Κεντρική Γυναίκες Τζώρτζης Δικαιουλάκος: ένας “μαχητής” της προπονητικής

Τζώρτζης Δικαιουλάκος: ένας “μαχητής” της προπονητικής

Δικαιουλάκος

tzortzis-dikaioulakos

Οι επιτυχημένες πορείες και οι διακρίσεις τείνουν να γίνουν συνήθεια για τον Τζώρτζη Δικαιουλάκο. Ο 48χρονος τεχνικός έχει καταστήσει τη γυναικεία ομάδα της Φενέρμπαχτσε ως μια από τις σταθερές δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ καθώς θα “γευθεί” για 2η συνεχή φορά το “νέκταρ” της συμμετοχής στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα, αποκλείοντας την ισπανική Αβενίδα στην προημιτελική φάση (2-1 στις νίκες). Το παλμαρέ του έμπειρου κόουτς εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο και πλέον η απόλυτη κορυφή δεν φαντάζει τόσο μακρινή.

Τα… πάντα μόνο στην 2winbet.gr η οποία προσφέρει στους πελάτες της LIVE STREAMING και τις καλύτερες αποδόσεις της αγοράς στα ευρωπαϊκά ματς αλλά και αυτά του ΝΒΑ!

Η Φενέρ παρουσιάστηκε αξιοθαύμαστα σταθερή τη φετινή σεζόν, τερματίζοντας στη 2η θέση του 1ου ομίλου της διοργάνωσης, με ρεκόρ 11-3, παρά το μειωμένο μπάτζετ της. Ο Δικαιουλάκος δημιούργησε και καθοδήγησε ένα τρομερά συμπαγές σύνολο, το οποίο έχει ήδη εμπλουτιστεί με το πρόσφατο απόκτημά του, τη σταρ του WNBA, Κάντας Πάρκερ. Το έργο της τουρκικής ομάδας στον ημιτελικό (14 Απριλίου) θα είναι τρομερά δύσκολο απέναντι στην ρωσική Εκατερίνμπουργκ των πολλών αστέρων (Μπρίτνεϊ Γκράινερ, Ντιάνα Ταουράσι, Άλμπα Τόρενς) αλλά η εμπειρία και οι γνώσεις του Έλληνα κόουτς μπορούν να σταθούν ως καθοριστικός παράγοντας.

george dikaioulakos-

Ποιός μπορεί να ξεγράψει άλλωστε έναν προπονητή, ο οποίος διδάχθηκε τα μυστικά της προπονητικής στη μεγάλη των “πλάβι” σχολή; Μέχρι το 1993, ο Δικαιουλάκος βρισκόταν στη Γιουγκοσλαβία, διατελώντας χρέη παίκτη αλλά και προπονητή σε τμήματα υποδομών. Οι “σειρήνες” του πολέμου τον υποχρέωσαν να επαναπατριστεί και στην πορεία της καριέρας του θήτευσε δίπλα σε έμπειρες “φιγούρες” του μπάσκετ, όπως ο Ντιρκ Μπάουερμαν, ο Λευτέρης Σούμποτιτς (το 2002 στον Ολυμπιακό, κατακτώντας μάλιστα και το κύπελλο Ελλάδος), ο Γιώργος Καλαφατάκης και ο Κώστας Μίσσας.

Το γυναικείο μπάσκετ παρουσιάστηκε τελείως τυχαία στον δρόμο του, όταν ανέλαβε βοηθός προπονητή στην Εθνική Γυναικών το 2006. Μάλιστα, συμμετείχε και στον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ το 2009, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα εξέπληξε τους πάντες, κατακτώντας την 5η θέση. Ακόμη, εργάστηκε ταυτόχρονα στην Εθνική Νέων Ανδρών το 2009 ως βοηθός του Μίσσα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ Νέων (με τη γενιά των Σλούκα, Παπανικολάου, Γιάνκοβιτς κ.α)Η πραγματική καθιέρωσή του, όμως, έμελλε να έρθει σε συλλογικό επίπεδο.

Οι δύο σεζόν του Δικαιουλάκου στον Αθηναΐκό (2009 και 2010) έμειναν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη των φιλάθλων του μπάσκετ. Ο σύλλογος από τον Βύρωνα κατέκτησε 2 πρωταθλήματα Ελλάδος δίχως να ηττηθεί σε κανένα ματς ενώ έδειξε το μεγαλείο του και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατακτώντας το Eurocup! Πρόκειται για την πιο “χρυσή σελίδα” στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, με τον Δικαιουλάκο να φιγουράρει ως κεντρικό πρόσωπο σε αυτή.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=-MY9ciKxaII]

Ο δρόμος για μια δυνατή ευρωπαϊκή καριέρα είχε ήδη “ανοίξει”, με τον Δικαιουλάκο να αφήνει το στίγμα του σχεδόν από όπου πέρασε. Εργάστηκε κατά σειρά σε Λότος Γκίνια (Πολωνία), Φενέρμπαχτσε, Ταργκοβίτσε (Ρουμανία, ίσως η μόνη μη επιτυχημένη θητεία του) και Νατζέντα (Ρωσία) προτού επιστρέψει στη Φενέρ τον Μάιο του 2015. Έχει κατακτήσει πληθώρα εγχώριων τίτλων (πρωταθλήματα και κύπελλα Τουρκίας, κύπελλο Πολωνίας) ενώ συμμετέχει μονίμως στην Ευρωλίγκα από το 2011. Το 2014 έφθασε στα προημιτελικά με τη Νατζέντα, πέρσι μπήκε στο Φάιναλ Φορ, κατακτώντας την 3η θέση με τη Φενέρ ενώ φέτος επιστρέφει στα ημιτελικά για νέες “περιπέτειες”.

Ο άτεγκτος επαγγελματισμός του, η εργατικότητα και η προσήλωση στη δουλειά του τον έχουν αναγάγει ως τον νο.1 πρεσβευτή του γυναικείου μπάσκετ στο εξωτερικό, παίρνοντας μάλιστα το χρίσμα του πρώτου προπονητή της Εθνικής Γυναικών, το 2013, όπου εργάστηκε έως το 2015. Πρόκειται για έναν λάτρη της τακτικής και της πλήρους πειθαρχίας, ο οποίος θέλει να επιδιορθώνει τη “λεπτομέρεια της λεπτομέρειας”, όπως έχει πει ο ίδιος στο παρελθόν. Το σίγουρο είναι ότι η ελληνική σχολή προπονητών αποτελεί μια ατελείωτη “δεξαμενή”, με τον Δικαιουλάκο να βρίσκεται ανάμεσα στους πιο επάξιους εκπροσώπους της, απολαμβάνοντας τον απόλυτο σεβασμό όπου και να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Μάριος Φορτούνης
Περισσότερα σε Γυναίκες

Δειτε επισης

Μονακό – Φενέρμπαχτσε 93-88 (vid)

Το γύρισε και ισοφάρισε η Μονακό Η Μονακό επικράτησε της Φενέρ με σκορ 93-88 και ισοφάρισε…