Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση στον Εύοσμο (vid)

Ο Σπύρος Γκόντας αναλύει τη φάση στον Εύοσμο (vid)

Χαμός έγινε στον Εύοσμο

Τι έγινε στον Εύοσμο και τι λέει ο κανονισμός.

Όπως γράψαμε και στο εισαγωγικό μας άρθρο (δείτε εδώ), το ebasket θέλει να βοηθήσει τον απλό φίλαθλο, να κατανοήσει τους κανονισμούς και μέσα από αυτή τη διαδικασία να εκφέρει γνώμη μέσα από γνώση. Γι’ αυτό κι έχουμε ως επιστημονικό συνεργάτη, έναν από τους κορυφαίους Έλληνες (πρώην) διαιτητές, τον Σπύρο Γκόντα, στον οποίο ζητήσαμε να αναλύσει τη φάση στον Εύοσμο, που έβαλε φωτιά στο πρωτάθλημα της Elite League.

Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον Σπύρο για την επίμαχη φάση του αγώνα Αίας – Ηρακλής, για την οποία μάλιστα η Γηπεδούχος ομάδα κατέθεσε ένσταση (δείτε εδώ). Τι έγινε στον Εύοσμο; Μας λέει ο κ. Γκόντας, αφού είδε ενδελεχώς το βίντεο του αγώνα:

«Έμεναν 44” πριν τη λήξη του αγώνα και με το σκορ 71-74 ο παίκτης της γηπεδούχου με το Νο3 κλέβει νόμιμα την μπάλα από αντίπαλο του και φεύγει μόνος του στον αιφνιδιασμό. Ο αντίπαλος του Νο24 του Ηρακλή τον ακολουθεί και προσπαθεί να τον κόψει.

Ο Συμεωνίδης (κεντρικός διαιτητής) σφυρίζει φάουλ, το οποίο αμέσως μετανιώνει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στη συνέχεια ένας μικρός χαμός. Ο παίκτης Νο24 του Ηρακλή, στην προσπάθεια του να κόψει την μπάλα, κτυπάει με δύναμη το ταμπλό με αποτέλεσμα αυτό να ταλαντωθεί εμφανώς».

Ο Σπύρος Γκόντας μιλά για τον Εύοσμο

Ο κ. Γκόντας μάς εξηγεί: «Στη συνέχεια -κι αφού το παιχνίδι έχει διακοπεί αναίτια- οι διαιτητές έχοντας δώσει τζάμπολ,  οπότε η κατοχή της μπάλας περνά στην ομάδα του Ευόσμου (σύμφωνα και με το βέλος κατοχής)».

Το μπέρδεμα κι η απονομή δικαιοσύνης στον Εύοσμο

Αρχικά, ο Σπύρος μάς είπε ότι ΔΕΝ μπορεί να διακρίνει κάποιο φάουλ από τον αμυντικό του Ηρακλή. Η τελική απόφαση του Συμεωνίδη (μη καταλογισμός φάουλ) σύμφωνα με τον επιστημονικό μας συνεργάτη είναι ΣΩΣΤΗ, όμως το αρχικό του σφύριγμα δημιούργησε πρόβλημα, καθώς μπέρδεψε τους παίκτες και τους άλλους δύο διαιτητές.

Στη συνέχεια της φάσης -σύμφωνα με τον Σπύρο Γκόντα– ίσως υπάρχει παράβαση παρέμβασης στην τροχιά της μπάλας (το κτύπημα του ταμπλό από τον παίκτη του Ηρακλή είναι πολύ έντονο κι ίσως προκαλεί και την αποτροπή του καλαθιού).

Οι κάμερες, έτσι όπως είναι στημένες στον Εύοσμο, δεν είναι οι κατάλληλες κι οι λήψεις δεν βοηθάνε. Έτσι δεν υπάρχει απάντηση με βεβαιότητα για τον αν έγινε παράβαση. Αλλά, δεν έχει και σημασία, από τη στιγμή που ο αγώνας διακόπηκε νωρίτερα (λόγω του σφυρίγματος του Συμεωνίδη).

Δεν έγινε αλλοίωση στον Εύοσμο

«Τη στιγμή που ο αγώνας σταμάτησε (για οποιοδήποτε λόγο) και καμία ομάδα είχε κατοχή της μπάλας, οι διαιτητές έπρεπε να υποδείξουν τζάμπολ και να δώσουν την κατοχή της μπάλας σύμφωνα με το βέλος εναλλασσόμενης κατοχής, όπως και σωστά έκαναν».

Συμπέρασμα (δικό μας): Το λάθος σφύριγμα του Συμεωνίδη τούς/μάς έμπλεξε όλους, όμως εντέλει δεν υπάρχει παράβαση, ΔΕΝ υπάρχει αλλοίωση.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Σλούκας: «Παίξαμε έξυπνα, δεν ήταν αδιάφορο παιχνίδι»

Στη σημασία της αναμέτρησης στάθηκε ο Κώστας Σλούκας. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έδωσ…