Κεντρική Ελλάδα Αφιέρωμα Με φόντο το δαχτυλίδι! (vid)

Με φόντο το δαχτυλίδι! (vid)

playoffs tree 20141

playoffs tree 2014

Μετά και τα χθεσινά αποτέλεσμα “συμπληρώθηκε το παζλ” των τελικών στις δύο περιφέρειες. Το πολυαναμενόμενο ζευγάρι Πέισερς – Χιτ είναι γεγονός και οι αναμετρήσεις τους αναμένεται να είναι δραματικές, εντυπωσιακές και κλειστές με πολύ σασπένς ενώ περιμένουμε μάχες μέχρις εσχάτων μεταξύ των Θάντερ και των Σπερς ανάμεσα σε δύο ομάδες που υποστηρίζουν διαφορετικά στυλ. Προσωπική μας γνώμη είναι πως το remake των περυσινών Τελικών του ΝΒΑ, θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Ανατολική Περιφέρεια

george-pacers-heat

Ιντιάνα Πέισερς

Πέρυσι οι “Ινδιάνοι” ώθησαν τους πρωταθλητές στα όρια τους χάνοντας στο Game 7 τελικά με τις προσδοκίες να είναι τρομερά υψηλές για φέτος. Οι Πέισερς τις επαλήθευσαν ξεκινώντας ονειρικά τη σεζόν (ένα αρχικό 9-0 το οποίο έγινε 18-2 και συνέχισε αναλόγως) και διατηρώντας στη συντριπτική πλειοψηφία την πρωτιά στην Ανατολικής Περιφέρειας σημειώνοντας και το καλύτερο εντός έδρας ρεκόρ στο ΝΒΑ (35-6). Όλα καλά και ρόδινα μέχρι το All Star Break.

hibbert-pacers-wizards

Μετά από αυτό οι Πέισερς εμφανίστηκαν διαφορετική ομάδα, έδειχναν ότι έχασαν τη συνοχή και τη χημεία τους, η άμυνα τους (η καλύτερη στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος) έγινε πολύ soft και παραλίγο να χάσουν μέσα από τα χέρια τους την πρώτη θέση, από τους Χιτ, αλλά έσωσαν την παρτίδα στον τέλος. Τα σκαμπανεβάσματα τους είναι που αποτελούν το μεγαλύτερο ερωτηματικό εν όψει Χιτ καθώς αν συνεχίζουν να παρουσιάζουν ίδιο πρόσωπο δεν θα έχουν καλά ξεμπερδέματα.

Βέβαια στη σειρά με τους Ουίζαρντς έδειξαν πως ανακτούν το καλό τους πρόσωπο με τον Ρόι Χίμπερτ να αποτελεί τον x-factor στην έκβαση της σειράς. Αν αποδώσει όπως πραγματικά μπορεί τότε οι Πέισερς θα μπορέσουν να χτυπήσουν τους Χιτ ακριβώς εκεί που “πονάνε”, στη θέση “5”. Βέβαια όλα εξαρτώνται από τον ίδιο γιατί είναι εξαιρετικά ασταθής και στην κακή του μέρα επηρεάζει αρνητικά και την ίδια του την ομάδα.

Μαϊάμι Χιτ

Οι Χιτ, από την άλλη, δεν ήταν το ίδιο επιβλητικοί όπως άλλες χρονιές στην regular season. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς έμοιαζε πιο πολύ να κάνει συντήρηση εν όψει πλέι οφ καθώς πέρυσι είχε φτάσει στα όρια του. Από ότι φαίνεται μόνο σε καλό του έχει βγει καθώς είναι απλά ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΟΣ σε όλα τα παιχνίδια των πλέι οφ μέχρι τώρα και οι πρωταθλητές έχουν περάσει “αέρα” τους δύο πρώτους γύρους “σκουπίζοντας” τους Μπόμπκατς και γνωρίζοντας μονάχα μία ήττα από τους Νετς.

