Κεντρική Basket League ΠΑΟΚ Συγκίνηση στην παρουσίαση του λευκώματος της ιστορίας του ΠΑΟΚ

Συγκίνηση στην παρουσίαση του λευκώματος της ιστορίας του ΠΑΟΚ

ebasket

ebasket

O ΠΑΟΚ έχει μεγάλες στιγμές σε Ελλάδα και Ευρώπη, παλαιότερα πρωταγωνιστούσε και υπήρχε μια περίοδος που ως στόχος ήταν… μόνο οι τίτλοι. Το ένδοξο παρελθόν του “Δικεφάλου” θα μπορούν να το μελετήσουν οι οπαδοί των “ασπρόμαυρων” (και γενικώς οι φίλοι του μπάσκετ) στο λεύκωμα “ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, 90 Χρόνια Ιστορίας Καλαθοσφαίρισης του ΠΑΟΚ”. Είναι ένα φωτογραφικό λεύκωμα 544 σελίδων και το έχει επιμεληθεί ο Νίκος Σταυρόπουλος ενώ η έκδοση του λευκώματος γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΟΚ. Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο “Μακεδονία Παλλάς” για την παρουσίαση του λευκώματος και άνθρωποι του “Δικεφάλου” δήλωσαν (και έδειξαν) συγκινημένοι όταν χρειάστηκε να μιλήσουν για το λεύκωμα.

Πρέλεβιτς: “Εντυπωσιασμένος και συγκινημένος”

O Mπάνε Πρέλεβιτς είπε: “Είμαι συγκινημένος και έχω εντυπωσιαστεί. Εχει φοβερές φωτογραφίες (το λεύκωμα”. Νίκο (μίλησε προς τον Σταυρόπουλο) η δουλειά σου είναι καταπληκτική. Ευχαριστώ και την Επιτροπή που δημιουργήθηκε για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ”.

Ζουρνατσίδης: “Ο Σταυρόπουλος παντού είχε τον υπολογιστή δίπλα του”

O επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ, πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φραγκούλης Φράγκος έδωσε τα συγχαρητήριά του προς τον Σταυρόπουλο, η Βούλα Πατουλίδου δεν μπόρεσε να βρεθεί στην εκδήλωση ενώ ο τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατσίδης τόνισε: “Είμαι χαρούμενος που είμαι σε αυτή την θέση και είμαι χαρούμενος που ήμουν παρών στην δημιουργία αυτού του λευκώματος. Ο Νίκος όπου πηγαίναμε, είχε τον υπολογιστή δίπλα του… Οπου κι αν ήμασταν ακόμη και σε ταβέρνα ή σε διάφορες πόλεις στα ταξίδια ο αθεόφοβος είχε μαζί του τον υπολογιστή και έβγαζε φωτογραφίες. Θυμάμαι πως με έπαιρνε αργά το βράδυ να μου πει ότι βρήκε μια φωτογραφία (μια παλιά φωτογραφία για το λεύκωμα). Οταν τον έβλεπα να μπαίνει στο γραφείο και σκεπτόμενος πως βρήκε έναν παίκτη-λαβράκι, μου έλεγε πως βρήκε φωτογραφία με τα εγκαίνια του Καυτανζογλείου παρέλαση με την ομάδα του ΠΑΟΚ. Οταν είδα το βιβλίο τυπωμένο ένιωσα συγκινημένος”.

Σταυρόπουλος: “Ευχαριστώ τον Σαββίδη…”

