Κεντρική NBA “Έφυγε” στα 101 ένας σπουδαίος θρύλος
NBA

“Έφυγε” στα 101 ένας σπουδαίος θρύλος

john kundla

john kundla

Ο Τζον Κούντλα, ο οποίος ήταν ο πρώτος προπονητής στην ιστορία των Λος Άντζελες Λέικερς (τότε Μινεάπολις Λέικερς) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 101 ετών από φυσικά αίτια. Πρόκειται για μια από τις πιο θρυλικές φιγούρες στην ιστορία των “λιμνανθρώπων”, σημαδεύοντας με το έργο του τα πρώτα χρόνια του κορυφαίου πρωταθλήματος στον πλανήτη.

Ειδικότερα, ο Κούντλα κατέκτησε 5 πρωταθλήματα NBA σε διάστημα 6 ετών με τους Λέικερς (1949, 1950, 1952, 1953, 1954) ενώ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής και στο NBL (1948), προτού οι Λέικερς ενταχθούν στο NBA. Έκατσε στον πάγκο της ομάδας έως το 1959, έχοντας συνολικό ρεκόρ 432-302 σε αγώνες κανονικής περιόδου και προπονώντας παίκτες όπως τον Τζορτζ Μάικαν, τον Βερν Μίκελσεν αλλά και τον νεαρό Έλτζιν Μπέιλορ κατά την τελευταία του σεζόν στην ομάδα.

Στη συνέχεια, ο Κούντλα μεταπήδησε στο κολέγιο της Μινεσότα, όπου και παρέμεινε ως πρώτος προπονητής μέχρι το 1969. Έγινε, μάλιστα, ο πρώτος κόουτς στην ιστορία του κολεγίου που επέτρεψε σε Αφροαμερικανούς να λαμβάνουν υποτροφίες. Μετά την προπονητική του καριέρα, παρέμεινε στο κολέγιο ως γυμναστής, μέχρι που αποσύρθηκε οριστικά το 1981.

Το 1995, είχε φθάσει η ώρα για την ύψιστη διάκριση, με τον Κούντλα να εντάσσεται στο Hall of Fame, μαζί με τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και τον Βερν Μίκελσεν. Μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, μάλιστα, ο Κούντλα ήταν το γηραιότερο μέλος οποιουδήποτε Hall of Fame των 4 μεγάλων αθλημάτων στις ΗΠΑ!

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε NBA

Δειτε επισης

NBA: Προκρίθηκαν στους ημιτελικούς οι Κάβαλιερς

Το «εισιτήριο» για τους ημιτελικούς πήραν οι Κάβαλιερς. Το Κλίβελαντ είναι η ομάδα που θα …