Κεντρική Ελλάδα Γκρίζο φόντο Ο Σπύρος Γκόντας στο ebasket

Ο Σπύρος Γκόντας στο ebasket

Γκόντας, Αιγάλεω

Ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων διαιτητών, Σπύρος Γκόντας, στην παρέα μας.

Το ebasket.gr παίρνει πολύ σοβαρά τον παράγοντα διαιτησία. Όχι μετρώντας βολές, όχι με καφενειακού επιπέδου συζητήσεις του στυλ «ναι, αλλά τότε ο… δεν είχε δώσει το φάουλ» κτλ. Επειδή ακριβώς παίρνουμε στα σοβαρά τη διαιτησία, απευθυνθήκαμε σ’ έναν άνθρωπο, που τη γνωρίζει από μέσα. Έτσι από σήμερα ο Σπύρος Γκόντας είναι επιστημονικός μας συνεργάτης, σε θέματα διαιτησίας.

Ξεκινάμε από μια φάση, που πολλοί είδαν αλλά λίγοι κατάλαβαν. Αν δείτε στο βίντεο, υπάρχει ζήτημα για το αν έπρεπε να ανανεωθεί το 24άρι. Ρωτήσαμε τον επιστημονικό μας συνεργάτη κι η απάντηση είναι ξεκάθαρη.

Τι υποστηρίζει ο Σπύρος Γκόντας

«Η μπάλα, από τη στιγμή που ο παίκτης της Καρδίτσας την πιάνει με τα δύο χέρια, αλλάζει κατοχή (ακόμα κι αν αμέσως μετά πέφτει κάτω και του φεύγει από τα χέρια). Τη στιγμή που ο παίκτης του Κολοσσού αποκτά εκ νέου την κατοχή, έπρεπε να δοθούν νέα 24″ και όχι να συνεχιστεί με τον υπόλοιπο χρόνο.

Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Κολοσσού μπαίνει σε μειονεκτική θέση, αναγκαζόμενη να πραγματοποιήσει επίθεση σε 6″…».

Τι λένε οι κανονισμοί

Ο κ. Γκόντας μας εξήγησε πως «υπάρχει χαρακτηριστικό παράδειγμα στους κανονισμούς της FIBA (στις επεξηγήσεις των κανονισμών):

ΑΡΘΡΟ 14ο: Έλεγχος της μπάλας
Κατάσταση. Η κατοχή της ομάδας ξεκινά όταν ένας παίκτης αυτής της ομάδας έχει τον έλεγχο ζωντανής μπάλας, κρατώντας την, ή ντριμπλάροντάς την, ή έχει την κατοχή μιας ζωντανής μπάλας στη διάθεσή του για επαναφορά ή για ελεύθερη βολή.

Παράδειγμα: Η ομάδα Α’ έχει τον έλεγχο της μπάλας για 15 δευτερόλεπτα. Ο Α1 πασάρει την μπάλα στον Α2 και η μπάλα, που βρίσκεται στον αέρα, κινείται κατά μήκος της γραμμής εκτός ορίων. Ο Β1 προσπαθεί να πιάσει την μπάλα και πηδά από τον αγωνιστικό χώρο, πάνω από την γραμμή. Ο Β1 είναι ακόμη στον αέρα όταν αυτός: Πιάνει τη μπάλα με τα δύο χέρια ή η μπάλα αναπαύεται στο ένα (1) χέρι και η μπάλα επιστρέφει στον αγωνιστικό χώρο όπου και πιάνεται από τον Α2.

∆ιευκρίνηση: Ο Β1 απέκτησε την κατοχή για την ομάδα Β. Ο Α2 επανέκτησε τον έλεγχο της μπάλας για την ομάδα Α. Η ομάδα Α θα έχει νέα 24 δευτερόλεπτα στη συσκευή των 24άρων (shot clock).

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Γκρίζο φόντο

Δειτε επισης

Παναθηναϊκός: Χωρίς Γκραντ, με Σερέλη στον πάγκο του

Με Σερέλη και χωρίς Γκαρντ κόντρα στο Περιστέρι. Με δύο σημαντικές απουσίες θα παραταχθεί …