Κεντρική Ελλάδα Συνέντευξη “Αγιά Σοφιά και ΑΕΚ”

“Αγιά Σοφιά και ΑΕΚ”

kyranakis konstantinos

kyranakis-konstantinos

Από τους υποψηφίους, που ξεχώρισαν σ’ αυτήν την μακρά προεκλογική περίοδο. Ο Πρόεδρος της Νεολαίας του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) Κωνσταντίνος Κυρανάκης με τον οποίο μας ενώνουν και αξιακές-οπαδικές αναφορές χάρη στην ΑΕΚ, για την οποία δεν αποφύγαμε να τον ρωτήσουμε, παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στο eBasket. O Κωνσταντίνος διεκδικεί την ψήφο των Ελλήνων πολιτών ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη “Νέα Δημοκρατία”.

Η συνέντευξη:

Κωνσταντίνε, γιατί πρέπει να ψηφίσει Κυρανάκη ο ΄Ελληνας πολίτης; Τι μπορεί ν’ αλλάξει ο Κυρανάκης πιέζοντας και πώς τους Ευρωπαίους και για ποιο πράγμα;

“Ο Κυρανάκης είχε μία μικρή γωνιά από όπου μπορούσε να πιέσει στην Ευρώπη. Εκλέχτηκα πρόεδρος στη Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πέρυσι. Έκτοτε έχω γίνει ό,τι πιο ενοχλητικό κυκλοφορεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών και είμαι ειλικρινά περήφανος γι’ αυτό. Έχω παρουσιάσει σε πρωθυπουργούς, ευρωβουλευτές και επιτρόπους αναλυτικό σχέδιο για την μείωση της ανεργίας των νέων. Δεν ήταν ιδέες για να πούμε ότι κάναμε κάτι, μπορείτε να το κρίνετε άλλωστε από την περίληψή του, που έχω στην ιστοσελίδα μου (kyranakis.com).

Ήταν σοβαρό πλάνο για το οποίο δούλεψε πολύς κόσμος, υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και βάλαμε τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και άλλους επισήμους να το στηρίξoυν δημόσια. Έτσι άλλαξα κάτι μικρό. Αντίστοιχα, έκανα προτάσεις για την ελληνική ΑΟΖ, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και την μείωση της γραφειοκρατίας στην Ε.Ε. Σας τα λέω αυτά επειδή, καλύτερα να ψηφιστεί κάποιος, που ήδη έχει κάνει συγκεκριμένα πράγματα για την Ελλάδα, παρά κάποιον που υπόσχεται, ότι, αν εκλεγεί, θα φέρει τον παράδεισο στη γη”.

Δεν είσαι τόσο αναγνωρίσιμος στην Ελλάδα, αν και βοηθά η… εμφάνισή σου! Νιώθεις λίγο μειονεκτικά έναντι συναδέλφων σου, που είναι πιο προβεβλημένοι;

“Αν βοηθά, όπως λέτε, η εμφάνισή μου να διεκδικήσω την γυναικεία ψήφο, όπως ο… Ομπάμα! Δεν νιώθω μειονεκτικά, γιατί μόλις έγινα 27 ετών. Τους κοντράρω στα ίσα, και στο facebook μού στέλνει κόσμος για να μου πει ότι θα με ψηφίσει επειδή με είδε στην τηλεόραση να τα λέω “απλά και σωστά”, ή επειδή συμφωνεί με τις προτάσεις μου, που είναι για συγκεκριμένα θέματα και όχι επί παντός του επιστητού”.

Είσαι χρόνια στη Νέα Δημοκρατία; Δεν είναι δύσκολοι καιροί για να υπερασπίζεις ένα χώρο, που “κατηγορείται” (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) για το μαύρο χάλι της Ελλάδας;

Ναι, είμαι κάποια χρόνια και είδαν πολλά τα μάτια μου. Στους φίλους μου λέω, ότι όποιο κόμμα και να επιλέξουν, να δώσουν σταυρό, εκεί που δεν βλέπουν πολλές υποσχέσεις”.