lebron-heat-nets

Η παρουσία του Γκρεγκ Όντεν ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστική για την έκβαση της σειράς καθώς είναι ο μόνος από το ρόστερ της ομάδας που μπορεί να ανακόψει τον Χίμπερτ ή έστω να τον περιορίσει ώστε να καλύψει κάπως την “αχίλλειο πτέρνα” των Πρωταθλητών. Οι έτεροι δύο των Βig Three οφείλουν να βελτιωθούν για να πλαισιώσουν ιδανικά τον “Βασιλιά” καθώς είναι δεδομένο πως χωρίς τους Ουέιντ και Μπος είναι αδύνατο να σηκώσει μόνος του όλο το φορτίο σε όλα τα ματς της σειράς.

Πρόβλεψη

Οι Χιτ έχουν την εμπειρία, την ποιότητα, τον ΛεΜπρόν και βρίσκονται σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση γεγονός που τους δίνει ένα ελαφρύ προβάδισμα παρά το μειονέκτημα έδρας και κυρίως λόγω της προβληματικής εικόνας που βγάζουν οι Πέισερς. Τα τέσσερα παιχνίδια της regular season ήταν μοιρασμένα-από δύο εντός έδρας νίκες η κάθε ομάδα- αλλά ήταν σαν να μην έγιναν καθώς τα πλέι οφ είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία.

Προβλέπουμε πρόκριση των Χιτ με 4-2.

Δυτική Περιφέρεια

spurs-thunder

Σαν Αντόνιο Σπερς

Οι Σπερς τερμάτισαν με το καλύτερο ρεκόρ σε όλο το ΝΒΑ (62-20) αλλά γνώρισαν την αμφισβήτηση κατά τη διάρκειας της regular season καθώς , όπως ισχυρίζονταν πολλοί, δεν μπορούσαν να νικήσουν τις δυνατές ομάδες των περιφερειών παρά μόνο τις πιο αδύναμες. Το τελευταίο δίμηνο έκλεισαν στόματα (για ακόμα μια φορά) νικώντας όποιον βρισκόταν στο διάβα τους σημειώνοντας ένα απίστευτο νικηφόρο σερί 19 αγώνων (πέμπτο μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ) και έκλεισαν τη χρονιά με ένα –επιμέρους- ρεκόρ 29-7. Στα συν η εξαιρετική διαχείριση του ρόστερ από τον Γκρεγκ Πόποβιτς που κράτησε “φρέσκους” τους Ντανκαν και, κυρίως Πάρκερ με φόντο τα πλέι οφ. Κάτι που απέδωσε καρπούς καθώς ο Γάλλος σταρ είναι “υπερηχητικός” στην post season μέχρι στιγμής και ειδικά στα παιχνίδια με τους Μπλέιζερς.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των “σπιρουνιών”, έναντι όλων σχεδόν των ομάδων, είναι η τρομερή συνεισφορά του πάγκου. Οι αναπληρωματικοί δεν δίνουν απλά ποιοτικές ανάσες στους βασικούς αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αποτέλεσαν τη “σπίθα” που έδωσε τη νίκη στους Σπερς. Άλλωστε, ο Γενικός Διευθυντής ης ομάδας Αρ Σι Μπιούφορντ, δεν είναι τυχαίο ότι αναδείχθηκε κορυφαίος για τη σεζόν που πέρασε.

parker-spurs-blazers

Οι Τεξανοί είναι πρώτοι σε ασίστ τόσο στην κανονική διάρκειας όσο και στα πλέι οφ (25.2 και 24.4 αντίστοιχα) καταδεικνύοντας πολλά για τον τρόπο παιχνιδιού τους. Καθοριστικής σημασία η αμυντική προσπάθεια του, εξαιρετικού, Κοουάι Λέοναρντ στο μαρκάρισμα του Κέβιν Ντουράντ με τον νεαρό φόργουορντ των Σπερς να έχει σαν παρακαταθήκη την εξαιρετική δουλειά που έκανε πέρυσι κόντρα στον Τζέιμς στους Τελικούς. Ο περιορισμός κατά κύριο λόγο του ΚD και εν κατά δεύτερο του Ουέστμπρουκ θα σημάνουν και την πρόκριση των “σπιρουνιών“.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ

