκας κινδύνευσε να χάσει το ματς με τη Μακάμπι, για να μην χάσει τον Φαλ. Μαγκιά του.

Είναι αυτονόητο ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τίποτα σίγουρο. Θεωρητικά ούτε την πρόκριση στα πλέι οφ. Όπως είναι δεδομένο ότι έχει εξαιρετική και συνεπέστατη εικόνα, αλλά και τις προοπτικές να τερματίσει ακόμα και στην κορυφή. Τα… προσεχώς κανείς δεν τα γνωρίζει. Για την ώρα δεν μπορούμε παρά να βγάλουμε το καπέλο στον κόουτς Μπαρτζώκα, για ό,τι έχει φτιάξει.

Αντί επιλόγου: Για εκείνους που θεωρούσαν ότι είχα εμμονή με τον Χασάν Μάρτιν, η απάντηση είναι Μπλακ και Μπολομπόι. Τίποτ’ άλλο…

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ζαλγκίρις – Αρμάνι Μιλάνο 87-73 (vid)

Με τον Έβανς οδηγό η Ζαλγκίρις «καθάρισε» την Αρμάνι Η Αρμάνι Μιλάνο ήταν αυτή που «καιγότ…