Η επαγγελματική σου ιδιότητα ποια είναι;

“Στήνω ιστοσελίδες. Πληρωνόμουν από τα δεκαεννιά μου με μπλοκάκι και τώρα έχω την δική μου μικρή εταιρεία, που πηγαίνει πολύ καλά. Έχω και έναν συνέταιρο, το Δημόσιο, που έρχεται και μου παίρνει τα μισά, αλλά πιστεύω θα τα βρούμε κάποτε και θα μας αφήσει να κάνουμε τη δουλειά μας, φορολογώντας μας λιγότερο μπας και κάνουμε καμία πρόσληψη”.

Ζεις στο εξωτερικό και δεν ένιωσες έντονα τον πόνο του να υποβιβάζεται η ποδοσφαιρική ομάδα, η ΑΕΚ της καρδιάς σου, στη Β΄ Εθνική και κατόπιν οικειοθελώς στη Γ΄ Εθνική για να ξεκινήσει η διαδικασία εξυγίανσης.

“Και όμως το ένιωσα.  Αν και λόγω της ιδιότητάς μου τα τελευταία χρόνια απουσιάζω συνεχώς στο εξωτερικό, παρακολουθώ τις εξελίξεις. Δεν ξεχνάω το τελευταίο παιχνίδι της ΑΕΚ στην Α’ Εθνική κόντρα στον Πανθρακικό στο ΟΑΚΑ.  Ήταν μια πολύ δυσάρεστη στιγμή. Η στεναχώρια βέβαια για την πορεία της ΑΕΚ είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, όταν όλα έδειχναν πως δε θα βρισκόταν διέξοδο στη διοικητική αστάθεια.

Η  λύση για τον οικειοθελή υποβιβασμό και την οικονομική εξυγίανση ήταν ακριβώς ό,τι  χρειαζόταν μια τέτοια ιστορική ομάδα για να αρνηθεί τη μετριότητα και να αρχίσει από το μηδέν. Το βήμα αυτό το περιμέναμε και το προκρίναμε όλοι σχεδόν οι φίλαθλοι. Γι’ αυτόν το λόγο, αυτός ο υποβιβασμός μού προκάλεσε τελικά ανάμεικτα συναισθήματα. Στεναχώρια αλλά και ελπίδα για μια νέα δυνατή ΑΕΚ”.

Η επιστροφή Δημήτρη Μελισσανίδη στην ΑΕΚ σηματοδότησε την αναγέννησή της. Βέβαια, βασικός στόχος του είναι να γίνει η «Αγιά-Σοφιά». Η γνώμη σου;

«Ο κύριος Μελισσανίδης ήταν τα τελευταία χρόνια ο διακαής πόθος πολλών στην ΑΕΚ. Δικαίως. Στο πρόσωπό του η ομάδα βρίσκει ένα σοβαρό επιχειρηματία που αγαπάει την ομάδα. Είναι ένας άνθρωπος που θέτει υψηλούς στόχους και θέλει να κάνει σταθερά βήματα. Γι’ αυτό ανέλαβε την ομάδα όταν έφτασε στην αφετηρία. Στους υψηλούς του στόχους βρίσκονται φυσικά η παρουσία μιας ισχυρής ΑΕΚ στην Super league και το νέο γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το γήπεδο πρέπει να είναι και είναι ο βασικότερος σκοπός της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ χρειάζεται να γυρίσει σπίτι της.

Η εικόνα μια τέτοιας ομάδας να περιφέρεται σε ξένα γήπεδα είναι πολύ θλιβερή. Από τη στιγμή που γκρεμίστηκε το “Νίκος Γκούμας” έχει χαθεί το κλίμα νίκης από την ομάδα. Εξάλλου, σε ένα γήπεδο σαν το ΟΑΚΑ είναι αδύνατο να δημιουργηθεί ζεστή ατμόσφαιρα. Περιμένω τη στιγμή που θα την ξαναδώ στην έδρα της. Η επιστροφή της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία και σε ένα νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι ένα ευχάριστο γεγονός για όλον τον ελληνικό αθλητισμό”.