Ο Κέβιν Ντουράντ, πρώτα, και ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, στη συνέχεια, αποτελούν το “Α” και το “Ω” των Θάντερ. Τα πάντα, επιθετικά, περνούν από τα χέρια τους ενώ γεμίζουν τις στατιστικές τους σε κάθε παιχνίδι προσφέροντας πολύ και σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ο KD έχει αναβαθμίσει το παιχνίδι του φέτος κάτι που έγινε μετά το δεύτερο τραυματισμό του alter ego του Ουέστμπρουκ το Γενάρη. Ο ηγέτης των “Κεραυνών” πραγματοποίησε εμφανίσεις κάτι παραπάνω από “μαγικές” με τις 40αρες να διαδέχονται η μία την άλλη και το triple-double να αποτελεί συχνό φαινόμενο. Δεν είναι τυχαίο αλλά αντιθέτως πέρα ως πέρα δίκαιο που αναδείχθηκε MVP. Ο συγκινητικός του λόγος μάλιστα λειτούργησε σαν “διακόπτης” που ξύπνησε τους συμπαίκτες του και τους έδωσε επιπλέον κίνητρο για να καθαρίσουν τη σειρά με τους Κλίπερς στα 6 παιχνίδια.

durant-westbrook-panigirismoi

Ο Ουέστμπρουκ αποτελεί ίσως τον πιο “εκρηκτικό” πόιντ γκαρντ του πρωταθλήματος, συνεπή αμυντικά, άριστο οργανωτικά και “δολοφονικό” στον επιθετικό τομέα. Το μεγάλο μείον είναι όταν το παιχνίδι δεν του βγαίνει τείνει να γίνεται επιπόλαιος παίρνοντας απεγνωσμένες και βεβιασμένες προσπάθειες αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να χαλάει και το παιχνίδι της ομάδας του. Πέραν του Σερζ Ιμπάκα και κάποιων εκλάμψεων του Ρέτζι Τζάκσον η Οκλαχόμα δεν διαθέτει τόσο αξιόλογο supporting cast για τα δύο αστέρια της κάτι το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο απέναντι στην ομάδα-υπόδειγμα πλουραλισμού που είναι οι Σπερς.

Πρόβλεψη

Οι Σπερς φαντάζουν φαβορί όχι μόνο για αυτή τη σειρά αλλά και για το δαχτυλίδι του πρωταθλητή όντες και αρκετά βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Δείχνουν ικανοί να βάλουν δύσκολα στον Ντουράντ, τον Ουέστμπρουκ και την παρέα τους και θα πάρουν εύκολα ή δύσκολα την πρόκριση απέναντι σε μια ομάδα που παρουσιάζει ένδεια ποιοτικών λύσεων και στηρίζεται αποκλειστικά στους δύο αστέρες της. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως οι “Κεραυνοί” σκούπισαν τα σπιρούνια στα τέσσερα παιχνίδια της regular season. Βέβαια, όπως υπογραμμίσαμε και προηγουμένως, οι συγκρούσεις σε πλέι οφ είναι “αλλουνού παππά ευαγγέλιο”.

Προβλέπουμε πρόκριση των Σπερς με 4-2 νίκες.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • mamba forever

    Mamba Forever

    “ΡΕ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΟΜΠΙ”… Αυτό είναι το πρώτο μήνυμα που διαβάζω, ανοίγοντας το κινητό με…
  • battle for la

    Double Impact (vid, pics)

    Εάν κάτι έγινε διακριτό μέσα από τη φετινή free agency (πέραν της δραστικής αλλαγής “…
  • panathinaikos verolino1

    Όταν έγινε “πεντάστερος” (vid)

      Σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από την προσθήκη ακόμα ενός αστεριού, του πέμπτου, …
Περισσότερα από Νίκος Χροναίος
Περισσότερα σε Αφιέρωμα

Δειτε επισης

Κύπελλο Ελλάδας: Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε!…