Κεντρική Basket League Παναθηναϊκός Όταν η “dream team” του Παναθηναϊκού έφθασε στην κορυφή! (vids)

Όταν η “dream team” του Παναθηναϊκού έφθασε στην κορυφή! (vids)

panathinaikos 2009

panathinaikos-2009

Ήταν η κορυφαία ομάδα στην πλούσια ιστορία του Παναθηναϊκού, μια “αστραφτερή” 12άδα, ικανή να κατατροπώσει οτιδήποτε στεκόταν στον δρόμο της. Επρόκειτο για μια πληρέστατη υπερδύναμη, με “κανόνια” πρώτου μεγέθους σε κάθε θέση και τον κορυφαίο προπονητή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην άκρη του πάγκου. Κατά πολλούς, καμία άλλη ομάδα δεν άγγιξε την ποιότητα των “πρασίνων” του 2009, ούτε καν η μυθική Γιουγκοπλάστικα και η “πυραυλοκίνητη” Μακάμπι του Πίνι Γκέρσον. Και μια μέρα σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου του 2009 έμελλε να επικυρωθεί η κυριαρχία αυτής της φανταστικής “αρμάδας”.

jasikevicius-spanoulis

Διαμαντίδης, Σπανούλης, Γιασικεβίτσιους, Νίκολας, Χατζηβρέττας στην περιφέρεια, Πέκοβιτς, Μπατίστ, Φώτσης, Τσαρτσαρής, Περπέρογλου στις υπόλοιπες θέσεις, με προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς! Μια τέτοια σύνθεση φαντάζει σαν το πιο υπέροχο όνειρο εν έτει 2017, πριν από 8 χρόνια, όμως, ήταν πέρα για πέρα πραγματικότητα. Το “τριφύλλι” είχε προκριθεί σχετικά εύκολα στο Final-Four του Βερολίνου για 9η φορά στην ιστορία του, “σπάζοντας” εις διπλούν την έδρα της Σιένα στα προημιτελικά ενώ, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης αλλά και του Top-16 σημείωσε συνολικά 12-4. Η “τιτανομαχία” με τον αιώνιο αντίπαλο, Ολυμπιακό στα ημιτελικά τον ανέδειξε νικητή στα σημεία (84-82), με τη ρωσική “αρκούδα”, ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τον περιμένει στο μεγάλο “ραντεβού” του τελικού.

Η ΤΣΣΚΑ στόχευε στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου ευρωπαϊκού τροπαίου της, με τον Έτορε Μεσίνα στον πάγκο και με μια πλειάδα αστέρων στο παρκέ (Σισκάουσκας, Χόλντεν, Σμόντις, Λάνγκτον). Εκείνο το Final-Four δεν θεωρήθηκε τυχαία ως το πιο ισχυρό όλων των εποχών, με τους 4 “μονομάχους” να παρατάσσουν εκπληκτικές ομάδες στο παρκέ. Ο τελικός, όμως, ήταν το απόλυτο φινάλε, ο ιδανικός επίλογος μιας υπέροχης διοργάνωσης.

Το πρώτο ημίχρονο έμεινε στην ιστορία ως ζωντανό παράδειγμα του απόλυτου μπάσκετ σε άμυνα και επίθεση, με τους “πράσινους” να “κονιορτοποιούν” τους Ρώσους σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου. Τα τρίποντα έμπαιναν “βροχή” (8/14), με τον Μεσίνα να τιμωρείται με τον πιο παραδειγματικό τρόπο για τη ζώνη που επέλεξε στην άμυνα. Το γήπεδο “άνοιγε” σε πρωτοφανή βαθμό, οι σύνθετες άμυνες του Ομπράντοβιτς είχαν εγκλωβίσει τους αντιπάλους και το ημίχρονο έληξε με σκορ 48-28! Οι παίκτες του “τριφυλλιού” άγγιξαν το τέλειο, με τους φίλους της ομάδας να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

zeliko-obradovic

Το σκηνικό έμελλε, δυστυχώς να αλλάξει άρδην στο δεύτερο ημίχρονο. Το παιχνίδι έγινε ιδιαίτερα physical, με την ΤΣΣΚΑ να μειώνει αισθητά τις κατοχές του παιχνιδιού, επιβάλλοντας έναν ιδιαίτερα αργό ρυθμό. Με σερί 15-0, η ομάδα του Μεσίνα επέστρεψε άμεσα στην αναμέτρηση, με την υπέροχη εικόνα του πρώτου ημιχρόνου να γίνεται σκόνη και θρύψαλα. Τα πάντα κρίθηκαν στην τελευταία κατοχή, με τον Παναθηναϊκό να έχει προβάδισμα 2 πόντων και την ΤΣΣΚΑ να έχει την μπάλα.

Ο Ομπράντοβιτς επέλεξε να ρίξει τον Νίκολας πάνω στον Ραμούνας Σισκάουσκας, δίχως να κάνει φάουλ, ώστε να πάρει την τελευταία κατοχή της ομάδας. Ο Νίκολας, έχοντας εξελιχθεί σε σπουδαίο αμυντικό, έκανε ό,τι μπορούσε, ο Σισκάουσκας σούταρε και η μπάλα αναπήδησε εκτός καλαθιού. Η κόρνα είχε ηχήσει, με τον Παναθηναϊκό στην κορυφή της Ευρώπης για 5η φορά!

mike-batiste

Παρά την προσπάθεια του Ισπανού διαιτητή, Χουαν Κάρλος Αρτεάγα να “κλέψει” τις εντυπώσεις στο 2ο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός δεν πτοήθηκε και έφθασε μέχρι το τέρμα. Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ο MVP του Final-Four, με την απονομή να περιλαμβάνει και μια σημαδιακή σκηνή. Ήταν η στιγμή που ο Δημήτρης Διαμαντίδης σήκωσε το τρόπαιο μαζί με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, σε μια αλλαγή της σκυτάλης, όσον αφορά τα αρχηγικά καθήκοντα στις τάξεις των “πρασίνων”!

spanoulis

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HREHAdqkU0c]

Παναθηναϊκός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71 (48-28)

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σπανούλης 13, Περπέρογλου, 6, Μπατίστ 6, Φώτσης 13, Νίκολας 7, Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10, Πέκοβιτς 6, Γιασικεβίτσιους 10

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Ζήσης, Σμόντις 9, Σισκάουσκας 13, Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Λάνγκντον 13, Κάουν 3, Κριάπα 9, Πλάνινιτς 5, Μόρις

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Παναθηναϊκός

Δειτε επισης

Ο Τζοέλ Εμπίντ πάσχει από παράλυση Bell

Επιβεβαίωσε ο Εμπίντ πως πάσχει από τη νόσο Bell Σε μια αποκάλυψη προέβη ο Έιντριαν Βοϊναρ…