Πώς εξηγείς την αντίδραση της Ρένας Δούρου για το γήπεδο της ΑΕΚ;
“Η ΑΕΚ δεν επωφελήθηκε, όπως άλλες ομάδες, από την αθλητική ανοικοδόμηση της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χρηματοδότηση του νέου της γηπέδου δεν αποτελεί “προσωπική χάρη” από τον κύριο Σγουρό, αλλά εκπλήρωση της υποχρέωσης της Περιφέρειας Αττικής να στηρίξει τον αθλητισμό. Δεν είναι εξάλλου η μόνη περίπτωση που η Περιφέρεια συνδράμει σε αθλητικά έργα. Η χρηματοδοτική αυτή στρατηγική της Περιφέρειας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, και όχι μόνον όσον αφορά στο γήπεδο της ΑΕΚ.

Η “Αγιά Σοφιά” πέρα από το ότι θα συμβάλει στην ακμή του ελληνικού αθλητισμού και θα γεμίζει με χιλιάδες φιλάθλους, θα συμβάλει στην ανάπλαση μιας περιοχής με περισσότερους από 50.000 κατοίκους, αναζωογονώντας το Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και του όμορούς της δήμους. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο. Ίσως από κεκτημένη ταχύτητα.

Η στάση τόσο της κυρίας Δούρου όσο και του υποψηφίου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια μου δίνουν την εντύπωση, ότι διαφωνούν για να διαφωνήσουν, επειδή εμείς λέγαμε το αντίθετο. Τελικά, η προ μηνός αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου της ΑΕΚ, και η απόφασή του να στηρίξει την κατασκευή του γηπέδου στη Βουλή, πέραν του ότι αφήνει έκθετους όσους διατυμπάνιζαν στα ΜΜΕ τις αρνητικές τους θέσεις, δείχνουν την έλλειψη συνεννόησης και  σταθερών σχεδίων της αντιπολίτευσης”.

Και στο μπάσκετ η ΑΕΚ επιστρέφει (στην Α1). Δεν είναι μακριά η χρονιά, που έγινε Βασίλισσα Ξανά, ήτοι κατέκτησε το Κυπελλούχων του 2000.

“Τη θυμάμαι αυτή τη “ρεβάνς” κόντρα στην Κίντερ Μπολόνια. Ο κατήφορος της ΑΕΚ στα δύο μεγάλα αθλήματα μάς άφησε με παλιές καλές αναμνήσεις που μακάρι να τις ξαναζήσουμε. Αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ κατάφερε να γυρίσει στην Α1 και, εκκαθαρισμένη από χρέη, να διεκδικήσει μια νέα πορεία. Όπως σας είπα προηγουμένως, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η σκληρή αλλά σωτήρια απόφαση της ΠΑΕ και της ΚΑΕ ΑΕΚ για “αυτοκάθαρση” και νέο ξεκίνημα με μηδενισμένο κοντέρ. Τη λύση αυτή έβλεπαν ως μοναδική και οι φίλοι μου που υποστηρίζουν άλλες ομάδες.

Πέραν του οικονομικού σκέλους δημιουργεί και ένα φρέσκο κλίμα που υπόσχεται πολλά στους φιλάθλους. Μακάρι να μη χρειαζόταν καμία ομάδα να προβεί σε τέτοιες κινήσεις. Ο ελληνικός αθλητισμός, όμως, πληρώνει τα αμαρτήματά του. Τέτοιοι υποβιβασμοί είμαι βέβαιος ότι είναι το καλύτερο πάθημα για τις ελληνικές αθλητικές Α.Ε. και το χρησιμότερο μάθημα για το μέλλον τους. Τουλάχιστον για όσες παίζουν καθαρά”.

Είσαι δεξιός εκ πεποιθήσεως;

“Είμαι με ό,τι είναι λογικό. Είμαι δεξιός, λόγω πατριωτισμού και επειδή, τώρα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, η αριστερά θέλει να δανειζόμαστε, να δανειζόμαστε και να δανειζόμαστε. Επίσης πιστεύω ότι για να δημιουργηθούν δουλειές, πρέπει να υπάρχει οικονομική κίνηση που δεν ξεκινάει και τελειώνει το κράτος. Το κράτος το θέλω σαν επόπτη και διαιτητή, αλλιώς δημιουργείται μια τάξη κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που κάνουν μπίζνες με τους φόρους μας και εμφανίζεται η διαφθορά, γιατί όταν δεν είσαι υπόλογος, γίνεσαι ανεύθυνος”.

