Κεντρική Διεθνή Ευρωλίγκα ΠΑΟ – Λιέτουβος 80-72 (vid)

ΠΑΟ – Λιέτουβος 80-72 (vid)

curry lietuvos oaka

ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ-ËÉÅÔÏÕÂÏÓ ÑÉÔÁÓ

Αν και παρουσιάστηκε διπρόσωπος ο Παναθηναϊκός έκαμψε την αντίσταση της Λιέτουβος Ρίτας με 80-72, σημείωσε την τρίτη νίκη του στην Ευρωλίγκα με τον Τζέιμς Γκιστ να κάνει καταπληκτικό ματς και να καλύπτει και το κενό του Στεφάν Λάσμε. Μάλιστα ο Αμερικανός σημείωσε ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα (24 π.) ενώ παράλληλα έκανε ρεκόρ στα κλεψίματα (5) και στο ειδικό σύστημα αξιολόγησης (είχε 24 και σε αυτό ματς συγκέντρωσε 29 βαθμούς).

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε νευρικός και αρκετά αγχωμένος στο πρώτο ημίχρονο αλλά στην επανάληψη εμφανίστηκε και με εξαιρετική άμυνα “κλείδωσε” τα ατού των Λιθουανών και όταν άρχισαν να μπαίνουν και τα τρίποντα, τότε όλα πήραν τον δρόμο τους…

Η καλή περίοδος των “πράσινων” ήταν η τρίτη όπου με επιμέρους σκορ 25-8 και με τον Τζέιμς Γκιστ (24 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 5 κλεψίματα, 3 τάπες) πανταχού… παρόντα (σε άμυνα και επίθεση) μετέτρεψαν το εις βάρος τους 38-25 του ημιχρόνου σε υπέρ τους 50-46. Στο τελευταίο δεκάλεπτο μπήκε στην επιθετική εξίσωση και ο Ραμέλ Κάρι και σε συνδυασμό με την σταθερή παρουσία του Γιόνας Ματσιούλις έφεραν το ροζ φύλλο στους γηπεδούχους. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά…

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αρκετά νωθρός στον αγώνα με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως στην έλλειψη συγκέντρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάθηκαν τρία εύκολα καλάθια με τα οποία μπορούσε να ανοίξει το σκορ. Η Λιέτουβος ήταν πιο ήρεμη στο παιχνίδι της και με προσανατολισμό επιθετικά πρώτα τον Χουάν Παλάσιος και μετά τους περιφερειακούς της προηγήθηκε με 13-9 στο 8’.

Οι γηπεδούχοι είχαν βραχυκυκλώσει στην άμυνα των Λιθουανών και από την στιγμή που δεν έβρισκαν στόχο τα τρίποντα (0/6 στο πρώτο ημίχρονο) η Λιέτουβος είχε επιβάλλει τον δικό της ρυθμό. Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 18-16.

Στην δεύτερη περίοδο τα προβλήματα έγιναν περισσότερα για τον Παναθηναϊκό, αφενός γιατί συνεχιζόταν η επιθετική δυστοκία, αφετέρου γιατί ήταν κακή η περιφερειακή άμυνα των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη. Με συνεχόμενους πόντους του Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις, μάλιστα, η Λιέτουβος ανέβασε την διαφορά στους 12 πόντους (28-16) στο 14’.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να αντιδράσει, μείωσε σε 31-25 στο 18’ ωστόσο ήταν κάτι προσωρινό όπως αποδείχθηκε. Οι φιλοξενούμενου συνέχισαν να “πυροβολούν” από τα 6,75 (6/13 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο) και μπήκαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα με το υπέρ τους 38-25, που ήταν η μέγιστη διαφορά. Μάλιστα τους μισούς πόντους είχαν πετύχει ο Σεϊμπούτις (10 π.) και ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (9 π.)

Στην επανάληψη εμφανίστηκε ένας άλλος Παναθηναϊκός. Οι “πράσινοι” πίεσαν στην άμυνα ενώ μετά από 20’ αγώνα “έσπασε” και το… άβατο του τριπόντου.

