“Ποιος Κολέ;”

heurtel fournier fist pagkosmio

heurtel-fournier-fist-pagkosmio

Στον ραδιοφωνικό αέρα του Sentra FM φιλοξενήθηκε ο Νίκος Λινάρδος, ο οποίος φρόντισε να μας… διαφωτίσει για το γαλλικό μπάσκετ και τη δομή του. Εργάστηκε άλλωστε πρόπερσι στη Λιμόζ, όντας στο πλευρό του Παναγιώτη Γιαννάκη. Επομένως είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος να αναλύσει τον τρόπο δουλειάς των “τρικολόρ”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη νίκη των Γάλλων επί των Ισπανών, αλλά και στη Σερβία, που μοιάζει ικανή να κατακτήσει ένα μετάλλιο στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το γαλλικό μπάσκετ: “Μπόρεσα και κατάλαβα πράγματα για τη δομή και πως φαντάζονται την Εθνική. Δεν σας κρύβω ότι τα πειράγματα των Ελλήνων στους Γάλλους ήταν πολλά! Η Εθνική όμως είναι τελείως διαφορετική από το πρωτάθλημα. Η δουλειά που γίνεται και η ένταση δεν έχει καμία σχέση με το προηγμένο ελληνικό πρωτάθλημα. Το γαλλικό είναι πολύ απρόβλεπτο πρωτάθλημα.

Η Εθνική Γαλλίας είναι πάντα στα μετάλλια τα τελευταία χρόνια. Είναι η ομάδα των εξαγώγιμων παικτών. Τους δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση το ότι παίζουν στο ΝΒΑ. Έχουν πολύ δυνατό, πολύ αθλητικό σύνολο. Ο Κολέ είναι φίλος με τους παίκτες. Οι παίκτες ρυθμίζουν τις καταστάσεις. Αν ρωτήσεις για την Εθνική θα σου πουν… Ποιος Κολέ; Ο Πάρκερ και η παρέα του!

Δεν τον υποβαθμίζω τον προπονητή, απλά έχουν βρει χημεία. Έχουν βρει δυο ακαταμάχητους ψηλούς και υπάρχει κράμα παλιών και νέων. Υπάρχει το κενό των Πάρκερ, Ντε Κολό, αλλά ισοσταθμίστηκε με τους υπάρχοντες παίκτες στο ρόστερ.

Υπάρχει στο Παρίσι μια ακαδημία, που τα παιδιά παίρνουν υποτροφίες και παίζουν όλη μέρα μπάσκετ. Κάθε χρόνο πάνε οι ομάδες που έχουν λεφτά και “ψωνίζουν” από εκεί παιδιά. Ο κόουτς Γιαννάκης είχε εισηγηθεί να πάρει τρία παιδιά, τελικά πήρε έναν. Στα εφηβικά και στα κάτω των 22 τμήματα των ομάδων, δεν υπάρχει κάτι καλό.

Τους παίρνουν με την προοπτική να παίξουν στην U-20, προπονούνται με την ανδρική και τους κάνουν πολυετή συμβόλαια. Σε μικρές ηλικίες δεν έχουν καλές ομάδες. Στην ομάδα της Γαλλίας στη Ρόδο πριν 4 χρόνια, είχαν τους Ντιό, Τζάκσον”.

Για τη νίκη επί της Ισπανίας: “Η Ισπανία έφαγε ηχηρό χαστούκι. Λίγο η διαιτησία, λίγο οι παίκτες οι καλοί, λίγο ο εγωισμός που τους ωθούσε τα προηγούμενα χρόνια, καταρρίφθηκαν και η Γαλλία με μεστή εμφάνιση την άφησε έξω από τα μετάλλια μετά από χρόνια. Ήταν φυσιολογικό όταν είσαι διοργανωτής έχεις τα καλά υπέρ σου (σ.σ.: μιλώντας για τις διασταυρώσεις έτσι ώστε να μην πέσει πάνω στις ΗΠΑ). Αλλά την… πάτησαν, είναι τα νοκ άουτ που μπορεί να πας σπίτι σου”.

Για την Σερβία: “Με εντυπωσίασε. Αν τους βάλεις μεμονωμένα και κάνεις άθροισμα είναι πολύ μπροστά από άλλες ομάδες. Έχουν τον πιο μεστό Τεόντοσιτς των τελευταίων χρόνων. Έχουν αυτοπεποίθηση, είναι κι εκπληκτικός ο Τεόντοσιτς, έχουν πολύ καλούς σουτέρ, έχουν τον Ραντούλιτσα κάτω από το καλάθι. Οι Σέρβοι είναι από τις πολύ μεγάλες σχολές και το περιμέναμε να κάνουν το comeback και το έκαναν σ’ αυτό το Παγκόσμιο”.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Παγκόσμιο

Δειτε επισης

Νέντοβιτς: «Δεν μετανιώνω που δεν πήγα στο Mundobasket»

Στην Εθνική Σερβίας αναφέρθηκε ο Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς σε δηλώσεις που πα…