Η γνώμη σου για τον Αντώνη Σαμαρά και την συγκυβέρνηση;

Ο Σαμαράς κάνει σε δύο χρόνια ό,τι δεν έκανε κανείς σε είκοσι. Αν τα κάναμε όλα αυτά από παλιά, θα τα κάναμε σιγά-σιγά και δεν θα ματώναμε όπως τώρα. Βρέθηκε όμως κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να κάνει πράγματα δυσάρεστα και να πει ότι η χώρα θα ζει για τώρα με ό,τι παράγει. Η συγκυβέρνηση είναι αναγκαία, αλλά σας λέω ευθέως ότι δεν μου αρέσει που πρέπει να συνεργαζόμαστε με το ΠΑΣΟΚ, γιατί θεωρώ ότι δεν έχει μάθει τίποτα από ό,τι έκανε και είναι αναγκασμένο να αποσπάται από την πραγματική πολιτική, ώστε να ασχοληθεί με την επιβίωσή του”.

Η ανεργία στην Ελλάδα τσακίζει. Τι έχεις να πεις στους Έλληνες ανέργους;

“Να πούμε και καμιά πρόταση, γιατί σιχαίνομαι τα μεγάλα λόγια. Πρώτον, να ενθαρρύνονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να προσλαμβάνουν άνεργους νέους, απαλλάσσοντας τους από φόρο ίσο με το επίδομα ανεργίας. Έτσι αντί να δίνουμε επιδόματα, προτιμούμε να παίρνουμε λιγότερο φόρο από τις επιχειρήσεις, αυτές προσλαμβάνουν έναν νέο εργαζόμενο, αυτός έχει πλήρη μισθό και γράφει εργασιακή εμπειρία σε κανονική θέση και όχι σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Δεύτερον, προτείνω την εκμηδένιση της γραφειοκρατίας για την ίδρυση επιχειρήσεων και φοροαπαλλαγή των νεανικών επιχειρήσεων για τα πρώτα χρόνια, στηρίζοντας όσους θέλουν να πάρουν ρίσκο και να στήσουν κάτι δικό τους.

Τρίτον, λέω η εργασιακή εμπειρία που αποκτούν οι φοιτητές στην πρακτική τους, να πιστοποιείται υποχρεωτικά σαν δεξιότητα στο πτυχίο που παίρνουν από το Πανεπιστήμιο. Αυτό γίνεται ήδη στην Γερμανία και την Αυστρία, έχει πετύχει και εκεί η νεανική ανεργία είναι η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο επίλογος δικός σου

Θέλω την Ελλάδα και την ΑΕΚ να γίνουν περήφανες για το μέλλον τους, όπως είναι και για το παρελθόν τους. Στα της ΑΕΚ, μάλλον συμφωνούμε, για το πως. Στα πολιτικά, θα δείξει. Πάντως, και για τα δύο δεν κρύβω τις απόψεις μου και είμαι ανοιχτός σε κριτική. Ευχαριστώ”.

 

  • Μιντάουγκας Κουζμίνσκας ΑΕΚ

    AEK – ΠΑΟΚ 99-91

    Κιτρινόμαυρη επικράτηση με υπογραφή… Κουζμίνσκας Με πολυφωνία στην επίθεση και έναν …
  • aggelopoulos

    Αλλαγή στο ΔΣ της ΑΕΚ

    Σε αλλαγές Διοικητικού Συμβουλίου προχωράει η ΑΕΚ. Σε αλλαγή Διοικητικού Συμβουλίου προχωρ…
  • Μάκης Αγγελόπουλος

    Έδωσε λύση ο Αγγελόπουλος στην ΑΕΚ

    Ο Μάκης Αγγελόπουλος ήταν ενήμερος για την κατάσταση των τελευταίων ημερών στην ΑΕΚ, με το…
Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Νικολάου
Περισσότερα σε Συνέντευξη

Δειτε επισης

Ο Κόμπι Καρλ μιλά στο ebasket

Μεγάλη ήταν η προσέλευση των προπονητών που βρέθηκαν τα περασμένο Σαββατοκύριακο στο κλεισ…