Αρχικά ο Δημήτρης Διαμαντίδης και στην συνέχεια δύο τρίποντα του Γκιστ έδωσαν το… έναυσμα για να αρχίσει η αντεπίθεση των γηπεδούχων. Η διαφορά μειώθηκε στους 4 (46-42) στο 27’ με τον Γκιστ να είναι… ιπτάμενος και στις δύο μεριές του παρκέ. Ένα καλάθι του Ματσιούλις και δύο τρίποντα του Φώτση διαμόρφωσαν το 50-46 της τρίτης περιόδου.

Όλα έμοιαζαν ιδανικά για τον Παναθηναϊκό από την στιγμή που ο Μάικ Μπατίστ θύμισε… βράχο στην άμυνα όπου έκανε μέχρι και… βουτιές και ο Χουάν Παλάσιος αποβλήθηκε με 5 φάουλ με την έναρξη της τελευταίας “πράξης” της αναμέτρησης.

Ο Ραμέλ Κάρι έβαλε και αυτός το… χεράκι του ενώ ένα τρίποντο του Διαμαντίδη έδειχνε να τοποθετεί “ταφόπλακα” στις ελπίδες των φιλοξενούμενων για νίκη (72-64, 1 λεπτό και 15 δευτερόλεπτα πριν από το τέλος).

Η Λιέτουβος δεν παράτησε το παιχνίδι και με μπροστάρη τον Γιέλοβατς ροκάνισε την διαφορά των 10 πόντων (74-64) που πήραν οι “πράσινοι” σε 3 πόντους (75-72) με τρίποντο του Γκετσεβίτσιους. Εντέλει ο Παναθηναϊκός δεν “αυτοκτόνησε” στο φινάλε και ο Γκιστ έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του με μία τάπα και ένα κλέψιμο για το τελικό 80-72.

Οι πρωταθλητές Ελλάδος τελείωσαν το ματς με 7/19 τρίποντα ενώ πέρα από τον Γκιστ ο Γιόνας Ματσιούλις πρόσθεσε 16 πόντους και 5 ριμπάουντ. Στον αντίποδα ο Γιέλοβατς (19 πόντοι), ο Γκετσεβίτσιους (17 πόντοι) και ο Σεϊμπούτις (15 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ) προσπάθησαν και ήταν αυτοί που δημιούργησαν τα περισσότερα προβλήματα στους γηπεδούχους.

Διαιτητές: Ράντοβιτς – Περέθ Νιθ – Βογίνοβιτς
Τα δεκάλεπτα: 16-18, 25-38, 50-46, 80-72.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος, Κάρι 6, Μπατίστ 4, Φώτσης 9 (2 τρ., 7 ριμπ.), Ούκιτς 5 (1 τριπ., 5 ασίσ.), Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9 (2 τριπ., 5 ασίσ.), Γκιστ 24 (2 τριπ., 6 ριμπ., 5 κλεψ., 3 τάπες), Παππάς 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 16 (5 ριμπ.).
ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ (Μπάουερμαν): Τέπιτς 6 (2), Μπαμπράουσκας, Παλάσιος 6, Σεϊμπούτις 15 (1 τριπ., 7 ριμπ, 4 ασίσ.), Γλυνιαδάκης 2, Γκετσεβίτσιους 17 (5), Όρελικ, Κουκ 3 (1 τριπ., 6 ασ.), Σονγκάιλα 6, Γέλοβατς 19 (2), Νταμπράουσκας.

Περισσότερα σχετικά άρθρα
  • jim valvano

    Η ολοκλήρωση

    “Ένα άτομο δεν ολοκληρώνεται έως ότου γίνει μέρος κάτι μεγαλύτερου από τον εαυτό του…
  • greg popovich

    Η σωστή επικοινωνία

    “Δεν μπορώ να πάρω όλες τις αποφάσεις για σένα. Δεν έχω 14 τάιμ άουτ. Παιδιά πρέπει …
  • jermaine oneil

    Το δέσιμο

    “Όταν οι καλύτεροι παίκτες σου είναι ενοχλημένοι μετά από ήττες, τότε δένονται καλά&…
Περισσότερα από Αλέξανδρος Τρίγκας
Περισσότερα σε Ευρωλίγκα

Δειτε επισης

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 77-69 (vid)

Η Μπαρτσελόνα το 1-1, ο Ολυμπιακός το πάνω χέρι. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό. Ο Ολ…