Ο Νίκος Σταυρόπουλος ανέφερε: “Εφερα κολλητούς μου για να πουν καλά λόγια… Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Θα αρχίσω λίγο ανάποδα και θα πω αυτούς που βοήθησαν. Είναι ελληνική χορηγία του Ιβάν Σαββίδη και έχουμε εκδώσει 1000 βιβλία και χρειάστηκαν πολλά λεφτά. Τον ευχαριστώ από καρδιάς (τον Σαββίδη) γιατί έγινε το όνειρό μου πραγματικότητα. Το μισό βιβλίο είναι του Θανάση Κουματσιώτη. Βρήκε μια φωτογραφία από την πεντάδα της ομάδας του ΠΑΟΚ το 1959. Την πήρα στο σπίτι. Εκανα το γνωστό σκανάρισμα. Επειδή ήθελαν πίσω την κορνίζα, ο Θανάσης ήρθε σπίτι μου, πήρε την κορνίζα και την πήγε στον Ορέστη (Αγγελίδη). Ευχαριστώ τον Παναγιώτη Χορόζογλου που έδωσε σημαντικό αρχείο για το λεύκωμα. Ευχαριστώ την ΚΑΕ ΠΑΟΚ που μου έδωσε το δικαίωμα να διαλέξω υλικό. Εγινε και μια συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Ευχαριστώ τον Παύλο Μακρίδη γιατί οι φωτογραφίες είναι από τα προσωπικά αρχεία του καθένα. Πήρα μόνο από αυτόν τον φωτογράφο που συνεργάζεται με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Πήρα φωτογραφίες και από τους παλαιμάχους. Ολο αυτό το υλικό το μαζέψαμε επτά χρόνια. Δύο χρόνια κάναμε σκανάρισμα και αυτό το ανέλαβε ένας πιτσιρικάς, ο Αλέξανδρος. Αυτό που έγινε δεν είναι δημιουργία του Σταυρόπουλου αλλά όσων έβαλαν το λιθαράκι τους. Οταν πήραμε το Κύπελλο Γενεύης ή το Κύπελλο του 1984 χάρισα τις φανέλες μου. Τώρα αναπολώ τι μου έμεινε και μια Κυριακή κατέβασα το άλμπουμ των αθλητικών φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες μου θύμισαν πολλά και αναρωτήθηκα τι έγινε στις προηγούμενες δεκαετίες και τι φορούσαν οι παίκτες. Εγινα, λοιπόν, πρόεδρος του συνδέσμου παλαιμάχων για να βραβεύσουμε παλιούς παίκτες. Βραβεύαμε ανθρώπους και εγώ αλλά και ο Θανάσης ζητούσαμε φωτογραφίες. Ετσι αρχίσαμε να έχουμε εικόνα για όλη την ιστορία. Οταν μαζεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός των φωτογραφιών, έβλεπα το… πίσω από τον πρωταγωνιστή. Έβλεπα για παράδειγμα να παίζουν με μυτερά παπούτσια και δημιουργούσα πώς οι σελίδες να κρύβουν μια μικρή ιστορία. Ηθελα η κάθε σελίδα να δείχνει κάτι. Μπερδεύτηκα και κουράστηκα αλλά τελειώσαμε και βγάλαμε το βιβλίο το οποίο βγήκε στα ελληνικά. Ηθελα να βγει και στα ισπανικά. Τα νέα παιδιά πρέπει να διαβάσουν ιστορία. Εχω σκοπό να το στείλω στο Μουσείο της Γενεύης, της FIBA, στην Εθνική Βιβλιοθήκη αλλά και στο Μουσείο της Βοστώνης. Ξεφυλλίζοντας το λεύκωμα θα δείτε την ιστορία του ΠΑΟΚ στο μπάσκετ”.

 

  • porter paok

    ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…
  • Μαρούσι - Απόλλων Πάτρας

    Basket League: Αυλαία στα play out

    Ντέρμπι ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Μαρούσι για τη Stoiximan Basket League Η τελευταία αγωνιστική …
  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Νίκος Δραγόλιας
  • porter paok

    ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

    Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…
  • paok

    ΚΑΕ ΠΑΟΚ: «Εμείς μαζί για μια ζωή»

    Πολύ ιδιαίτερη ημέρα η σημερινή για τον ΠΑΟΚ καθώς συμπληρώνει 98 χρόνια ζωής. Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ …
  • levin porter jr paok

    ΠΑΟΚ – Καρδίτσα 85-70

    Νίκη για ΠΑΟΚ με “όργια” του Κέβιν Πέτερ Τζούνιορ Ακόμη ένα βήμα για την είσοδ…
Περισσότερα σε ΠΑΟΚ

Δειτε επισης

ΠΑΟΚ – Μαρούσι 77-62

Ο ΠΑΟΚ νίκησε το Μαρούσι και μπήκε στα playoff της Basket League Την είσοδο του στα playof…