Κεντρική Αρθρογράφοι Κογκαλίδης «Ύφαλος Τέχνης» και πνοή ζωής στον Βόλο

«Ύφαλος Τέχνης» και πνοή ζωής στον Βόλο

Ύφαλος Τέχνης στον Βόλο

Γίνονται ωραία πράγματα στον Βόλο…

Κυκλοφορεί μια φωτογραφία στο διαδίκτυο, με έναν ελέφαντα δεμένο με ένα σχοινάκι σε μια πλαστική καρέκλα. Είναι εύκολο να απαλλαγεί από τα δεσμά, αλλά νιώθει «δεσμώτης» και συμβιβάζεται. Βάλτε τον καθένα από εμάς σε αυτή τη θέση. Βρίσκουμε χιλιάδες δικαιολογίες, για να μην κάνουμε αυτό που πρέπει, έχοντας «δεσμά» μόνο στο μυαλό μας.

Πρόσφατα βρέθηκα στον Βόλο, με αφορμή το φάιναλ φορ του πρωταθλήματος μπάσκετ με αμαξίδιο. Αυτά τα παιδιά σπάνε όλα τα δεσμά, υπερβαίνουν εμπόδια που για πολλούς από εμάς θα ήταν ανυπέρβλητα. Θα μιλήσουμε στο μέλλον για τους αθλητές με αναπηρία.

Βρήκα την ευκαιρία να ρωτήσω τι είναι αυτός ο «Ύφαλος Τέχνης», που είχα διαβάσει. «Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινά επίσημα το ερευνητικό έργο με κωδική ονομασία «Ύφαλος Τέχνης» (στα αγγλικά Project ART.Reef).

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, με στόχο τη δημιουργία ενός τεχνητού υφάλου στον Παγασητικό κόλπο, ο οποίος θα αποτελείται από γλυπτά εμπνευσμένα από τη μυθολογία που είναι συνυφασμένη με την περιοχή της Θεσσαλίας: τον Ιάσωνα, τους Αργοναύτες και τους Κενταύρους». Αυτό είχα διαβάσει, αλλά είναι πολύ σημαντικότερο.

Ανάσα για τον Παγασητικό Κόλπο

Εκ των πραγμάτων είναι δελεαστική ιδέα για τουρίστες. Έτσι όπως θα τοποθετηθούν τα αγάλματα, δεν χρειάζεται να έχεις ειδικές γνώσεις για να μπορέσεις να καταδυθείς, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Η αύξηση του τουρισμού, άρα και των εσόδων, θα συνδυαστεί με την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Στον ευρύτερο χώρο που θα δημιουργηθεί το υποβρύχιο μουσείο θα απαγορευτεί το ψάρεμα, οπότε θα υπάρξει ένας προστατευμένος θαλάσσιος βιότοπος. Με τα κοράλλια, που θα αναπτυχθούν στα αγάλματα, θα γίνει ακόμα πιο σημαντικός και εντυπωσιακός ο Παγασητικός. Ο τρόπος που θα τοποθετηθούν τα αγάλματα θα είναι φιλικός με την άμμο στον βυθό της θάλασσας, σε μια γενικότερη μελέτη, που δεν έχει αφήσει τίποτα στην τύχη.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτή η δράση καταργεί μύθους, που θέλουν τον τουρισμό να βλάπτει το περιβάλλον. Το αντίθετο. Συνυπολογίστε τα κέρδη για το Πανεπιστήμιο, τη φήμη, το ενδιαφέρον που θα δείξουν μελετητές απ’ όλο τον πλανήτη. Ίσως είναι προσπάθεια να παραβιάσω ανοιχτές πόρτες να επιχειρήσω περαιτέρω ανάλυση.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Ελλάδα δεν μας πληγώνει. Αν αναζητήσουμε καινοτόμες ιδέες, με σεβασμό στην ιστορία (ακόμα και στη μυθιστορία) του τόπου μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αγάπη σε αυτό που κάνουμε, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αν όχι τα πάντα. Δεν έχουμε δικαιολογίες για να μην στρέψουμε όλες τις δράσεις μας σε αυτό το τρίπτυχο: Καινοτομία / Ιστορία / Σεβασμός.

Για το τέλος, οφείλω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον φίλο Παναγιώτη, που μου έδωσε όλες τις σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες, για να γράψω αυτό το άρθρο.

Πηγή: ecogreennet.gr

Περισσότερα σχετικά άρθρα
Περισσότερα από Γιώργος Κογκαλίδης
Περισσότερα σε Κογκαλίδης

Δειτε επισης

Ελλάδα – Πολωνία 78-73

Θετικό το πρώτο «τεστ» της Εθνικής Ελλάδας. Η Εθνική Ανδρών βρέθηκε να χάνει με διψήφια δι…