Γράψαμε μετά την εθνική νίκη επί της Αργεντινής στο Μουντομπάσκετ, σε πλήρη έκσταση, σε σχόλιό μας για τα “Γονίδια… Παγκοσμίου”, υπενθυμίζοντας ότι ο Γιάννης Μπουρούσης “ανακαλύφθηκε” από τον αείμνηστο Γιώργο Αμερικάνο.
Με την ευκαιρία, ευχαριστούμε την αδελφική μας φίλη Χριστίνα Αμερικάνου για την δημόσια αναφορά της στην ταπεινότητά μας, από την συχνότητα του Alpha και στην εκπομπή του Σταύρου Γεωργακόπουλου. Ευχαριστούμε και τον Γιάννη για τα καλά λόγια, που μάθαμε ότι είπε για χάρη μας και το γράφουμε δημόσια, επειδή ιδιωτικά ποιος ξέρει πότε θα έχουμε την ευκαιρία; Χρόνια και ζαμάνια έχουμε να τα πούμε διά ζώσης με τον νεοηγέτη της “επίσημης αγαπημένης”.
Όμως, πάνω στην έκσταση της στιγμής και μάλιστα προχωρημένα ξημερώματα (σ.σ. ασόβαρη δικαιολογία είναι αυτό), παραλείψαμε να αναφέρουμε την εξαιρετική δουλειά του Δημήτρη Πρίφτη. Αναφερθήκαμε στους Κατσικάρη-Σκουρτόπουλο και γράψαμε και για τους “λοιπούς συντελεστές”, αλλά προφανώς στους “λοιπούς” δεν υπαινιχθήκαμε τον Δημήτρη διότι απλούστατα τον είχαμε… διαγράψει προσωρινά από τη μνήμη μας!
Ο Πρίφτης έχει δώσει διαπιστευτήρια αξιοσύνης και προσφοράς στην δουλειά του και επομένως δεν περίμενε την δική μας διαπίστωση. Ξαναδιαβάζοντας από διαστροφή το άρθρο μας “διαγνώσαμε”, ότι κάπου υστερεί. Συνειδητοποιήσαμε την μεγάλη παράλειψή μας και ως εκ τούτου θελήσαμε να επανορθώσουμε κατά κάποιο τρόπο. Πολλοί είδαν το άρθρο μας λίγοι το κατάλαβαν, αλλά εμείς δεν νιώθαμε καλά με τη συνείδησή μας.
Ο Δημήτρης Πρίφτης, προπονητής με “λόου προφάιλ”, αποτελεί μέλος της “προικοθήκης” του ελληνικού μπάσκετ μεταξύ των τεχνικών. Δεν χωρά αμφιβολία γι’ αυτό. Το λένε οι “μαρτυρίες” των παικτών, που έχουν συνεργαστεί μαζί του. Το λένε κυρίως οι ίδιοι οι συνάδελφοί του, που έχουν “ανακαλύψει” στον 46χρονο τεχνικό την αστείρευτη γνώση και ευστροφία, σε σημείο που να θεωρείται ο πλέον περιζήτητος “πρωτοδεύτερος” προπονητής των τελευταίων ετών.
Τον “ζήσαμε” πιο έντονα κατά την εξαετή θητεία του ΑΕΚ. Όχι έχοντας προσωπική επαφή, καθώς ανέκαθεν διατηρούσε από χαρακτήρος μία απόσταση, που ενίοτε προκαλούσε παρεξηγήσεις. Τον ζήσαμε ως προπονητή και αυτό είναι το μείζον, και όχι οι δημόσιες σχέσεις.
Οι προπονητές πέφτουν (7 στον αριθμό) και ο Πρίφτης μένει… Ήταν ψευτοσύνθημα, που κυκλοφορούσε τότε, όχι απαραίτητα για κακό.
Ακόμη κι αν ετύγχανε της εμπιστοσύνης της διοίκησης ο Πρίφτης, ποιος θα τολμούσε να μιλήσει για “χαριστική θέση” όταν η “Βασίλισσα” διέθετε προπονητές με ισχυρή προσωπικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Όπως ήταν οι Κατσικάρης, Κακιούσης, Αλεξανδρής, Μαρκόπουλος, Κορωνιός, Αγγέλου, Φλεβαράκης;
Μετά την αποπομπή Κορωνιού μάλιστα είχε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί σε πρώτος προπονητής της, αλλά αρνήθηκε την πρόταση του τότε χρηματοδότη της ΑΕΚ, Δημήτρη Δρόσου. Ή ήταν χάρισμα… να είσαι δίπλα στον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Γιόνας Καζλάουσκας και στον Ηλία Ζούρο στην Εθνική; Ή ήταν χάρισμα να είσαι μέλος του τεχνικού επιτελείου του πρωταθλητή Παναθηναϊκού;
Ο Δημήτρης Πρίφτης, που έχει διατελέσει φυσικά και πρώτος προπονητής ομάδων έχει μπροστά του χρόνο άφθονο υγεία να ΄χει) για να ξεδιπλώσει το προπονητικό του ταλέντο και να διεκδικήσει διακρίσεις. Μακριά από μας η όποια “αγιογραφία” του οποιουδήποτε. Προφανώς θα κουβαλάει κατά την ανθρώπινη νομοτέλεια και τρωτά ο Δημήτρης Πρίφτης. Οφείλαμε, ωστόσο να καταθέσουμε την άποψή μας έστω σε δεύτερο χρόνο…
Όχι άδικα ο Κατσικάρης τον επέλεξε για συνεργάτη του στο δικό του προπονητικό άλμα, μαζί με τον Θανάση. Μαζί με τον Μεριχωβίτη. Μαζί με τον Κώτση. Όλοι τους μια εξίσωση, που βρήκε λύσεις και αναδείχθηκε από την διοίκηση Φιλίππου-Γρανίτσα. Πριν προκαλέσει πανικό η μη ανέγερση των γηπέδων στη Νέα Φιλαδέλφεια και οι Φιλίππου-Γρανίτσας “προσβληθούν” από τις αρρωστημένες αυτοκαταστροφικές τάσεις και γκρεμίσουν (και) την ΑΕΚ, που εκείνοι έφτιαξαν…