Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα Ολυμπιακός – Μακάμπι 95-89 (vid)

Ολυμπιακός – Μακάμπι 95-89 (vid)

Μακ Κίσικ, Ολυμπιακός - Μακάμπι

Ολυμπιακός, σταθερή αξία στην Ευρωλίγκα.

Έχασε ένα… τσουβάλι βολές. Έχασε τον Σλούκα. Είχε στο χειρότερο βράδυ τον Φαλ. Και; Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Μακάμπι (95-89) και βρίσκεται εκ νέου πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα. Αλλά αυτό μικρή σημασία έχει. Το σημαντικότερο είναι πως έφτασε άλλη μια νίκη πιο κοντά στην… τετράδα. Με τρεις «διψήφιους» (Βεζένκοφ, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου), τέσσερις παίκτες στους 9 πόντους, έναν στους 8, τον Ουόκαπ να κάνει ρεκόρ με 12 ασίστ, ο Ολυμπιακός είχε μια απάντηση για κάθε πρόβλημα.

Ο ορισμός του «κακού ξεκινήματος» ήταν το πρώτο πεντάλεπτο. Ο Ολυμπιακός είχε κακές αμυντικές αντιδράσεις, ο Φαλ έχασε τέσσερις βολές, οι φιλοξενούμενοι έβρισκαν λύσεις από την περίμετρο κι από το πουθενά βρέθηκαν με διψήφια διαφορά. Οι «ερυθρόλευκοι» πέτυχαν το πρώτο καλάθι (τρίποντο) του αγώνα, προηγήθηκαν 8-7 και μετά έσβησε η μηχανή.

Με σερί 11-0 ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο καναβάτσο. Ευτυχώς που απέναντι υπήρχε ο Μπάλντγουιν, ο οποίος έκανε τη μία γκάφα πίσω από την άλλη. Ο Βεζένκοφ έβγαλε αντίδραση, πέτυχε επτά συνεχόμενους πόντους (17-23), αλλά και πάλι η Μακάμπι είχε προβάδισμα, κυρίως γιατί οι «ερυθρόλευκοι» αστόχησαν σε έξι βολές (7/13). Κάπου εκεί η άμυνα άρχισε να λειτουργεί, ο Ολυμπιακός έτρεξε σερί 9-0 (το 15-23 έγινε 24-23) για να λήξει το δεκάλεπτο με 24-25.

Σκυλίσια άμυνα και πρόβλημα Σλούκα

Όπως τέλειωσε η πρώτη περίοδος (με 2/2 βολές του Σόρκιν) ξεκίνησε η δεύτερη. Ο Μπλακ ήταν… παντού, ο ΜακΚίσικ έδωσε απολαυστικό σόου, ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό. Έτρεξε σερί 9-0 (33-27 Μπλακ) και προηγήθηκε με +8 (39-31 με 2/2 βολές του Σλούκα).

Στο 16.43’’ «πάγωσε» το ΣΕΦ, όταν ο Σλούκας αποχώρησε υποβασταζόμενος, με πρόβλημα στη μέση. Λες και πείσμωσαν ακόμα περισσότερο οι «κόκκινοι», που έφτασαν τη διαφορά στο 51-34, πριν πετύχει (ξανά) τους τελευταίους πόντους του ημιχρόνου ο Σόρκιν (51-36). Ο Ολυμπιακός επέτρεψε στη Μακάμπι να πετύχει μόλις 11 πόντους στη δεύτερη περίοδο.

Έχασε τη μάχη της ρακέτας ο Ολυμπιακός

Ο Φαλ είναι από τους πιο σταθερούς κι επιδραστικούς παίκτες, αλλά απόψε έκανε το χειρότερο παιχνίδι με την «ερυθρόλευκη» φανέλα. Όχι μόνο στην επίθεση, αλλά κυρίως στην άμυνα. Αντίθετα ο Σόρκιν έκανε ματς καριέρας, έχοντας 23 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο (πέτυχε 17 πόντους σε 10 λεπτά) και κρατώντας «ζωντανή» τη Μακάμπι.

Η επιθετική βελτίωση του Κάνααν απορροφήθηκε από τη δράση του Ντιμπαρτολομέο, ο Μπαρτζώκας δεν θέλησε να… χάσει τον Φαλ και τον κράτησε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε στο παρκέ, με αποτέλεσμα να κλείσει η διαφορά κι η Μακάμπι να πιστέψει στη νίκη. Ο Ολυμπιακός είχε το πάνω χέρι (71-64), όμως είχαμε άλλο ματς…

Το τέταρτο δεκάλεπτο ξεκίνησε με καλάθι του Ουόκαπ, αλλά οι φιλοξενούμενοι πλησίασαν στους τέσσερις, δείχνοντας απειλητικές διαθέσεις. Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να πάρει τη νίκη από την άμυνα, οπότε έπρεπε να βρει λύσεις στην επίθεση. Μια από αυτές ήταν το τρίποντο του Πίτερς (76-69).

Προηγήθηκε και με 11 (82-71 με καλάθι του Μπλακ), οι διαιτητές χρέωσαν με «ταυ» τον Μπαρτζώκα, η διαφορά έπεσε, αλλά στην επόμενη φάση ήταν η σειρά του Κάτας να δεχθεί τεχνική ποινή, μετά το τρίποντο του Λαρεντζάκη (86-74).

Ακολούθησε τρίποντο του Πίτερς (89-74), στο οποίο απάντησαν με 3/3 τρίποντα οι Ισραηλινοί. Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» με τον ίδιο τρόπο (Ουόκαπ). Στο μικρό χρονικό διάστημα που περίσσευε οι δύο προπονητές ασχολήθηκαν με τη διαφορά (είχε χάσει με 6 πόντους στο Τελ Αβίβ ο Ολυμπιακός). Φάουλ (1/2 βολές του Μπράιμοχ), επιθετικό ριμπάουντ καλάθι και φάουλ του Κόλσον, αλλά άστοχη βολή, ήρθαμε μία η άλλη. Ποτέ δεν ξέρεις, αλλά πολύ κακό για το τίποτα.

Αντί επιλόγου: Αν είχαμε τέτοια διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα μας απασχολούσε για καιρό αυτό το ματς. Όχι γιατί αδίκησαν τον Ολυμπιακό, αλλά γιατί ήταν εκτός κλίματος και χαλούσαν το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 24-25, 51-36, 71-64, 95-89.

Δείτε εδώ το στατιστικό του αγώνα

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…