Κεντρική Διεθνή Γκαμπριέλε Προκίδα: Η εμπειρία του με το NBA ντραφτ (vid)

Γκαμπριέλε Προκίδα: Η εμπειρία του με το NBA ντραφτ (vid)

Παναθηναϊκός

Ο 20χρονος Ιταλός πρωτάρης είχε ένα καλοκαίρι που θα θυμάται όλη του την ζωή…

Ο Προκίδα επιλέχθηκε στο ντραφτ του ΝΒΑ, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την Άλμπα Βερολίνου και ήταν επίσης μέλος του ρόστερ της Εθνικής Ιταλίας στην προετοιμασία της για το Ευρωμπάσκετ.

«Το μόνο που θυμάμαι από όταν ήμουν 20 είναι το γεγονός ότι άρχισα να έχω τις πρώτες μου εμπειρίες στον διαδικτυακό δημοσιογραφικό κόσμο. Ήθελα να γράψω για τον αθλητισμό, οπότε άρχισα να δουλεύω σε μερικές ιστοσελίδες, κυρίως για το ιταλικό και το αγγλικό ποδόσφαιρο.

Οπότε βασικά όλος μου ο χρόνος μοιραζόταν ανάμεσα στο κολέγιο και στη συγγραφή άρθρων. Αργότερα, μιας και το μπάσκετ ήταν πάντα στο μυαλό μου, άρχισα να ψάχνω και για πιθανές συνεργασίες με ιστοσελίδες μπάσκετ και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα για μένα».

Εν τω μεταξύ, ο 20χρονος παίκτης έχει ήδη πετύχει πολλά περισσότερα από όσα πιθανότατα θα πετυχαίναν πολλοί άνθρωποι σε ολόκληρη την ζωή τους.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν o 36ος παίκτης που επιλέχθηκε από τους Ντιτρόιτ Πίστονς στο ντραφτ του ΝΒΑ, συμμετείχε στην προετοιμασία της εθνικής Ιταλίας πριν από το Ευρωμπάσκετ και τελευταίο, αλλά όχι ασήμαντο, υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο με την Άλμπα Βερολίνου, σημειώνοντας την πρώτη του εμπειρία εκτός ιταλικού μπάσκετ.

Το καλοκαίρι του ήταν αρκετά γεμάτο…  Ο νεαρός παίκτης τις δύο προηγούμενες σεζόν, γνώρισε δύο σερί υποβιβασμούς στην Ιταλία, πρώτα με την Παλακανέστρο Καντού και έπειτα με την Φορτιτούντο Παλακανέστρο Μπολόνια.

 

Ο Προκίδα μιλώντας στο Basketnews, αναφέρθηκε στην Άλμπα Βερολίνου και στους λόγους που την επέλεξε.

«Επέλεξα την Άλμπα Βερολίνου γιατί θα μου δινόταν η ευκαιρία να παίξω στο πρωτάθλημα της EuroLeague και σε ένα καλό εγχώριο πρωτάθλημα όπως το γερμανικό. Αλλά κυρίως, τους επέλεξα λόγω της εργασιακής τους ηθικής. Κάθε πρωί οι παίκτες της ομάδας έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με τους προπονητές τα ατέλειες τους, ως σύλλογος έχει μεγάλη φήμη σε αυτό το κομμάτι».

Ωστόσο, πριν υπογράψει πολυετές συμβόλαιο με την ομάδα του Βερολίνου, ο Προκίδα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού στις ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για το ντραφτ του NBA. Την τελευταία του σεζόν στην Ιταλία τον παρακολούθησαν πολλοί σκάουτερ και η γενική προσδοκία ήταν ότι θα μπορούσε να είχε επιλεγεί στον δεύτερο γύρο.

«Για μένα, ήταν μια τεράστια εμπειρία». Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η θετική ατμόσφαιρα γύρω από τους νεαρούς παίκτες. Όλη αυτή η θετική μου έδινε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως νέος παίκτης. Είχα την ευκαιρία να συγκριθώ με πολλούς άλλους παίκτες που είχαν διαφορετικό υπόβαθρο από το δικό μου.

Ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, έκανα 15 προπονήσεις, ήταν υπέροχο. Η επαφή με το περιβάλλον του NBA ήταν σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μίλησα με GM και προπονητές και είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις των ομάδων , κάτι που συνήθως έβλεπα μόνο στα βιντεοπαιχνίδια, ήταν υπέροχο».

Η νύχτα του ντραφτ ήταν ατελείωτη για τον Προκίδα. Ο παίκτης δεν βρισκόταν στις ΗΠΑ, παρακολούθησε όλη τη διαδικασία από την Ιταλία σε διαφορετική ζώνη ώρας. Για να μάθει για το μέλλον του, έπρεπε να μείνει ξύπνιος όλη τη νύχτα.

«Δεν κοιμήθηκα καθόλου. Το ντραφτ ξεκίνησε όταν εδώ στην Ιταλία ήταν γύρω στις 2 τα ξημερώματα και η επιλογή μου δεν είχε γίνει μέχρι τις 6 το πρωί. Ο πρώτος γύρος του ντραφτ ήταν τόσο μακρύς, που φαινόταν ότι δεν θα τελείωνε ποτέ. Οι Πίστονς μου τηλεφώνησαν αμέσως έπειτα από την επιλογή και με καλωσόρισαν θερμά.

Η σχέση με τους Ντιτρόιτ είναι πολύ καλή, τους ακούω βασικά κάθε μέρα, πριν από κάθε παιχνίδι μου γράφουν και μου εύχονται καλή επιτυχία. Ήρθαν επίσης στο Βερολίνο για να με επισκεφτούν και να δουν αν όλα πάνε καλά. Είναι όμορφο να βλέπεις ότι είναι πάντα παρόντες για σένα».

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τον νεαρό Ιταλό και το ενδιαφέρον για τις εμφανίσεις του αυξάνεται καθημερινά. Σε ηλικία μόλις 20 ετών έχει ήδη καταφέρει πολλά, αλλά υπάρχει χρόνος για να κάνει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

 

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Άνθεα Κούρου
Περισσότερα σε Διεθνή

Δειτε επισης

Στη Νεπτούνας του Γιώργου Βόβορα μετακομίζει ο Καμπερίδης

Ο Γιώργος Καμπερίδης ανακοινώθηκε από τη Νεπτούνας του Βόβορα. Ο Γιώργος Καμπερίδης μετακό…